Andersen daje još jedan prijedlog za povećanje ograničenja veličine bloka

Posljednjih nekoliko mjeseci Bitcoin zajednica bavi se Gavinom Andresenom i njegovim prijedlozima za povećanje ograničenja veličine blokova na Bitcoin mreži. I programer Bitcoin Core ponovno je na snazi ​​s novim prijedlogom. U svom najnovijem koraku predložio je zakrpu tvrde vilice za Bitcoin XT. Ali do sada je zajednica i dalje skeptična zbog njegovih planova za povećanje granice veličine bloka.

Kako je sve počelo

Većina stručnjaka slaže se oko činjenice da Bitcoin mreža u jednom trenutku neće moći obraditi više od sedam transakcija u sekundi bez povećanja ograničenja veličine bloka. No, razvojni tim za Bitcoin Core tek treba doći na istu stranicu o pravilnom vremenu i pristupu kako bi se to postiglo. Kad ih Andresen nije uspio uvjeriti o hitnost situacije, odlučio je nastaviti putem Bitcoin XT, vilice Bitcoin Core, koju je razvio Mike Hearn. Andresen očekuje pokretanje većih blokova na mreži pomoću ove vilice kad Bitcoin XT nadmaši Bitcoin Core. Bitcoin Core će moći usvajati veće blokove ili će se pokazati nematerijalnim zbog kompatibilnosti dviju verzija, prema Andresenu.

Gavin_Andresen_BitcoinXTRasprava je započela još u listopadu prošle godine kada je Andresen predložio Bitcoin Hard Fork za rješavanje skalabilnosti mreže. Kao reakciju, neki od glavnih članova tehničke zajednice Bitcoina smatrali su Andresena “prijetnja”Zajednici. Iako je njegov novi prijedlog stekao neke podrška iz Bitcoin-ove Reddit zajednice, kritičari još uvijek nisu uvjereni.

Vodeći programer Bitcoin Core, Wladimir van der Laan oštro suprotstavljen autonomnom hard forku. Kompatibilna priroda Bitcoin Core i Bitcoin XT mogla bi rezultirati dijeljenjem Bitcoin-ovog blockchaina. To bi stvorilo zabunu među korisnicima i mogli bi na kraju izgubiti novac zbog dvostruke potrošnje. Van der Laan se bojao da će kontinuirana upotreba tvrde vilice frustrirati ljude na gubitničkoj strani vilice što bi moglo rezultirati trajnim padom vrijednosti Bitcoina.

Suosnivač Blockstream-a i izumitelj tvrtke hashcash Dr. Adam Back, također je među skupinom koja se usprotivila Andresenovom prijedlogu forcoin Bitcoin XT. Snažno je preporučio da ljudi koji imaju znanje i stručnost za održavanje Bitcoina trebaju izbjegavati nepotrebne rizike autonomne tvrde vilice.

Još jedan kritičar Andresenova prijedloga, Peter Todd dobro je svjestan rizika koji uključuje hard fork i vjerojatnosti dugoročnog uništavanja bitcoina ili nanošenja znatne kratkoročne štete mreži.

Pregled novog prijedloga

Specifikacija

Jednom raspoređena na mreži, glavna mreža izračunava prema vremenskoj oznaci u zaglavlju bloka i odlučuje o najvećoj dopuštenoj veličini bloka na glavnoj mreži. Maksimalna veličina bit će 8.000.000 bajtova u vremenskom žigu 2016-01-11 00:00:00 UTC (vremenska oznaka 1452470400) i udvostručit će se svakih 63.072.000 sekundi (dvije godine, zanemarujući prijestupne godine), do 2036-01-06 00: 00:00 UTC (vremenska oznaka 2083190400). Na temelju vremenske oznake bloka, dogodit će se linearno povećanje maksimalne veličine blokova između udvostručavanja. Maksimalna veličina blokova nakon 2036-01-06 00:00:00 UTC bit će 8.192.000.000 bajtova.

Raspoređivanje

Većina Hash-power kontrolirat će raspoređivanje, ali najranije moguće vrijeme aktivacije je 2016-01-11 00:00:00 UTC. Aktivacija se postiže kada 750 od 1.000 uzastopnih blokova u najboljem lancu ima broj verzije s postavljenim bitovima 3 i 14 (0x20000004 u hex-u). Vrijeme aktivacije bit će vremenska oznaka bloka od 750’Th plus poček od dva tjedna (1.209.600 sekundi) kako bi se rudarima na čekanju ili uslugama omogućilo vrijeme za nadogradnju kako bi podržali veće blokove. Ako se nadmoć postigne više od dva tjedna prije 2016-01-11 00:00:00 UTC, vrijeme aktivacije bit će 2016-01-11 00:00:00 UTC.

Kritika

Andresenov prijedlog imao je nekoliko rupa koje su otvorile put zajednici da kritizira. Peter Todd spomenuo da bi prijedlog trebao sadržavati cjelovit i valjan rezultat testa i detalje o atributima sačuvanog Bitcoina i postupku očuvanja. Također bi trebao imati jasnu izjavu o sigurnosnim mjerama.

Adam Natrag kritizirao je Andersenov prijedlog zbog činjenice da stvara razlike u mišljenjima među glavnim programerima. Smatra da je najbolji način za Bitcoin raditi na suradnički način, a ne pokušavajući nadmudriti i prestići jedni druge.

No, kritičari još nisu zatvorili vrata Andresenu. Još uvijek postoji otvorena pozivnica za sve koji imaju ideju da poboljšaju Bitcoin mrežu. A zajedničkim naporima Bitcoin mreža imat će veće šanse za preživljavanje što je glavni cilj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me