En nybörjarguide för Bitcoin Paper Wallets

En nybörjarguide för Bitcoin Paper Wallets

En pappersplånbok är en allmän term som ges till ett papper med en privat nyckel (eller fröfras) skriven på. Det anses vara en av de bästa metoderna för att skydda din privata nyckel. I det här inlägget förklarar jag hur man skapar en pappersplånbok från grunden.

Gillar du inte att läsa? Titta istället på vår videoguide

Paper Wallet Guide Sammanfattning

Här är det korta sättet att skapa en pappersplånbok:

Så här skapar du en pappersplånbok i ett nötskal. Om du vill ha en detaljerad förklaring om processen och hur du ser till att den är säkrare, fortsätt läsa. Här är vad jag kommer att täcka:

1. Vad är en Bitcoin Paper Wallet??

En privat nyckel (eller fröfras) är som lösenordet för en Bitcoin-plånbok. Det bör hållas offline i så kallad Cold Storage. En privat nyckel är en lång, förvirrande sträng av slumpmässiga tecken, medan en fröfras är en uppsättning av 24 slumpmässiga ord som låter dig återställa din privata nyckel.

Enkelt uttryckt är en pappersplånbok ett papper där din privata nyckel är skriven. Detta ser till att din privata nyckel hålls offline borta från hackarnas händer.

Vanligtvis görs denna process för att lagra stora mängder Bitcoin. Det anses vara mycket säkrare än att förvara mynt på en het plånbok (dvs. en plånbok som är ansluten till internet).

När du lagrar dina Bitcoins på en pappersplånbok kan du bara ladda pengar i plånboken. Om du vill skicka dessa medel måste du importera eller sopa pappersplånbokens privata nyckel till en programvaruplånbok för att få tillgång till dina mynt.

Här är ett exempel på en pappersplånbok:

bitcoin pappersplånbok

Bitcoin-adressen skrivs ovanpå medan den privata nyckeln skrivs på höger sida 


2. Det enkla sättet att skapa en pappersplånbok

Att skapa en pappersplånbok är ganska enkelt, tricket är att säkra den korrekt. Om du bara vill se processen i handling och inte bryr dig så mycket om säkerhet kan du följa den här processen:

Det är allt! Processen tar bokstavligen 30 sekunder och du har din egen pappersplånbok. Du kan generera så många adresser som du vill genom att ange beloppet på “Adresser att generera”. Adresserna kommer alla att vara unika och olika.

Här är hela processen i video:

Varför anses detta vara osäkert ?

Först och främst, eftersom du är ansluten till webben medan du gör detta, kan någon ha förmågan att se vad som händer på din skärm.

För det andra, om någon till exempel kunde hacka BitAddress, kan de samla in alla privata nycklar som människor skapade på webbplatsen.

Sist men inte minst, om du använder Windows kan du ha smittats med skadlig programvara som du inte känner till. Detta kan äventyra din privata nyckel eftersom människor kan övervaka dina handlingar.

3. Det avancerade sättet att skapa en pappersplånbok

Om du verkligen menar att skydda dina Bitcoins måste du se till att du skapar en extremt säker pappersplånbok. Processen är lite tråkig men om vi talar om en stor summa pengar är det värt ansträngningen.

De nödvändiga verktygen

Denna process är utformad för datorer (en Mac-handledning kommer snart men för tillfället kan du få den allmänna idén). Här är vad du behöver ladda ner till din dator innan du börjar:

Ubuntu nedladdning (senaste versionen) – Operativsystemet vi använder

LiLi nedladdning (senaste versionen) – En programvara för att installera Ubuntu på vår flash-enhet

BitAddress nedladdning  – Programvaran för att skapa pappersplånboken

Du behöver också en helt ny (eller helt formaterad) flash-enhet.

Steg 1 – Installera Ubuntu på din flash-enhet

VIKTIGT: Detta steg raderar allt du har på flash-enheten.

 • Öppna LiLi och sätt i din flash-enhet.
 • Se till att du har valt rätt enhet (klicka på uppdatera om enheten inte visas).
 • Välj “ISO / IMG / ZIP” och välj den Ubuntu ISO-fil som du laddade ner i föregående steg.
 • Se till att endast “Formatera nyckeln i FAT32” är valt.
 • Klicka på blixtar för att starta formatet och installationsprocessen

lili-setup

När processen är klar packar du upp BitAdrress-filen som du laddade ner i föregående steg och kopierar den till din flash-enhet.

