7 internetskih tvrtki koje trenutno prihvaćaju bitcoin

Mnogo tisuća tvrtki i dalje prihvaća Bitcoin kao plaćanje njihovih internetskih usluga i fizičke robe; platni procesor BitPay u svom se imeniku može pohvaliti s preko 20 000 trgovaca, a to čak ne uključuje i web stranice koje koriste Coinbase. Pogledajmo samo 7 najvećih imena koja prihvaćaju Bitcoin na mreži:

1. Bitcoin za maloprodaju: Prekomjerna zaliha

Prekomjerna zaliha

Overstock je 1999. godine pokrenuo izvršni direktor Patrick Byrne i od tada je ostao glavni internetski prodavač robe. Web stranica započela je s likvidacijom viška zaliha propalih dot-com tvrtki, ali se na kraju proširila tako da uključuje i novu robu. Prekomjerna zaliha postala je javna 2002. godine i nastavila rasti svoje poslovanje – trgovac sada uvlači preko milijardu dolara godišnjeg prihoda.

Overstock je počeo prihvaćati Bitcoin u siječnju 2014., u skladu s Byrneovim buntovnim stavom i spremnošću da ospori status quo. Uslijedilo uzbuđenje u kriptovaluti rezultiralo je prodajom Bitcoina u vrijednosti od 126 000 USD u samo prvom danu.

2. Bitcoin za elektroniku: TigerDirect

TigerDirect

Nekoliko je boljih načina za kupnju računala i potrošačke elektronike putem interneta nego TigerDirect, koji je počeo prihvaćati Bitcoin u siječnju 2014. Trgovac postiže niske cijene stavljajući veliki naglasak na povratnu uštedu, pa čak i ponudio popust od 20 USD za Bitcoin kupce tijekom prve nekoliko tjedana prihvaćanja.

TigerDirect trenutno zauzima oko 1500 mjesta među najposjećenijim web mjestima, a ima i desetke fizičkih lokacija u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Iako kanadska verzija web stranice TigerDirect trenutno ne prihvaća Bitcoin, čini se da ova stranica nagovještava da bi to mogla činiti u budućnosti.

3. Bitcoin za ljubav: OK Cupid

OKCupid

U doba Interneta nikada nije bilo lakše upoznati nove romantične partnere, a sada se to može učiniti uz pomoć Bitcoina. Web stranica za upoznavanje OK Cupid počeo je uzimati digitalnu valutu u travnju 2013. godine kao plaćanje za svoju uslugu “A-lista”, koja dodaje više značajki povrh besplatne usluge web stranice. Na primjer, besplatni korisnici mogu vidjeti tko im se svidio tek kad postoji obostrana privlačnost; premium korisnici mogu vidjeti tko im se svidio bez obzira na uzajamnost.

Tvrtka za pronalaženje dvoboja rekla je da se njezino obrazloženje prihvaćanja Bitcoina nije nužno temeljilo na potražnji korisnika, već je ukorijenjeno u želji da bude u prvom planu inovacija. Izvršni direktor Sam Yagan čak je napravio usporedbu između mehanizama koji stoje iza njegove web stranice i digitalne valute: “Mi koristimo matematiku da bismo vam dobili datume, a oni matematiku kako bi transakcije učinili sigurnima.”

4. Bitcoin za imena domena: Namecheap

Namecheap

Jedno od najpopularnijih rješenja za registraciju domena i web hosting, Namecheap je počeo prihvaćati Bitcoin u ožujku 2013. godine nakon što su to zatražili mnogi njihovi tehnološki orijentirani kupci. Prihvaćanje Bitcoina također se podudara s filozofijom tvrtke da je “pionir u prostoru u inovacijama i slobodi”.

Digitalna valuta može se koristiti na Namecheap za kupnju domena, web hostinga, SSL certifikata i usluge privatnosti WhoisGuard.

5. Bitcoin za bloganje: WordPress

WordPress

Jedan od najistaknutijih ranih usvojitelja Bitcoina bio je WordPress, besplatna usluga otvorenog koda za bloganje. Web stranica je počela uzimati digitalnu valutu još u studenom 2012. godine i i dalje je vjerojatno najbolje rješenje za blogere da dobiju kvalitetne značajke plaćanjem kriptovalutom.

Kada je WordPress počeo prihvaćati Bitcoin, oni su demokratsku prirodu digitalne valute naveli kao prednost nad centraliziranim oblicima plaćanja poput PayPala i kreditnih kartica. Osobe koje se koriste tim načinima plaćanja središnje tijelo može tehnički blokirati iz bilo kojeg razloga. WordPress kaže da je njihov “cilj omogućiti ljudima, a ne blokirati ih.”

6. Bitcoin za košulje: mješovite majice

Mješovite majice

Prošla su vremena kada je u robnoj kući bilo samo nekoliko košulja na izbor; pojava Interneta omogućila je gotovo beskonačnu količinu kreativnih dizajna košulja. Mixed Tees puno naglašava pop kulturu i dizajne povezane s geekom, prikazujući košulje koje imaju moto i šale iz emisija poput Doctor Whoa. Postoji čak i nekoliko dizajna povezanih s Bitcoinima za one koji žele pokazati svoj ponos kriptovalutama.

Mixed Tees počeli su uzimati Bitcoin u listopadu 2013. kao plaćanje za svoje majice, unatoč tome što su ih ispitivali o prihvaćanju valute koja se ne temelji na redovnim dolarima. Tvrtka je rekla da su ih drugi oblici alternativnog plaćanja pripremili za kriptovalute: “Korištenje Google novčanika i Paypala olakšalo je tranziciju tehnologije u našem slučaju.”

7. Bitcoin za poklon kartice: Gyft

Gyft

Tako možete kupiti dijelove računala, odjeću, pa čak i dobiti spoj s Bitcoinom, ali što je sa svime ostalim? Za sve stvari koje se ne mogu kupiti izravno s digitalnom valutom, Gyft je ovdje da bi igrao najvažnijeg srednjeg čovjeka.

Gyft se bavi, pogađate, poklon karticama. Oni prodaju kartice za veliki broj trgovina – uključujući Zappos, Whole Foods i Fandango – i ne samo da prihvaćaju Bitcoin, već aktivno potiču kupce da koriste bitcoin putem sustava nagrađivanja. Ljudi koji plaćaju Bitcoinom vraćaju 3% bodova na svoj račun, za razliku od nižih stopa nagrada koje se nude ljudima koji koriste kreditne kartice. Gyft koristi ovu strategiju jer su naknade niže pri korištenju kriptovaluta, a izdašni sustav nagrađivanja uvijek je popularan među potrošačima.

Gyft također nudi Amazon darovne kartice, što znači da je čitav masivan izbor Amazonovih proizvoda širom otvoren za potrošače Bitcoina. Korištenje Gyfta kao posrednika između Bitcoina i ogromnog izbora proizvoda na Amazonu znači da se praktički sve može kupiti digitalnom valutom.

Stoga sljedeći put kada netko sarkastično pita: “Što uopće možete kupiti s Bitcoinom?” Možete odgovoriti istinom: “Prilično sve.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me