A Fed-ek leállították a Selyemutat és letartóztatták a rendszergazdát, 26 000 Bitcoint foglaltak le [FELFEJTETT]

A mélyhálón alapuló (Tor rejtett szolgáltatásként működtetett) Silk Road online feketepiacot a szövetségi szervezetek szerdán bezárták (2). Az FBI lefolytatta a több hónapig tartó nyomozást, és letartóztatott egy gyanúsítottat, aki szerintük a honlap rendszergazdája. Látszólag, a híres Dread Pirate Roberts egy 29 éves férfi, akit Ross William Ulbrichtnek hívnak aki San Francisco-ból üzemeltette az emelvényt.

Mindannyian tudjuk, hogy a Bitcoin az egyik leggyakrabban használt pénznem a Selyemút ügyfelei részéről, de ennek a történetnek a kapcsolata a kriptovalutához itt nem áll meg.

A szövetségek hónapok óta próbálják nyomon követni a Selyemút adminisztrátorát, újjáteremtve digitális lábnyomát, sőt, évekre visszamenőleg visszatért online kommunikációs történetébe. Minden részletet arról, hogy az FBI hogyan tudta azonosítani és letartóztatni Ulbricht-et, a bírósági panasz irat.

A nyomozás

A BBC News szerint, a művelet a kódnévvel kezdődött Az Agent-1 kezdeti és intenzív kutatást végzett a Selyemúttal kapcsolatos weboldalakról, az első nyom megtalálása: egy 2011. januári bejegyzés egy internetes fórumon, ahol a felhasználók a varázsgomba használatáról vitatkoztak. Ekkor fedezett fel egy másik bejegyzést, amelyet Altoid becenevű valaki írt a „Névtelen piac online?” Címmel. és utalás a Selyemútra.

A bejegyzés így szólt: “Találtam ezt a Selyemút nevű weboldalt. Tudasd velem mire gondolsz.” és tartalmazott egy linket a WordPress blogplatform által üzemeltetett webhelyre, amely további linket adott a Selyemút mélyhálón található helyére. Ezt az első blogot természetesen egy ismeretlen felhasználó hozta létre, aki ismertette a lépéseit.

755bead5c1b43a8b3f0b3be300b39295

Ezt követően az Altoid megjelent egy másik helyen, amely nagyon ismerős a kriptovaluta-felhasználók számára, a BitcoinTalk.org fórum. Megpróbálta hirdetni a Selyemutat, és vírussá tenni. De az Ulbricht által elkövetett legnagyobb hiba abban az évben, októberben következett be Altoid válaszolt egy bejegyzésre, amelyben IT-szakértőt kért, aki ismeri a Bitcoin-t. Válaszában azt mondta, hogy lépjen kapcsolatba vele [e-mail védett]

Gmail-címmel az FBI Agent-1 könnyen összekapcsolta a Google + -on és a YouTube-on található fiókokkal. Ezeken az oldalakon keresztül a szövetségiek felfedezték, hogy Ulbricht érdeklődési köre a közgazdaságtant fedi le, különös tekintettel a neves osztrák közgazdasági iskolára, a Ludwig von Mises Intézetre. A Selyemút fórumain folytatott újabb viták során a Dread Pirate Roberts többször hivatkozott a Mises Intézetre. Újabb kapcsolat jött létre.

A Gmail-címen keresztül a szövetségiek is felfedezték – a BBC News által idézett szavak „a Google-tól származnak” – az Ulbricht fiókjába való bejelentkezéshez használt IP-címek és helyek részletei. A keresés San Franciscóra koncentrált, de amint az várható volt, a Dread Pirate Roberts virtuális magánhálózatot (VPN) használt egy fiktív IP-cím létrehozására, hogy lefedje nyomát.

Az FBI következő lépése a VPN szolgáltatójának idézése volt. A nyilvántartások azt mutatták, hogy egy felhasználó a Laguna utcai internetkávézóból jelentkezett be, mindössze 500 méterre a Hickory Street egyik címétől, még mindig San Franciscóban, amelyről ismert, hogy Ulbricht egyik barátjának az otthona. Ez egy olyan hely is volt, ahol bejelentkezett Gmail-fiókjába. Ezen a ponton a hatóságok elegendőnek találták a megszerzett bizonyítékokat annak megállapításához, hogy Ulbricht és Dread Pirate Roberts tökéletesen ugyanaz a személy lehet.