Steg 2 – Gå offline och testa skrivaren

Vid denna tidpunkt bör du koppla bort din dator från Internet, oavsett om den har Wi-Fi eller en LAN-anslutning. Se till att det inte går att ge fjärråtkomst till datorn. När du är klar, se till att du fortfarande kan skriva ut en testsida så att du vet att din skrivare fungerar.

Steg 3 – Kör din dator med Ubuntu från din flash-enhet

Starta om din dator. Om du klickar på F12 eller F1 under startprocessen kan du välja att köra ditt operativsystem från din flash-enhet (# 6 i bilden nedan).

ladda ubuntu från usb

När Ubuntu-operativsystemet har laddats väljer du alternativet “försök Ubuntu”.

Steg 4 – Installera en skrivare på Ubuntu-operativsystemet

Vid den här tiden vill du ställa in din skrivare på Ubuntu OS:

 • Klicka på Systeminställningar (en skiftnyckel och en kugghjulsikon)
 • Klicka på “Skrivare”
 • Klicka på “Lägg till”
 • Lägg till din skrivare
 • Skriv ut en testsida

lägg till skrivare

Steg 5 – Öppna BitAddress och skriv ut din nya pappersplånbok

Det sista steget blir att öppna den kopia du har av BitAddress.org och skapa en pappersplånbok lokalt på din maskin.

 • Öppna privat surfning i FireFox (högerklicka -> “Öppna ett nytt privat fönster”)
 • Skriv in följande i adressfältet: file: //cdrom/bitaddress.org-master/
 • Klicka på länken “BitAddress.org.html”firefox bitadress
 • Skapa din pappersplånbok genom att flytta markören tills siffran uppe till höger når 100
 • Välj “Paper Wallet” från menyn
 • Välj hur många kopior du vill generera
 • Lägg till BIP38-kryptering (valfritt)
 • Skriv ut din pappersplånbok

bitaddress utskrift

Varför anses denna process vara säker?


4. Bästa metoder för att skydda din pappersplånbok

När du har din pappersplånbok kan du ladda pengar till den genom att använda Bitcoin-adressen till vänster. Det är viktigt att hålla den privata nyckeln (på höger sida) dold och diskret.

Här är några metoder du kan använda för att bättre skydda din pappersplånbok:

 • Få den laminerad så att den inte rivs eller bleknar
 • Förvara den på ett säkert eller på en plats som bara du kan komma åt
 • Använd en enhet som Cryptosteel för att göra den katastrofbeständig

En avancerad metod inkluderar att skapa flera kopior av pappersplånboken, var och en innehåller bara en del av den privata nyckeln eller fröfrasen. Till exempel skapa tre partiella kopior som två av dem kan skapa hela den privata nyckeln. Så här ska det se ut:

Säkerhetskopiering av pappersplånbokBildkredit

På så sätt kan du lämna varje kopia på en annan plats och göra det svårare för någon att få din privata nyckel om de bara stal en kopia.

5. Vanliga frågor

Hur importerar du en pappersplånbok till en programvaruplånbok?

När tiden är inne och du vill skicka Bitcoins från din pappersplånbok måste du importera den privata nyckeln eller fröet till en programvaruplånbok. Medan varje plånbok är olika i sin process förblir den allmänna idén densamma:

Viktig! Gör inte den här processen på en plånbok som redan håller pengar eftersom det kan åsidosätta den aktuella privata nyckeln. Det är bäst att ladda ner en ny plånbok / app och importera för den här processen.


6. Slutsats – Du behöver kylförvaring

Om du menar allvar med Bitcoin och vill lagra stora mängder mynt måste du få någon form av kylförvaring. Om du kan spara lite mer föreslår jag att du använder en hårdvaruplånbok, men om du inte har råd eller vill undvika det av någon annan anledning är en pappersplånbok vägen att gå.

Mitt personliga råd är att om du slutar använda en pappersplånbok, ta dig tid att gå igenom den säkra avancerade metoden och skapa en ultra säker. De extra 30 minuterna eller så som du investerar i processen kan hamna på att vara värdefullt.

Har du haft erfarenhet av pappersplånböcker? Vilken är din favoritmetod för att skapa den? Jag skulle gärna höra om det i kommentarfältet nedan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me