Bitcoin Trading Guide för nybörjare

Bitcoin Trading Guide för nybörjare

Det här inlägget täcker grunderna i Bitcoin-handel. Det hjälper dig att bekanta dig med grundläggande termer, förstå olika sätt att “läsa” marknaden och dess trend, göra en handelsplan och lära dig att genomföra den planen på Bitcoin-börser.

Gillar du inte att läsa? Titta istället på vår videoguide:

Länk till resursavsnittet

Sammanfattning av Bitcoin-handel

Bitcoin-handel är handlingen att köpa lågt och sälja högt. Till skillnad från att investera, vilket innebär att hålla Bitcoin på lång sikt, handlar handel med att försöka förutsäga prisrörelser genom att studera branschen som helhet och i synnerhet prisdiagram.

Det finns två huvudmetoder som människor använder för att analysera Bitcoins pris – grundläggande analys och teknisk analys. Framgångsrik handel kräver mycket tid, pengar och ansträngning innan du faktiskt kan bli bra på det.

För att kunna handla med Bitcoins måste du göra följande:

Det handlar om Bitcoin i ett nötskal. Om du vill ha en riktigt detaljerad förklaring, fortsätt läsa.

1. Bitcoin-handel kontra investering

Det första vi vill göra innan vi dyker djupt in i ämnet är att förstå vad Bitcoin-handel är och hur skiljer det sig från att investera i Bitcoin.

När människor investerar i Bitcoin betyder det vanligtvis att de köper Bitcoin på lång sikt. Med andra ord tror de att priset i slutändan kommer att stiga, oavsett upp och ner som sker längs vägen. Vanligtvis investerar människor i Bitcoin för att de tror på tekniken, ideologin eller teamet bakom valutan.

Bitcoin-investerare tenderar att HODL-valutan på lång sikt (HODL är ett populärt begrepp i Bitcoin-samhället som faktiskt föddes ur ett skrivfel av ordet “håll” – i en gammalt 2013-inlägg i BitcoinTalk-forumet).

Bitcoin-handlare, å andra sidan, köper och säljer Bitcoin på kort sikt, när de tror att en vinst kan göras. Till skillnad från investerare ser handlare Bitcoin som ett instrument för att göra vinster. Ibland bryr de sig inte ens för att studera tekniken eller ideologin bakom produkten de handlar med.

Med detta sagt kan människor handla Bitcoin och ändå bry sig om det, och många människor där ute investerar och handlar samtidigt. När det gäller den plötsliga ökningen av populariteten för Bitcoin (och flera altcoins) – det finns några anledningar till det.

För det första är bitcoin väldigt flyktigt. Med andra ord kan du göra en bra vinst om du lyckas förutse marknaden korrekt. För det andra, till skillnad från traditionella marknader, är Bitcoin-handel öppen 24/7.

De flesta traditionella marknader, såsom aktier och råvaror, har öppnings- och stängningstid. Med Bitcoin kan du köpa och sälja när du vill.

Slutligen gör Bitcoins relativt oreglerade landskap det relativt enkelt att börja handla – utan behov av långa identitetsverifieringsprocesser.

För upptagen för att handla på egen hand? Upptäck Copy Trading på eToro

2. Handelsmetoder

Medan alla handlare vill ha samma sak, övar de olika metoder för att få det. Låt oss granska några exempel på populära handelstyper:

Dagshandel

Denna metod innebär att man utför flera affärer under hela dagen och försöker dra nytta av kortsiktiga prisrörelser. Daghandlare spenderar mycket tid på att stirra på datorskärmar, och de stänger vanligtvis bara alla sina affärer i slutet av varje dag.

Scalping

Denna dagshandelsstrategi blir populär nyligen. Scalping försöker göra betydande vinster på små prisändringar, och det kallas ofta “plocka upp pennies framför en ångrulle.”

Scalping fokuserar på extremt kortvarig handel, och det bygger på tanken att göra små vinster upprepade gånger begränsar risker och skapar fördelar för handlare. Scalpers kan göra dussintals eller till och med hundratals affärer på en dag.

