Objašnjeni, pregledani i uspoređeni hardverski novčanici

Objašnjeni, pregledani i uspoređeni hardverski novčanici

Najsigurniji način na koji možete pohraniti svoje Bitcoine i druge kriptovalute je na hardverskom novčaniku. Mali fizički uređaj koji drži vaše privatne ključeve izvan mreže. U ovom postu objasnit ću kako ti uređaji točno rade i pokriti najbolje hardverske novčanike.

Ne volite čitati? Umjesto toga pogledajte naš video vodič

Sažetak hardverskih novčanika

Hardverski novčanici koriste oblik dvofaktorske autentifikacije (poznat i kao 2FA). To znači da ćete za pristup sredstvima trebati dokazati svoj identitet putem nečega što imate (fizički novčanik) i nečega što znate (PIN kod za novčanik).

Ako ozbiljno mislite na Bitcoin i sigurnost kriptovaluta općenito, morate nabaviti hardverski novčanik, ja osobno imam 3 različita. Evo vodećih modela na tržištu:

To je ukratko najbolji hardverski novčanik. Potpuni pregled svakog novčanika i detaljna objašnjenja nastavite čitati, evo što ću pokriti:

1. Bitcoin novčanici u malom

Izraz Bitcoin novčanik pomalo vara, jer Bitcoin novčanik zapravo ne sadrži niti jedan Bitcoin. Tehnički gledano, Bitcoin novčanik je softver koji sadrži lozinke, a ponekad se u kriptografskim terminima naziva ključevima.

Ovi ključevi omogućuju vašem novčaniku pristup Bitcoinima koji su mu dodijeljeni na knjizi transakcija Bitcoin pod nazivom blockchain.

Dakle, kada koristite bilo koji Bitcoin novčanik, naići ćete na dva važna pojma.

Prva je a Bitcoin adresa, ovo je ono što šaljete ljudima koji vam žele platiti u bitcoinu, nekako poput adrese e-pošte.

Drugi je a privatni ključ. Privatni ključ omogućuje vam pristup i upravljanje Bitcoinima koje posjedujete. U slučaju analogije s mojim računom e-pošte, svoj privatni ključ možete smatrati lozinkom za svoj račun e-pošte.

Osim što drži vaš privatni ključ, novčanik u vaše ime potpisuje i Bitcoin transakcije pomoću vašeg privatnog ključa i emitira ih na Bitcoin mrežu. Dopustite mi da objasnim:

Kada želite Bitcoin poslati nekome drugome, morate dokazati vlasništvo nad tim Bitcoinima cijeloj mreži kako bi se složila promijeniti knjigu transakcija.

Da bi to postigao, vaš Bitcoin novčanik uzima traženu transakciju, potpisuje je u vaše ime pomoću vašeg privatnog ključa i emitira ovaj digitalni potpis na mrežu.

Ukratko, digitalni potpis je način da dokažete da posjedujete određeni privatni ključ bez potrebe da ga izlažete. To se postiže uporabom složenih matematičkih pravila poznatih kao kriptografija.

Cijeli je ovaj postupak sličan vašem potpisivanju čeka kojim se odobrava prijenos novca s vašeg računa.

Jednom kada je transakcija potpisana, novčanik je zatim emitira na cijelu mrežu koja potvrđuje njezinu autentičnost. Na kraju će Bitcoin rudari ovu transakciju unijeti na blockchain i transakcija će se smatrati dovršenom.


2. Hardverski novčanici

Kao što vjerojatno znate, krađa podataka s računala danas nije tako teška. A ako je računalo na kojem je pokrenut vaš Bitcoin novčanik zaraženo zlonamjernim softverom, vaš će privatni ključ moći izložiti lošim glumcima.

Hakeri će možda moći preuzeti kontrolu nad vašim računalom ili vidjeti što se prikazuje na vašem zaslonu. A nakon što je vaš privatni ključ izložen, vaši Bitcoin više nisu pod vašom kontrolom. Mogli bi se lako prenijeti bilo gdje gdje haker odabere.

Da biste izbjegli ovu situaciju, imate dvije mogućnosti:

Jednostavno rečeno, hardverski novčanici su računala kojima je oduzeta svaka logika, osim malog zaslona, ​​gumba ili dva i jednostavne radnje spremanja ključeva i potpisivanja transakcija.

Hardverski novčanici izgledaju poput malih USB uređaja i nude minimalistički pristup sigurnosti. To se temelji na logici da što je uređaj složeniji, to više hakera ima mogućnosti infiltrirati se u njega.

