A Bitcoin alapjai elmagyarázva: A BTC EFG-i

Esszém első részében, A Bitcoin alapjai elmagyarázva: a BTC ABC-i, Olyan témákkal foglalkoztam, mint például A Elfogadhatóság, B a Blockchain, C a Kriptopénz, és D a Decentralizált. Ismét az a célom, hogy áttekintsem a Bitcoin működésével kapcsolatos alapvető információkat az új felhasználó számára.

E mindenre vonatkozik

Bitcoin világszerte számos kiskereskedőnél használható. Bárhol, ahol csatlakozhat az internethez, vásárolhat a Bitcoin segítségével. Még akkor is, ha a tervei meghaladják a Föld légkörét, a Bitcoin szerint fizethet Virgin Galactic.

Olyan oldalak, mint all4btc.com lehetővé teszi, hogy olyan webhelyeken vásárolhasson, mint az eBay és az Amazon a Bitcoinnal, egyszerűen másolva a termék webcímét. A WordPress elfogadja a Bitcoins-t fejlesztésekre, és ez volt az egyik legkorábbi nagy szervezet.

Expedia lehetővé teszi, hogy szállodákat foglaljon a Bitcoin segítségével. PizzaforCoins.com intéz online pizzavásárlást a Domino’s, a Papa John’s vagy a Pizza Hut-ból, ha Ön az egyik lánc szállítási területén van. Gyft lehetővé teszi, hogy ajándékkártyákat vásároljon mintegy 200 különböző kereskedőnél, és fizessen a Bitcoin segítségével. Ha a FarmVille-t, a CityVille-t, a Rejtett krónikákat vagy más játékot játszik Zynga játékok, fizethet a játékon belüli tokenekért a Bitcoin segítségével. Az Overstock.com volt az első nagy, mainstream kiskereskedő, amely elfogadta a Bitcoint, de természetesen nem utolsók.

A San Francisco-öböl területén? Élvezze a sporteseményeket? Sacramento Kings és San Jose Quakes fogadja el a Bitcoin-ot.

Sok eladó van Etsy és más webhelyek elfogadják a Bitcoin-ot. A TigerDirect elfogadja a Bitcoin-ot elektronikához. Az OkCupid egy társkereső oldal, amely elfogadja a Bitcoint. A Namecheap elfogadja a Bitcoint domain nevekhez. MixedTees elfogadja a Bitcoin ruházati cikkeket. A Microsoft elfogadja a Bitcoint Xbox Live és digitális tartalmakhoz.  OpenBazaar nem csak a Bitcoin-ot fogadja el, lehetővé téve bárkinek, hogy bármit ajánljon, vásároljon vagy adjon el bármit a webhelyén, hanem megvalósítja a Bitcoin többjegyű szolgáltatásai a csalások megelőzése érdekében.

F jelentése Fungible

A bitcoinok egymással cserélhetők, mint más áruk. Más szavakkal, ahogy egy uncia tiszta arany ugyanannyit ér, mint bármely más uncia tiszta arany, a bitcoin egy bitcoin egy bitcoin. A teljes bitcoin megszerzéséig felhalmozhat egy bitcoin részét a pénztárcájában.

Amellett, hogy helyettesíthetők, nagyon oszthatók. A bitcoin 8 tizedesjegyre osztható. Így a 0.00000001 BTC a legkisebb összeg, amely kezelhető egy tranzakció során. Szükség esetén a jövőben a protokoll és a kapcsolódó szoftver módosítható úgy, hogy még kisebb összegeket kezeljen.

G a Global-ra vonatkozik

Bárhol, ahol egy személy csatlakozhat az internethez, a bitcoin használható. Annak érdekében, hogy megértsük, mennyire globális valójában, több mint 75 millió találat található a „bitcoin global” kifejezésre, mint keresési kifejezés a Google-on. Bár globálisan elérhető, a Bitcoin csomópontok térképe egyes régiókban jobban elfogadja, mint mások. Az Egyesült Államok, Németország, Kanada, Franciaország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország, Kína, Ausztrália és Svédország jelenleg az első tíz ország, ahol a Bitcoin van használatban.