Swing-handel

Denna typ av handel försöker dra nytta av den naturliga ”svingen” i priscyklerna. Swing-handlare försöker upptäcka början på en viss prisrörelse och gå in i handeln då. De håller kvar tills rörelsen dör ut och tar vinsten.

Swing-handlare försöker se helheten utan att ständigt övervaka sin datorskärm. Till exempel kan swinghandlare öppna en handelsposition och hålla den öppen i veckor eller till och med månader tills de når önskat resultat.

4. Förstå villkoren för Bitcoin-handel

Låt oss fortsätta att bryta ner några av de förvirrande termerna och statistiken du kommer att stöta på på de flesta Bitcoin- och kryptobörser:

Handelsplattformar vs mäklare vs marknadsplatser

Bitcoin-handelsplattform är onlinesidor där köpare och säljare matchas automatiskt. Observera att en handelsplattform skiljer sig från en Bitcoin-mäklare, som Coinmama.

Till skillnad från handelsplattformar säljer mäklare dig Bitcoin direkt och vanligtvis mot en högre avgift. En handelsplattform skiljer sig också från en marknadsplats som LocalBitcoins, där köpare och säljare kommunicerar direkt med varandra för att slutföra en handel.

Orderboken

Den fullständiga listan över köporder och säljorder listas i marknadens orderbok, som kan ses på handelsplattformen. Köpordrarna kallas bud, eftersom folk bjuder på priserna för att köpa Bitcoin. Säljorder kallas frågar, eftersom de visar det begärda priset som säljarna begär.

Bitstamp orderbok

Bitcoin-pris

Närhelst människor hänvisar till Bitcoins ”pris”, hänvisar de faktiskt till priset på den senaste handeln som genomfördes på en specifik handelsplattform. Denna viktiga skillnad inträffar eftersom det till skillnad från amerikanska dollar inte finns något globalt Bitcoin-pris som alla följer.

Till exempel kan Bitcoins pris i vissa länder skilja sig från priset i USA, eftersom de stora börserna i dessa länder inkluderar olika affärer.

Notera: Bredvid priset ser du ibland också villkoren högt och lågt. Dessa termer avser de högsta och lägsta Bitcoin-priserna under det senaste dygnet.

Volym

Volym står för antalet totala Bitcoins som har handlats inom en viss tidsram. Volym används av handlare för att identifiera hur viktig en trend är; betydande trender åtföljs vanligtvis av stora handelsvolymer, medan svaga trender åtföljs av låga volymer.

Till exempel kommer en sund uppåtgående trend att åtföljas av höga volymer när priset stiger och låga volymer när priset sjunker.

Om du bevittnar en plötslig riktningsändring rekommenderar experter att kontrollera hur viktig handelsvolymen är för att avgöra om det bara är en mindre korrigering eller början på en motsatt trend.

Marknadsbeställning (eller direkt)

Denna typ av order kan ställas in på en handelsplattform och den kommer omedelbart att fullgöras till alla möjliga priser. Du anger bara mängden Bitcoins du vill köpa eller sälja och beställa börsen att utföra den omedelbart. Handelsplattformen matchar sedan säljare eller köpare för att uppfylla din beställning, med respekt.

När beställningen har gjorts finns det en god chans att din beställning inte matchas av en enda köpare eller säljare, utan snarare av flera personer, till olika priser.

Låt oss till exempel säga att du gör en marknadsorder för att köpa fem Bitcoins. Handelsplattformen letar nu efter de billigaste säljare som finns tillgängliga.

Beställningen kommer att slutföras när den samlar tillräckligt många säljare för att överlämna fem Bitcoins. Beroende på säljarens tillgänglighet kan du sluta köpa tre Bitcoins till ett pris och de andra två till ett högre pris.

