Mi a DeFi? Kezdő útmutató

Mi a DeFi? Kezdő útmutató

A DeFi egyre népszerűbb, mint a kriptovaluták fő felhasználási esete. Ez a bejegyzés részletesen elmagyarázza, hogy mi a DeFi, és miről kell tudnia, mielőtt belevágna.

Mi a DeFi összefoglaló

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

A DeFi a decentralizált pénzügyi szolgáltatások, például a decentralizált tőzsdék, a decentralizált pénzpiacok, a decentralizált biztosító társaságok stb. Általános fogalma. Célja, hogy a központosított pénzügyi szolgáltatásokat olyan autonóm szervezetekkel cserélje fel, amelyek mindenki számára lehetővé teszik a részvételt.

Ez dióhéjban a DeFi. Ha részletesebb áttekintést szeretne, olvassa tovább. A következőkkel foglalkozom:

Nem szeret olvasni? Nézze meg inkább a video útmutatónkat

1. Bitcoin és pénzügyi rendszerünk

Ha elolvasta korábbi bejegyzéseinket, már tudja, hogy a Bitcoin egy olyan pénzforma, amelyet egyetlen központi bank vagy kormány sem ellenőriz. Bárki számára átadható bárkinek a világ minden tájáról, bank vagy pénzintézet igénye nélkül.

A Bitcoin decentralizált pénz, és ha csak most kezdi, érdemes elkapnia a „Mi a Bitcoin”Videó, mielőtt továbblépne.

A pénzátutalás azonban csak az első a pénzügyi rendszer sok építőeleme közül. Eltekintve attól, hogy pénzt küldünk egymásnak, ma számos szolgáltatást használunk. Például a hitelek, a megtakarítási tervek, a biztosítások és a tőzsdék mind olyan szolgáltatások, amelyek a pénz köré épülnek, és együtt hozzák létre a pénzügyi rendszerünket.

Ma pénzügyi rendszerünk és szolgáltatásai teljesen központosítottak. A bankok, a tőzsdék, a biztosító társaságok és más pénzügyi intézmények mindegyikének van felelős személye, legyen az cég vagy személy, aki ellenőrzi és kínálja ezeket a szolgáltatásokat.

Ennek a központosított pénzügyi rendszernek, röviden a CeFi-nek vannak kockázatai – helytelen gazdálkodás, csalás és korrupció, hogy csak néhányat említsünk. De mi lenne, ha ugyanúgy decentralizálhatnánk a pénzügyi rendszert, mint a Bitcoin decentralizált pénzét? Pontosan erről szól a DeFi.


2. Mi a DeFi?

A DeFi kifejezés olyan pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozik, amelyeknek nincs központi hatóságuk vagy felelősük. Decentralizált pénz felhasználásával, hasonlóan bizonyos kriptovalutákhoz, amelyek automatizált tevékenységekre is programozhatók, tőzsdéket, hitelszolgáltatásokat, biztosítótársaságokat és más szervezeteket építhetünk, amelyeknek nincs tulajdonosa és senki nem ellenőrzi őket.

Zavaros? Ne aggódjon, lebontjuk az Ön számára …

Defi 1. komponens – Infrastruktúra

A decentralizált pénzügyi rendszer létrehozásához elsődlegesen infrastruktúrára van szükségünk a decentralizált szolgáltatások programozásához és működtetéséhez. Szerencsénkre az Ethereum éppen ezt teszi. Az Ethereum egy Csináld magad platform decentralizált programok írására, más néven decentralizált alkalmazások vagy röviden Dapps.

A miMi az Ethereum”Videó nagyon részletesen elmagyarázza az Ethereumot, de most csak annyit mondunk, hogy az Ethereum használatával automatizált kódot írhatunk, más néven intelligens szerződéseket, amelyek decentralizált módon kezelik az összes pénzügyi szolgáltatást, amelyet létrehozni szeretnénk..

Ez azt jelenti, hogy meghatározzuk a bizonyos szolgáltatás működésének szabályait, és miután ezeket a szabályokat telepítettük az Ethereum hálózatra, már nem rendelkezünk felettük – megváltoztathatatlanok.

Ha van egy olyan rendszerünk, mint az Ethereum a decentralizált alkalmazások létrehozására, elkezdhetjük a decentralizált pénzügyi rendszerünk kiépítését. Most vessünk egy pillantást az azt alkotó építőelemekre.