U slučaju hardverskih novčanika, uređaj je toliko “glup” da ga je praktički nemoguće hakirati ili zaraziti bilo čime.

Veličine hardverskog novčanika za Bitcoin

5 različitih hardverskih novčanika: BitLox, KeepKey, TREZOR One, Ledger Nano S, CoolWallet

Zbog tog jednostavnog dizajna, hardverski novčanici ne mogu se povezati s internetom niti pokretati komplicirane aplikacije. Oni su samo oblik pohrane vašeg privatnog ključa izvan mreže.

Ovaj pristup poznat je pod nazivom hladnjača, za razliku od uređaja koji se spajaju na Internet, a koji se nazivaju ‘vrućim novčanicima’.

Kako rade hardverski novčanici?

Recimo da želite poslati Bitcoin transakciju pomoću hardverskog novčanika.

Prvo što treba znati jest da je hardverski novčanik tako jednostavan uređaj koji može samo potpisivati ​​transakcije, a za sve ostale funkcije treba koristiti sofisticiranije računalo, poput pripreme transakcije i emitiranja na mrežu..

Dakle, da biste koristili hardverski novčanik, morat ćete ga povezati s osobnim računalom i preuzeti program koji s njim može komunicirati. Ovaj program nazvat ću mostom, a most vam omogućuje da pripremite transakciju za potpisivanje.

Hardverski novčanici omogućuju prolaz samo vrlo specifičnih vrsta podataka, poput transakcija kriptovaluta. Jednom kada hardverski novčanik primi transakciju od programa za premošćivanje, on je potpisuje na samom hardverskom novčaniku, a zatim šalje natrag mostnom programu.

Vaš privatni ključ nikada ne napušta hardverski novčanik. Jedino što se prenosi između vašeg računala i hardverskog novčanika je nepotpisana i potpisana transakcija.

Zbog minimalističkog i jednostavnog dizajna, hardverski novčanik može se koristiti s bilo kojim računalom bez straha da će ga netko hakirati ili zaraziti – čak i računalo u javnoj knjižnici ili prijenosnik vaše majke &# 128578;

Jedino što ćete morati učiniti da biste bili sigurni da su vaši Bitcoini sigurni je da se transakcija koju odobravate na ekranu hardverskog novčanika podudara s transakcijom koju vaš most program prikazuje na vašem osobnom računalu.

VAŽNO! Vaša sjemenska fraza

Postavljanje hardverskog novčanika prilično je jednostavno. Glavno je zapisati skup riječi koji ćete dobiti pri inicijalizaciji uređaja. Te riječi, također poznate kao početna fraza ili mnemonička fraza, način su za vraćanje bilo kojeg privatnog ključa koji generira vaš hardverski novčanik.

To također znači da bi onaj tko bi se mogao domoći ovih riječi kontrolirao i vaš Bitcoin, pa je važno da svoju sjemensku frazu drži izvan mreže i na sigurnom mjestu. 

Koji je najbolji hardverski novčanik?

Danas na tržištu postoji preko desetak tvrtki koje nude hardverske novčanike, a tri tržišna lidera su Ledger, TREZOR i KeepKey. Svaka tvrtka nudi različite modele s različitim značajkama, a najpopularnije pokrivam u nastavku.

3. Ledger hardverski novčanici

Pros: Velika reputacija tvrtke, 1000+ kripto imovine podržana , mobilna kompatibilnost (samo Nano X)

Protiv: Bluetooth korisničko sučelje pomalo zbunjujuće (samo Nano X)

Tvrtka (LedgerWallet) postoji dovoljno dugo da stekne ugled s poštovanjem i iskreno govoreći, teško je pronaći nešto loše za reći o njihovim proizvodima.

Pristup novčaniku glavne knjige je gotov Ledger Live – besplatna aplikacija za radnu površinu koja vam omogućuje kontrolu svih vaših knjiga, slanje i primanje kripto valuta i provjeru stanja na vašem računu kad god želite.

Knjiga Nano X

Ledger Nano X je Ledgerov vodeći model kada su u pitanju hardverski novčanici. Uređaj ima impresivnu sposobnost upravljanja 100 kripto imovine istovremeno. To je kao da koristite Ledger Nano S (vidi dolje) na steroidima.

nano x

Glavni nedostatak mog vlastitog iskustva je taj što Bluetooth korisničko iskustvo nije bilo tako glatko kao što sam očekivao. To će Ledger možda popraviti u budućnosti ažuriranjima, ali zasad je to trn u oku Nano X-u.