Med andra ord, i en marknadsorder slutar du inte köpa eller sälja Bitcoins förrän det begärda beloppet har uppnåtts. Med marknadsorder kan du sluta betala mer eller sälja för mindre än du tänkt, så var försiktig.

Begränsa beställningen

Det låter dig köpa eller sälja Bitcoin till ett specifikt pris som du bestämmer dig för. Med andra ord kanske beställningen inte uppfylls helt, eftersom det inte finns tillräckligt med köpare eller säljare för att uppfylla dina krav.

Låt oss säga att du lägger en gränsorder för att köpa fem Bitcoins till 10 000 dollar per mynt. Då kan du bara äga 4 Bitcoins eftersom det inte fanns några andra säljare som var villiga att sälja dig det slutliga Bitcoin till 10 000 dollar. Den återstående beställningen på 1 Bitcoin kommer att stanna där tills priset träffar $ 10 000 igen, och ordern kommer sedan att fullgöras.

Stop-Loss Order

Låter dig ställa in ett specifikt pris som du vill sälja till i framtiden, om priset sjunker dramatiskt. Denna typ av order är användbar för att minimera förluster.

Det är i grunden en order som säger till handelsplattformen följande: om priset sjunker med en viss procentsats eller till en viss punkt kommer jag att sälja mina Bitcoins till det förinställda priset, så jag kommer att förlora så lite pengar som möjligt. En stop-loss-order fungerar som en marknadsorder.

Med andra ord, när stopppriset har uppnåtts kommer marknaden att börja sälja dina mynt till vilket pris som helst tills ordern är fullbordad.

Avgifter för tillverkare och tagare

Andra villkor som du kan stöta på när du handlar är tillverkaravgifter och avgiftsavgifter. Personligen tycker jag fortfarande att den här modellen är en av de mer förvirrande, men låt oss försöka bryta ner den.

Utbyten vill uppmuntra människor att handla. Med andra ord vill de “skapa en marknad.” Därför, när du skapar en ny beställning som inte kan matchas av någon befintlig köpare eller säljare, dvs. en begränsningsorder, är du i grunden marknadsförare och du kommer vanligtvis att ha lägre avgifter.

Under tiden placerar en marknadstagare order som omedelbart uppfylls, dvs. marknadsorder, eftersom det redan fanns en market maker på plats för att matcha deras önskemål. Takers tar bort affärer från börsen, så de har vanligtvis högre avgifter än tillverkare, som lägger till order i börsens orderbok.

Till exempel kanske du lägger in en begränsningsorder för att köpa en Bitcoin till 10 000 dollar (högst), men den lägsta säljaren är bara villig att sälja till 11 000 dollar. Då har du precis skapat en ny marknad för säljare som vill sälja till 10 000 USD.

Så när du gör en köporder under marknadspriset eller en försäljningsorder över marknadspriset blir du marknadsmakare.

Med samma exempel kanske du lägger en gränsorder för att köpa en Bitcoin till $ 12.000 (högst), och den lägsta säljaren säljer en Bitcoin till $ 11.000. Då kommer din beställning omedelbart att genomföras. Du kommer att ta bort beställningar från börsens orderbok, så du betraktas som marknadsförare.

6. Vanliga handelsfel

Bra, du klarade dig så här långt, och nu bör du ha tillräckligt med kunskap för att gå ut och få lite erfarenhet på fältet. Det är dock viktigt att komma ihåg att handel är en riskabel verksamhet och att misstag kostar pengar.

Låt oss gå igenom de vanligaste misstagen som människor gör när de börjar handla – i hopp om att du ska kunna undvika dem.

Misstag # 1 – Riskerar mer än du har råd att förlora

Det största misstaget du kan göra är att riskera mer pengar än du har råd att förlora. Ta en titt på det belopp du känner dig bekväm med. Här är det värsta fallet: du kommer att förlora allt. Om du befinner dig att handla över det beloppet, sluta. Du gör fel.

Handel är ett mycket riskabelt företag. Om du investerar mer pengar än du är bekväm med kommer det att påverka hur du handlar, och det kan få dig att fatta dåliga beslut.