Defi 2. komponens – stabil pénz

Az első dolog, amire bármely pénzügyi rendszernek szüksége van, természetesen pénz. Gondolhat: „Miért ne használná a Bitcoint vagy az Ether-t, amely az Ethereum pénzneme?” Nos, ami a Bitcoin-ot illeti, bár valóban decentralizált, csak nagyon programozható funkcionalitással rendelkezik, és nem kompatibilis az Ethereum platformmal.

Az éter viszont kompatibilis és programozható, ugyanakkor erősen ingatag is. Ha olyan megbízható pénzügyi szolgáltatásokat szeretnénk kiépíteni, amelyeket az emberek használni akarnak, stabilabb pénznemre lesz szükségünk a rendszeren belüli működéshez. Itt jönnek be a stabil asztalok.

A stabil pénznemek olyan kriptovaluták, amelyek a valós eszközök értékéhez vannak kötve, általában valamilyen főbb pénznemhez, például az amerikai dollárhoz. VideónkMik azok a stabil szerek”Részletesebben elmagyarázza, hogyan jönnek létre a stabil héjak, és milyenek a különböző típusú Stablecoin csapok. Feltétlenül nézze meg, ha további információt szeretne.

A DeFi céljára egy olyan stabilpénz kerül felhasználásra, amely nem használ fiat pénztartalékokat a rögzítéshez, mivel ehhez valamilyen központi hatóságra lesz szükség. Ez az, ahol DAI játékba kerül.

A DAI egy decentralizált kriptovaluta, amely az amerikai dollár értékéhez van kötve, vagyis egy DAI egyenlő egy amerikai dollárral.

Ellentétben más népszerű asztalosokkal, amelyek értékét közvetlenül az amerikai dollár tartalékai biztosítják, a DAI-t kriptográfiai biztosítékok támogatják, amelyek nyilvánosan megtekinthetők az Ethereum blokkláncon.

A DAI túl van fedezve, vagyis ha befizet egy 1 dollár értékű Ether betétbe, akkor 66 cent DAI-t vehet fel. Amint vissza akarja kapni az éterét, csak fizesse vissza a kölcsönkért DAI-t, és az éter szabadon fog engedni. Ha nincs olyan étered, amelyet fedezetként el lehet zárni, akkor egyszerűen vásárolhatod a DAI-t egy tőzsdén.

Mivel a DAI túlságosan fedezett, még akkor is, ha az éter ára rendkívül ingadozóvá válik, a forgalomban lévő DAI-t támogató zárolt éter értéke valószínűleg továbbra is 100% vagy annál nagyobb marad.

Lényegében a DAI stablecoin valójában intelligens szerződés is, amely az Ethereum platformon található. Ez a DAI-t egy valóban megbízhatatlan és decentralizált stabilpénzgé teszi, amelyet nem lehet leállítani és cenzúrázni, ezért tökéletes pénzforma más DeFi-szolgáltatásokhoz.

DeFi 3. rész – Pénzügyi szolgáltatások

Most, hogy decentralizált pénzügyi rendszerünk stabil decentralizált pénzzel rendelkezik, itt az ideje néhány további szolgáltatás létrehozásának. Az első használati eset, amelyet megvitatunk, a decentralizált csere, vagy röviden a DEX.

A DEX-ek olyan szabályok vagy intelligens szerződések szerint működnek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kriptovalutákat vásároljanak, eladjanak vagy kereskedjenek. A DAI-hoz hasonlóan ők is az Ethereum platformon laknak, ami azt jelenti, hogy központi hatóság nélkül működnek. Amikor DEX-en kereskedik, nincs tőzsdei szolgáltató, nincs regisztráció, nincs személyazonosság-ellenőrzés és nincs kifizetési díj.

Ehelyett az intelligens szerződések betartatják a szabályokat, kereskedéseket hajtanak végre, és szükség esetén biztonságosan kezelik az alapokat. Emellett, ellentétben a központosított tőzsdével, gyakran nem szükséges pénzeszközöket betétszámlára befizetni a kereskedelem lebonyolítása előtt. Ez kiküszöböli az összes központosított tőzsde esetében a tőzsdehackelés fő kockázatát.

De a decentralizált pénzügyi szolgáltatások köre nem áll meg itt. Térjünk át a decentralizált pénzpiacokra – azokra a szolgáltatásokra, amelyek összekapcsolják a hitelfelvevőket a hitelezőkkel.

Összetett egy Ethereum alapú hitelfelvételi és kölcsönzési dapp, ami azt jelenti, hogy kölcsönadhatja a kriptográfiáját és kamatozhat rajta. Alternatív megoldásként talán szüksége van némi pénzre a bérleti díj kifizetéséhez vagy az élelmiszerboltok vásárlásához, de csak a kriptovaluták állnak rendelkezésére. Ebben az esetben letétbe helyezheti kriptográfiáját fedezetként, és kölcsön vehet fel ellene.