Nano X košta 119 USD bez PDV-a (uključena besplatna poštarina).

Ledger Nano S

Pregledao sam Ledger Nano S i bio sam apsolutno impresioniran. Nano S ima elegantan dizajn, intuitivno korisničko sučelje i široku podršku altcoina (uključujući Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Zcash, Dash, Ripple i većinu ERC-20 tokena).

Nano S prodaje se za 59 dolara što ga čini izuzetno pristupačnim hardverskim novčanikom.

pregled knjige nano s

Danas Ledger Nano S koristim kao jedan od svojih osobnih novčanika.


4. TREZOR hardverski novčanici

Pros: Veteran na tržištu, open source, velika reputacija tvrtke, preko 1000 kripto imovine podržana.

Protiv: Često se resetira prilikom nadogradnje, XRP nije podržan (TREZOR One)

TREZOR (što na češkom znači “trezor”) prva je tvrtka koja je došla na ideju o hardverskom novčaniku. Glavna prednost koju TREZOR ima u odnosu na konkurenciju je reputacija tvrtke. Jedan od osnivača tvrtke je Marek “Slush” Palatinus, koji je također stvorio prvi rudarski bazen za Bitcoin (osnovan 2010.).

Loša strana je jedna dosadna stvar oko novčanika TREZOR – kada nadogradite firmware novčanika, on često briše cijeli novčanik. Ako tek počinjete s kripto, ovo vas definitivno može izbezumiti. Sve dok imate rezervnu frazu, možete jednostavno vratiti novčanik, ali ovo je definitivno nešto čega morate biti svjesni.

TREZOR Model T

TREZOR T u osnovi je TREZOR One novčanik koji ima veliki zaslon osjetljiv na dodir. Oba novčanika nude iste značajke, ali dodirni zaslon čini razliku. Objasnit ću.

Kada vratite svoj hardverski novčanik ili ga čak prvi put postavite, često se od vas traži da unesete svoju početnu frazu. Ako na hardverskom novčaniku nemate prikladno sučelje (tj. Zaslon osjetljiv na dodir), morat ćete na računalu upisati svoju početnu frazu.

TREZOR model T

Ako je vaše računalo zaraženo zlonamjernim softverom, ovo čini vašu početnu frazu ranjivom na evidentiranje ključeva ili druge oblike hakiranja. Rekavši to, čak i ako je netko uspio doći do riječi vaše fraze za sjeme, još uvijek neće znati kojim redoslijedom ih staviti, jer se to ne prikazuje na vašem računalu (prikazuje se na hardverskom novčaniku).

Trezor T u potpunosti uklanja ovu prijetnju jer se sva interakcija vrši na zaslonu osjetljivom na dodir hardverskog novčanika, tako da se ne trebate bojati zlonamjernog softvera (ovi su uređaji dizajnirani bez zlonamjernog softvera). TREZOR Model T također podržava neke kovanice koje TREZOR One ne podržava (npr. XRP, ADA i XMR).

Model TREZOR T košta 149 eura (170 američkih dolara) kada se ne obračuna PDV. Tu je i premium verzija Titanium proizvođača Grey pod nazivom Corazon (o tome možete detaljno pročitati u cjelovitom pregledu Model T).

TREZOR Jedan

Osim korištenja Ledger Nano S, također koristim TREZOR One za pohranu kripto valuta. “TREZOR” (ranije poznat samo kao “TREZOR”) najstariji je hardverski novčanik na tržištu, a vjerojatno i najugledniji.

Trezor One ima lijep, jednostavan dizajn, vrlo lako razumljivo korisničko sučelje i podržava širok spektar kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Zcash, Dash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin i NEM. Jedini novčić koji nedostaje i koji je privukao veliku pozornost javnosti je XRP.

trezor pin code uređaj

Cijena TREZOR-a trenutno iznosi 55 dolara što ga čini pristupačnim, ali ne i najjeftinijim hardverskim novčanikom na tržištu. Po meni je ovo izvrstan hardverski novčanik koji je vrlo jednostavan za postavljanje i upotrebu.

5. KeepKey hardverske novčanike

Pros: Prekrasno dizajnirana razmjena u novčaniku putem Shapeshifta

Protiv: Nije podržano dovoljno kovanica

Na 3. mjestu imamo Keepkey, Bitcoin hardverski novčanik s lijepim, ali pomalo velikim dizajnom. Keepkey ima slične značajke kao TREZOR i Ledger Nano S, no iz nekoliko razloga smatram da je malo manje atraktivan od prethodna dva.

