Analiza: Cijena bitcoina puca 600 USD

Uspon Bitcoin cijene se nastavljaju snažno. Negdje tijekom jutra, 30. svibnja 2014., cijena Bitcoina probila se 600 dolara nakon nekoliko dana stagnacije između 565 i 570 dolara. Moguće je da je ovaj skok cijena posljedica nedavne najave da će Dish Network prihvatiti Bitcoin kao plaćanje za svoje usluge. Međutim, iako je ova glavna najava vjerojatno odgovorna za brzi skok cijena za 30 dolara, čini se da je ovo povećanje samo nastavak trenda rasta utvrđenog prošlog tjedna kao rezultat stalnih inovacija i stalnog toka pozitivnih najava u Bitcoinima zajednica.

Nedavne “Analize” koje su ukazale na kraj povećanja cijene Bitcoina

Ranije tijekom tjedna objavljeno je nekoliko izvještaja koji tvrde da je trend rasta cijena Bitcoina završen, ukazujući na nekoliko dana neaktivnosti i lagana padova cijena. Držeći se tipičnog klišeja za “analizu” Bitcoina, izvješća su uzela ovih nekoliko dana nejasnog trgovanja i proglasila da “mjehurić” bio gotov i da bismo, sudeći prema analizi nedavnih trendova, mogli očekivati ​​povratak na najnižu cijenu od 430 do 450 američkih dolara koja je uspostavljena tijekom travnja. Ove pogrešne analize samo ističu nezgodnu i općenito zanemarenu istinu da provođenje analiza trendova zasnovanih isključivo na empirijskim podacima i matematičkim jednadžbama nikada ne može biti legitimno točno. Ponekad se tim analitičarima posreći i njihova se empirijska predviđanja podudaraju sa stvarnošću. Međutim, istinski točno, mjerodavno predviđanje budućnosti bilo kojeg tržišta je nemoguće. Tržišta su nužno neizvjesna, stoga je svako predviđanje budućnosti tržišta spekulativno i ni na koji način neće biti 100% sigurno. Stoga je gledanje podataka iz posljednjih dana i tvrdnja da je probijanje cijene Bitcoina gotovo bolno pogrešno. Savršen je primjer kako će analitičari koji vjeruju da mogu upotrijebiti statističke jednadžbe i proizvesti apoditično predviđanje budućih trendova uvijek biti na kraju neugodno dajući divlje netočne prognoze, kao što je tvrdnja da je tržište zbog korekcije na temelju tri dani sporog trgovanja.

Uzročnost

Ovi analitičari ne uzimaju u obzir činjenicu uzročnosti kada crtaju ove linije trendova i nerealno ih šire u budućnost. Uzročnost je konkretna stvarnost ljudskog djelovanja, a time i svake gospodarske aktivnosti. Sve se radi s razlogom; ljudi vjeruju da primjenom akcije mogu proizvesti željeni ishod. Ta je provedba djelovanja srž uzročnosti, a stvarnost ljudskog djelovanja čini uzročnost neizbježnom. Da su samo ti “analitičari” uzeli u obzir uzročnost, razlog sporog trgovanja i kasnije stagnacije cijena početkom tjedna bio bi jasan. Dobro je poznata činjenica u trgovinskom svijetu da vikend na Dan sjećanja neslužbeno započinje ljeto i da je sljedeći tjedan na tržnicama uglavnom spor tjedan. Ova jednostavna uzročno-posljedična veza između ljudske želje za slobodnim vremenom i državnim praznikom čini očitim da će trgovina na bilo kojem tržištu biti usporena neposredno prije ili nakon velikog praznika. Ignorirati stvari poput ljudskog djelovanja i uzročnosti znači zanemariti temelje ekonomske znanosti. Jednadžbe i regresije i bezbroj matematičkih modela mogu iznjedriti brojne zaključke koji se mogu iznova stvarati u ravnomjerno rotirajućem gospodarstvu, ali to ne znači da će zaključci iz ovih modela imati značajnu težinu u stvarnom svijetu. Jednostavno pozitivizam ne čini nešto znanstveno. Znanstvena metodologija mora biti relevantna za okoliš koji se proučava. Ne možete studirati ekonomiju bez proučavanja ljudskog djelovanja, baš kao što ne možete proučavati ocean bez gledanja u vodu. Bitcoin zajednica i ekonomska znanost općenito mogu steći velik uvid na tržište prihvaćajući istinu uzročnosti i ljudskog djelovanja

Zašto cijene rastu

Kao što je gore spomenuto, nagli skok cijene Bitcoina s 570 na 600 dolara vjerojatno se može pripisati najavi mreže Dish Network. Međutim, ovo povećanje od 30 dolara ne bi se trebalo smatrati probijanjem cijena neovisno o uspostavljanju prošlotjednog trenda rasta. Dok ovo singl Povećanje cijene Bitcoina može doći iz najave Dish-a, općenito prema gore trend dolazi iz brojnih najava i inovacija u zajednici Bitcoin. Većina njih dolazi kao inovacija u strukturi plaćanja Bitcoina. Coinbase je nedavno objavio da planira postati “MasterCard” Bitcoina, a Xapo, pružatelj novčanika, predstavio je izlazak svog Bitcoina debitna kartica koji će omogućiti ljudima da stvari plaćaju bitcoinima u trgovinama koje niti ne prihvaćaju Bitcoin. Xapo kartica može se koristiti u trgovinama koje ne prihvaćaju Bitcoin jer djeluje na postojećoj infrastrukturi MasterCarda; tako da se ova Bitcoin debitna kartica može koristiti bilo gdje koja prihvaća MasterCard. Ovi su događaji samo nekoliko u moru novih inovacija u zajednici Bitcoin. Uz neprestano napredovanje u tehnologiji Bitcoin, nije iznenađenje vidjeti trend rasta cijene Bitcoina. Ako se ove inovacije nastave uvoditi tijekom ljeta, možemo očekivati ​​da će se ovaj uzlazni trend nastaviti; uz sve jednake stvari, naravno.

Ali zapamtiti: još uvijek postoje rani ulagači u Bitcoin koji sjede na ostavama bitcoina s negdje oko 50% gubitka zbog pada cijene krajem 2013. Cijena bi se mogla ponovno popeti iznad 1000 USD, ali to će definitivno potaknuti rane ulagače da odustanu njihova posjeda bitcoina kako bi napokon zaradili na svojim ulaganjima i kako bi izbjegli još jednu vožnju bitcoin tobogana. Ako se to dogodi, vidjet ćemo još jedan nagli pad cijena i povratak na najnižu cijenu. Koliko bi ta niska cijena bila niska? Ne može se sa sigurnošću utvrditi, nužno bi ovisilo o opsegu rasprodaje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me