Az Összetett platform automatikusan összekapcsolja a hitelezőket a hitelfelvevőkkel, betartatja a kölcsön feltételeit és elosztja a kamatokat. A kriptovaluták iránti kamatszerzés folyamata az utóbbi időben rendkívül népszerűvé vált, ami „hozamgazdálkodást” eredményezett – ezt a kifejezést adják arra az erőfeszítésre, hogy a kriptográfiai eszközök működjenek, miközben a lehető legtöbb hozamot kívánják elérni..

A DeFi szolgáltatás másik példája lehet a decentralizált biztosítás.

Mindezek az új pénzügyi termékek mindenképpen tartalmaznak néhány kockázatot, amelyeket hamarosan fedezni fogunk, miért ne hozhatnánk létre egy olyan szolgáltatást, amely biztosítja az alapjaimat, ha valami baj történik?

Nos, mit szólnál egy decentralizált platformhoz, amely összeköti a biztosítási díjat hajlandó embereket olyanokkal, akik hajlandók biztosítani őket prémiumért, miközben minden autonóm módon történik, anélkül, hogy bármilyen biztosító társaság vagy ügynök lenne a közepén.

3. Pénz Legók

A DeFi szolgáltatások egymással együttműködve működnek, lehetővé téve a különböző szolgáltatások keverését és újszerű és izgalmas lehetőségek létrehozását. Ez hasonlít arra, ahogyan különböző LEGO-blokkokat használhat, és kreatívvá válhat azzal, amit építeni szeretne. Ezért a „pénzlégók” kifejezést a DeFi szolgáltatásokra való hivatkozással hozták létre.

Például a következő szolgáltatást készítheti különböző pénzből:

Először egy decentralizált tőzsdei összesítő segítségével kezdheti meg az Ether DAI cseréjéhez a legjobb árfolyamot. Ezután kiválasztja a kívánt DEX-et, és lebonyolítja a kereskedést. Ezután a kapott DAI-t kölcsönadja hitelfelvevőknek kamatszerzés céljából. Végül hozzáadhatja a biztosítást ehhez a folyamathoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy fedezi-e az esetet, ha bármi baj történik.

Ez csak egy példa a DeFi által kínált számos lehetőség közül.


4. A DeFi előnyei és kockázatai

Mostanra valószínűleg el tudja képzelni, milyen előnyökkel jár a DeFi. Átláthatóság, interoperabilitás, decentralizáció, minden szolgáltatáshoz ingyenes és rugalmas felhasználói élmény, csak néhányat említve. Vannak azonban olyan kockázatok is, amelyekkel tisztában kell lennie.

A legfontosabb kockázat az, hogy a DeFi még mindig gyerekcipőben jár, és ez azt jelenti, hogy a dolgok rosszra fordulhatnak. Az intelligens szerződéseknek korábban voltak olyan problémáik, amikor az emberek nem határozták meg helyesen az egyes szolgáltatások szabályait, a hackerek pedig kreatív módszereket találtak a meglévő kiskapuk kihasználására pénzlopás céljából.

Ha úgy dönt, hogy kipróbálja a meglévő DeFi szolgáltatásokat, győződjön meg róla, hogy olyan pénzösszeggel végzi el, amelyet elveszíthet, ha bármi rosszra fordulna.

Emellett emlékeznie kell arra, hogy egy rendszert csak a legfontosabb elemként decentralizáltak. Ez azt jelenti, hogy egyes szolgáltatások csak részben decentralizáltak lehetnek, miközben megtartanak néhány központosított szempontot, amelyek Achilles-sarokként működhetnek. Fontos megérteni, hogy pontosan hogyan működik egy termék vagy szolgáltatás, mielőtt beruházna rá, hogy tisztában lehessen minden felmerülő kérdéssel.

5. Következtetés

Úgy tűnik, hogy a DeFi forradalom elérte korai alkalmazó stádiumát, és az elkövetkező évek megmutatják, sikerül-e átjutnia a szakadékon a mainstream örökbefogadásra. Kétségtelen, hogy a decentralizált pénzügyi rendszer a lakosság hatalmas részének profitálhat, amelyet jelenleg pénzügyi diszkrimináció, magas díjak és pénzeszközeik kezelésének elégtelensége szenved..

Mi a véleményed a DeFi-ről? És ha még mindig van néhány kérdése, tudassa velem az alábbi megjegyzések részben.

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me