H a Hash funkció

Az összes kriptovaluta alapja a matematika. Abban az esetben Bitcoin, a legfontosabb matematikai függvényt hívjuk meg Hashcash 1997-ben találta ki Adam Back. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik, meg kell értenie, hogy mi a hash funkció és mit csinál. A hash függvény egy matematikai eljárás, amelyet egy bemenetre alkalmaznak és kimenetet generálnak.

Például felveheti a bemenet összes számjegyét, és összeadhatja őket a kimenet létrehozásához. Tehát, ha az 12345 bemenetet választaná, és alkalmazná ezt a kivonatfüggvényt, megkapná a 15-ös számot. Ez a függvény könnyen kezelhető egy irányban, nehezen működik az ellenkezőjében. Még akkor sem, ha tudod, hogy a számjegyek összege 15 volt, és hogy a függvényhez a számjegyek összegzésére van szükség, nem tudod, mi volt a bemenet. A bemeneti számjegyekkel ismeri a kimenetet, de a kimenettel és az eljárással nem tudja, hogy 12345, 348 vagy 3040800 volt-e. Mivel egynél több bemenet képes generálni egy adott kimenetet, a számjegyek hozzáadásának eljárása együtt kiszolgáltatottak a „hash ütközéseknek”.

A Bitcoin esetében a hash függvényt hívják meg SHA256. Az eredeti Hashcash egy másik hash függvényt használt, az SHA1 nevet. Szóval, mit jelent az SHA? „Biztonságos hash algoritmusra” utal. Az SHA-2 egy hash függvénycsalád, amelyet az Országos Szabványügyi Intézet publikált. A két hasonló hash függvény különböző blokkmérettel rendelkezik, ezek SHA-256 és SHA-512 néven ismertek. Különböznek a szó méretében; Az SHA-256 32 bites szavakat használ, az SHA-512 pedig 64 bites szavakat. Az egyes szabványoknak vannak csonka változatai is, ezek SHA-224 és SHA-384 néven ismertek.

„Magyarázat” a Bitcoin információs oldal megjegyzi: „A bitcoinban a szolgáltatási karakterlánc a blokk fejléc adatstruktúrájában van kódolva, és tartalmaz egy verziómezőt, az előző blokk hashját, a blokkban lévő összes tranzakció merkle fa gyökérkivonatát, az aktuális időt és a nehézség. A Bitcoin tárolja a nonce-t az extraNonce mezőben, amely az érmealap tranzakció része, amelyet a merkle fa bal oldali legtöbb levélcsomópontjaként tárolnak (az érme alap a blokk első speciális tranzakciója). Ha ez bonyolultabbnak tűnik, mint a magyarázó, lehet, hogy alaposabban meg kell vizsgálnia a matematikát. A Wikipédia számos cikket kínál a következőkről: kriptográfiai hash funkciók, SHA256, Merkle fák, és más témákat, ha készen áll a részletesebb feltárásra.

Bevezetésünk érdekében érdemes korlátoznia a kriptográfiai kivonatoló funkciókkal kapcsolatos alapvető tényeket. A cél az, hogy olyan funkció legyen, amelyet szinte lehetetlen megfordítani. A hash függvény által működtetett adatokat üzenetnek, míg a kimenetet hash, hash értéknek vagy üzenet-emésztésnek nevezzük. A kívánt tulajdonságok:

  • könnyű kiszámítani a hash értéket az adott üzenethez
  • nagyon nehéz (kivitelezhetetlen) létrehozni egy olyan üzenetet, amelynek van egy adott kivonata
  • nagyon nehéz módosítani egy üzenetet a kivonat megváltoztatása nélkül
  • nagyon nehéz két különböző üzenetet találni ugyanazzal a hash-szal.

Különböző okokból a Bitcoin két hash-iterációt használ, hogy megvédjen bizonyos típusú támadásoktól, amelyek a kapcsolódó hash-függvényeken dolgoztak. A cél az, hogy a blokklánc funkcionális, kiszámítható és nagyon nehezen kovácsolható.

Bevezetés: A – D | E – H | I – L

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me