KeepKey

Za početak je novčanik prevelik za nošenje u džepu. Novčanik Keepkey gotovo je dvostruko veći od TREZOR-a ili Ledger Nano S.

Dodatne stvari zbog kojih oklijevam u vezi s kupnjom proizvoda su:

Konačno, tvrtku KeepKey stekla je burza Shapeshift i stoga uključuje razmjenu u novčaniku koja vam omogućava da trgujete jednom kripto kriptom za drugu bez upotrebe vanjske burze.

Keepkey se trenutno prodaje po cijeni od 49 dolara.


6. Dodatni hardverski novčanici na tržištu

Tijekom protekle 3 godine istraživao sam i neke dodatne hardverske novčanike koji nisu bili na vrhu popisa, pa bih ih želio ovdje spomenuti.

Safe-T mini vrlo je osnovna verzija hardverskog novčanika koje je proizvela Archos, francuska multinacionalna elektronička tvrtka koju je 1988. godine osnovao Henri Crohas. Sučelje Safe-T minija izuzetno je ograničeno i za slanje / primanje kovanica morat ćete upotrijebiti dodatni softver.

Bitfi je hardverski novčanik u vlasništvu Johna Mcafeea, kontroverzne ličnosti u prostoru kriptovaluta. Novčanik je prvotno tvrdio da je “nehakabilan”, no nakon što su ga istraživači sigurnosti razderali i nekoliko sigurnosnih propusta tamo gdje su izloženi uklonila je tu tvrdnju.

CoolWallet je hardverski novčanik poput kreditne kartice koji možete nositi u džepu. Moja recenzija Coolwalleta bila je pozitivna, no novčanik nije stekao dovoljan udio na tržištu da bih ga mogao smatrati stabilnim proizvodom.

BitLox je još jedan hardverski novčanik koji sam pregledao, no bio je u ranoj fazi i nisam uspio postići da pravilno funkcionira. Od tada nisam više pogledao proizvod (to je bilo početkom 2016. godine) i proizvod je možda postao jednostavniji za upotrebu.

Ellipal je hardverski novčanik kojem je cilj biti potpuno izoliran od vanjskog svijeta. Nema žičnu ili bežičnu vezu, a putem QR kodova komunicira putem kamere na stražnjem kraju. Košta 149 dolara i relativno je novo na tržištu (tj. Nije testirano u bitkama). Moju cjelovitu recenziju o Ellipalu možete pročitati ovdje.

7. Rizici hardverskog novčanika

Petljati

U nekim slučajevima loš glumac može prvi put upasti u vaš uređaj kada je na putu do vaše kuće. Da bi se to izbjeglo, svi ugledni proizvođači hardverskih novčanika koriste posebnu holografsku naljepnicu kako bi dokazali da novčanik nikada nije otvoren.

TREZOR pečat

Sigurnosna plomba uvijek mora biti netaknuta prije prve uporabe

Ako primite novčanik, a ova naljepnica nije netaknuta, nemojte ga koristiti. Iako neki novčanici pri pokretanju pokreću i test neovlaštenog ponašanja, bolje je ostati na sigurnoj strani.

Kako biste ovaj rizik još više umanjili, uvijek kupujte hardverski novčanik izravno s web mjesta proizvođača. Ako želite kupiti od prodavača, provjerite je li on ovlašteni prodavač s povjerenjem, prvo kontaktirajući proizvođača.

Unaprijed konfigurirana fraza sjemena

Novčanik bi prilikom postavljanja slučajno trebao generirati vašu početnu frazu i ne šalje vam ga s uređajem.

Jedan nesretni korisnik kupio je hardverski novčanik od lošeg glumca na Amazonu i dobio novčanik s karticom koja sadrži unaprijed konfiguriranu sjemensku frazu. Upućen je da pokrene uređaj pomoću ove postojeće fraze o sjemenu.

Korisnik nije bio vrlo tehnički upućen i učinio je ono što mu je naloženo, samo da bi otkrio da ga je nakon što je stavio kovanice u taj hardverski novčanik brzo uklonio haker koji je znao za unaprijed konfigurirano sjeme.

unaprijed konfigurirano sjeme

Zlonamjerna knjiga poslana je s unaprijed konfiguriranim sjemenom i PIN kodom

Napad zle sluškinje

Neželjene osobe mogu ukrasti vaš hardverski novčanik ili mu fizički pristupiti, također poznat kao napad zle sluškinje.