Misstag # 2 – Har ingen plan

Ett annat misstag folk gör när man börjar med handel är att inte ha en handlingsplan som är tillräckligt tydlig. Med andra ord vet de inte varför de går in i en viss handel, och ännu viktigare, när de ska avsluta den handeln. Så tydliga vinstmål och stoppförluster bör bestämmas innan handeln inleds.

Fel # 3 – Lämna pengar på en börs

Detta är den mest grundläggande grundregeln för någon kryptohandlare: Lämna ALDRIG dina pengar på en börs som du för närvarande inte handlar med. Om dina pengar sitter på börsen betyder det att du inte har någon kontroll över dem. Om börsen hackas, går offline eller går ur drift kan du sluta förlora pengarna.

När du har pengar som inte behövs på kort sikt för handel på en börs, se till att flytta dem till din egen Bitcoin-plånbok eller ditt bankkonto för att förvara.

Misstag # 4 – Ge i rädsla eller girighet

Två grundläggande känslor tenderar att kontrollera många handlare: rädsla och girighet. Rädsla kan uppträda i form av att för tidigt avsluta din handel, för att du läser en störande nyhetsartikel, hört ett rykte från en vän eller blev rädd av ett plötsligt fall i priset (som snart kan korrigeras).

Den andra stora känslan, girighet, är faktiskt också baserad på rädsla: rädslan för att missa. När du hör folk berätta om nästa stora sak, eller när marknadspriserna stiger kraftigt, vill du inte missa alla åtgärder. Så du kan komma in i en handel för tidigt eller till och med försena att stänga en öppen handel.

Kom ihåg att våra känslor i de flesta fall styr oss. Så säg aldrig, “Det här kommer inte att hända mig.” Var medveten om din naturliga tendens till rädsla och girighet, och se till att hålla dig till planen som lades innan du startade handeln.

Misstag # 5 – Inte lära sig lektionen

Oavsett om du gjorde en lyckad handel eller inte, finns det alltid en läxa att lära. Ingen lyckas bara göra lönsamma affärer, och ingen når fram till att tjäna pengar utan att förlora några pengar på vägen.

Det viktiga är inte nödvändigtvis om du tjänade pengar eller inte. Det handlar snarare om du lyckades få lite ny inblick i hur man kan handla bättre nästa gång.

7. Vanliga frågor

Hur handlar jag Bitcoin?

För att kunna handla med Bitcoins måste du göra följande:

Är day trading ett bra sätt att tjäna pengar?

Dagshandel är bara en metod av många du kan välja för handel. Andra exempel är swing trading eller scalping.

Medan många kommer att hävda att dagshandel är ett bra sätt att tjäna pengar, slutar mer än 90% av människor dagshandel under de första tre månaderna.

Varje typ av handelsstrategi kan fungera så länge du är konsekvent och är villig att lägga ner tid och ansträngning för att lära dig att bli bättre än andra handlare där ute.


8. Slutsats

Vi täckte mycket mark om Bitcoin-handel, men jag måste varna dig: majoriteten av människor som börjar handla Bitcoin slutar efter en kort stund, främst för att de inte lyckas tjäna några pengar.

Här är min åsikt, om du vill bli framgångsrik i handeln måste du lägga in en betydande mängd tid och pengar för att skaffa dig relevant kompetens, precis som alla andra satsningar. Om du vill börja handla bara för att tjäna pengar snabbt är det kanske bättre att bara undvika att handla helt.

Det finns inget som heter snabba, enkla pengar – utan risk eller nackdel i andra änden. Men om du är fast besluten att lära dig att bli en professionell Bitcoin-handlare, ta en titt på vårt resursavsnitt nedan. Dessa resurser hjälper dig att få bästa möjliga verktyg och fortsätta din utbildning.

Du kan fortfarande ha några frågor. Om så är fallet, lämna dem bara i kommentarfältet nedan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me