További bizonyítékok és letartóztatás

A bírósági panasz azonban folytatódik, és további bizonyítékokkal szolgál. Még júliusban egy igazi véletlen új lendületet adott az esetnek. A Kanadából érkező csomag rutinszerű határellenőrzése során, a hatóságok hamis dokumentumokat találtak több hamis személyazonosságra vonatkozóan. Mindegyiknél ugyanazon személy fényképei voltak. Igen, megint Ulbricht.

A csomag a 15. utcára ment, ismét San Franciscóban. Később a belbiztonság meglátogatta a házat, de az SFGate weboldal szerint Ulbricht-t megtalálták és letartóztatták a San Francisco-i könyvtárban, ahol a laptopján dolgozott. Amint azt a texasi bennszülött elmondta, mindenki, aki vele élt, csak Josh néven ismerte.

628x471 (1)A könyvtár, ahol letartóztatták Ulbrichtet.

A szövetségiek szerint az Ulbricht által megvásárolt új igazolványokat – ő is vizsgálta, hogyan lehet őket online elérni, több pályát hagyva – több szerver vásárlására fogják használni. A bírósági panaszban a hatóságok azt mondják, hogy a Selyemút ügyintézője „szándékosan és tudatosan egyesítette, összeesküvést, szövetséget kötött és megállapodott (…) abban, hogy megsértik az Egyesült Államok kábítószer-törvényeit„.

A jogi dokumentum amellett, hogy szabályozott anyagok birtoklásával vádolják őket terjesztésük céljából, számítógépes hackelés és pénzmosás elleni bűncselekmények elkövetése vagy összeesküvése miatt, azt is kideríti, hogy, március 29-én Ulbricht „felkérte a Selyemút felhasználót, hogy végezzen bérgyilkosságot egy másik Selyemút-felhasználó, aki azzal fenyegetett, hogy kiadja a webhely több ezer felhasználójának személyazonosságát ”.

A hatóságok által lefoglalt bitcoinok

Amint arról a Coindesk honlap beszámolt, Ulbricht letartóztatása állítólag a szövetségieket 26.000 BTC lefoglalására késztette, a tegnapi árfolyam szerint majdnem 3,26 millió dollárnak felel meg. Ha az értékek igazak, ez a valaha volt legnagyobb Bitcoin-lefoglalás lehet.

A Bitcoin ára azonban az esemény óta jelentősen csökkent, ami pánikot váltott ki a kriptovaluta ökoszisztémában. Sok felhasználó elkezdte eladni Bitcoin stache-jét, miután a hír megjelent. A jelenlegi árfolyam 110 dollár körül mozog.

A Bitcoin Examiner frissíti ezt a cikket, ha új információk jelennek meg.

Frissítés 12:40 – Bár a bírósági panasz csak egy gyilkos alkalmazásának kísérletét tartalmazza, Ulbricht már korábban elrendelte a gyilkosságot, mondja a Washington Post. Az eset részleteit a Baltimore Sun által közzétett vádirat írja le. Az első „gyilkosságot” szervező férfi azonban titkos rendőr volt. Ulbricht 80 000 dollárt fizetett a gyilkosság megfizetésére, de csak hamis bűncselekményt kapott cserébe. A titkos tiszt eleinte azzal vonzotta Ulbricht figyelmét, hogy nagyszabású kábítószer-kereskedőként jelentkezett.

Frissítés 12:46 – A Selyemút-használóknak azt javasolták, hogy Ulbricht letartóztatása után legyenek óvatosak a kommunikációval, amint az látható ezt a nyomtatási képernyőt keresztül megosztva Reddit. Az üzenetet a „samesamebutdifferent” felhasználó hagyta, aki azt mondta, hogy „valószínűleg ezek a fórumok LE [rendészeti] ellenőrzés alatt állnak”. Ebben a búcsú üzenetben hozzáteszi, hogy „ez egy szép dolog szörnyű vége”.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me