Većina, ako ne i svi hardverski novčanici danas, uključuju zaštitu PIN-om. Dakle, čak i ako vam ukradu uređaj, lopovu će trebati neko vrijeme prije nego što može pristupiti vašim novčićima.

Jednom kada primijetite da vam je uređaj ukraden, trebali biste odmah upotrijebiti svoju sjemensku frazu za oporavak svojih Bitcoina i poslati ih u novi novčanik s drugom sjemenskom frazom. To će u osnovi isprazniti vaš ukradeni novčanik iz svih njegovih sredstava i omogućiti vam da zadržite sigurnu kontrolu nad svojim Bitcoinima.

Ključ za napad od 5 dolara

To se odnosi na to kad vam netko fizički prijeti da će vas ozlijediti ključem od 5 dolara ako ne predate hardverski novčanik i otključate ga PIN kodom.

Kako bi se zaštitili od ove vrste fizičkih napada, određeni novčanici, poput TREZOR-a, omogućuju vam dodavanje još jednog sloja zaštite koji se naziva lozinka. To znači da ćete od vas zatražiti da dodate dodatnu lozinku nakon PIN koda.

Međutim, možete ga postaviti tako da različite lozinke prikazuju samo određene račune u vašem novčaniku. Dakle, zamislite da u novčaniku imate lažni račun sa samo malom količinom kovanica i stvaran račun s većinom svojih sredstava.

Kad vas netko prisili da otključate novčanik, možete upotrijebiti lažnu lozinku i činit će se da novčanik sadrži samo malu količinu kovanica, ne otkrivajući vaše kompletno stanje.


8. Često postavljana pitanja

Što je bolje – TREZOR ili Ledger?

I Ledger i TREZOR novčanici pokazali su se kao sigurno i jednostavno za korištenje rješenje za pohranu vaših Bitcoina. Kad je Ledger krenuo, činilo se da nemaju dovoljno dobar proizvod kao TREZOR. Međutim, danas je linija između tvrtki prilično isparila i po meni su podjednako dobre.

Međutim, da bih bio siguran, uglavnom koristim više hardverskih novčanika i trudim se koristiti modele obje tvrtke.

Imajte na umu da je za razliku od Ledgera, TREZOR-ova tehnologija potpuno otvoren izvor koji se smatra sigurnijim.

Koji je najbolji novčanik glavne knjige?

Ledger Nano S je po mom mišljenju najbolja vrijednost za novac. Mislio sam da će vam Nano X pružiti više značajki, mislim da ne vrijedi dodatnih troškova.

Kako mogu pristupiti svojim TREZOR novčanicima?

Da biste pristupili TREZOR novčaniku, morat ćete ga povezati s računalom i otvoriti http://wallet.trezor.io. Ovo web sučelje omogućit će vam pristup sredstvima nakon što se novčanik poveže s računalom.

Što se događa ako proizvođač novčanika prestane poslovati?

Tehnologija sjemenskih fraza koja se danas koristi u većini hardverskih novčanika kompatibilna je s više novčanika: nije jedinstvena za bilo koju određenu tvrtku.

Stoga, ako određena tvrtka prestane poslovati, svoje Bitcoine možete vratiti izravno u novčanik druge tvrtke pomoću svoje sjemenske fraze.

Kao što već sada razumijete, vaša početna fraza ima puno snage i može se koristiti u mnogim slučajevima za oporavak vaših bitcoina, uključujući ako se vaš hardverski novčanik pokvari ili ošteti.

8. Zaključak – Ozbiljno u vezi s Crypto? Nabavite hardverski novčanik

Jednostavnije od ovog naslova nije.

Da, hardverski novčanici koštaju i nitko ne voli trošiti novac na stvari koje može dobiti besplatno. No, iznos sigurnosti koji dobivate korištenjem hardverskog novčanika mnogo je vrjedniji od 50 do 100 američkih dolara koje ćete platiti za kupnju stvarnog uređaja.

Po mom mišljenju bilo koji od 4 najbolja novčanika dobar je izbor, ali moji osobni favoriti su TREZOR One i Ledger Nano S. Također, pazite da novčanik uvijek kupujete izravno od tvrtke ili od ovlaštenih prodavača. Bilo je mnogo slučajeva prijevara koje su prijavili ljudi koji su kupili hardverske novčanike na eBayu, a ponekad i na Amazonu.

Jeste li koristili hardverski novčanik? Imate li komentara ili dodatnih pitanja? Javite mi u odjeljku za komentare u nastavku.

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me