Bitcoin i budućnost novca

Kako izgleda budućnost novca? Ako čitate ovaj članak, onda ste ili Bitcoin fanatik, altcoin fanatik ili su barem dovoljno zainteresirani da istraže svijet kripto valute. Dakle, sigurno je reći da većina nas zamišlja budući monetarni sustav u kojem kripto-valuta barem igra značajnu ulogu u sustavu, ako ne i potpuno dominira sustavom. Većina ljudi gleda na vrlo dugoročnu budućnost kripto valute i vidi jedan novčić kao jedinu postojeću valutu na svijetu. Bilo da se radi o Bitcoinu, Litecoin, Dogecoin, ili bilo kojoj kripto-valuti koju želite, jedna će dominirati ostatkom i uspostaviti se kao svjetski novac. Iako je ovaj osjećaj u teoriji istinit, u stvarnosti vjerojatno neće biti slučaj. Jedno od temeljnih znanja koja čine opću ekonomsku teoriju je to sve tržišne aktivnosti teže ka konačnom stanju ili stanju mirovanja. Ovo načelo vrijedi za sve aspekte gospodarstva; cijene, ponuda i potražnja, poduzetnički dobici i gubici, čak i prihvaćanje medija razmjene, svi teže konačnom stanju odmora i ravnoteže. Međutim, iako je ovaj koncept vrlo važan analitički alat koji ekonomisti koriste da bi razumjeli složenu prirodu tržišta, ovo se stanje mirovanja nikada ne može dogoditi u stvarnom svijetu. Tržišni podaci se neprestano mijenjaju, što onemogućava ovo stanje konačne ravnoteže, poznato i kao ravnomjerno rotirajuće gospodarstvo, nastati u stvarnosti.

Kako se ta činjenica odnosi na budućnost kripto-valute? Pa, činjenica nemogućnosti postizanja ravnomjerno rotirajuće ekonomije znači da će biti izuzetno malo vjerojatno da se jedan kriptokovanica uspostavi kao ekskluzivna svjetska valuta. Monetarna povijest upućuje nas i u tom smjeru. Povijesno gledano, dok su globalna tržišta težila ka upotrebi jednog plemenitog metala kao zajedničkog razmjenskog medija, zlata, uvijek je prevladavao zapravo dvostruki metalik standard. Zbog prirode tržišta, o kojem ćemo raspravljati kasnije u ovom članku, svjetska su tržišta usvojila zlatni i srebrni standard. Zlato se koristilo za skuplje kupnje, jer je imalo veću kupovnu moć, a srebro se koristilo za jeftinije kupnje ili kao djelimična valuta kao dodatak kupnji zlata. Da se izrazimo kao fiat, zlatnici su bili dolari, dok su srebrnjaci bili centi. Tržište će težiti uspostavljanju jedne dominantne kripto valute, ali njegova se neprestana priroda dovest će do toga da se više kovanica koristi kao novac na globalnom tržištu. U ovom ćemo članku istražiti mogućnosti za bitcoin – i kripto-valutu općenito – kao monetarni sustav za zamijeniti postojeće strukture pod nadzorom vlade. Pogledat ćemo kako konkurencija u novcu općenito nastoji odabrati najbolju valutu koja će prevladati nad svjetskim tržištima i kako stalni pomaci na tržištima izazivaju pojavu nekoliko razmjenskih medija kojima se trguje na globalnoj razini. Da bih predgovorio ovaj članak, moram navesti da ću u budućnosti koristiti Bitcoin i Litecoin kao dvije dominantne svjetske valute. Koristim ove dvije kriptokovanice jer su trenutno dominantne kovanice u kripto svijetu i najprepoznatljivija su imena u kripto zajednici. Međutim, to ni na koji način ne znači da predviđam da će ta dva novčića u budućnosti biti dvije glavne svjetske valute.

Priroda novca: tendencija ka jednoj dominantnoj valuti

Da bismo razumjeli tendenciju tržišta da odabere najbolju valutu, za početak moramo pogledati zašto na svijetu postoji više valuta. Ovaj je koncept zapravo vrlo jednostavan. To nema nikakve veze s vladama ili politikom – iako su vlade u povijesti uvijek imale monopol nad monetarnim sustavima. Postoji više valuta jer su zajednice koncept novca usvajale u postepenim vremenima; plus, valute koje su odabrale različite zajednice odražavaju ekonomije tih društava, koja su određena zbrojem subjektivnih procjena pojedinaca unutar njihovih zajednica. Agrarno društvo moglo bi koristiti krave ili grmlje pšenice kao valutu; društvo lovaca moglo bi koristiti životinjske kože ili vrhove strijela kao svoju valutu. Kao što vidimo, valuta društva u početku se temelji na prirodi ekonomije unutar tog društva. To je zbog činjenice da novac u početku mora imati uporabnu vrijednost koja nije njegova upotreba kao novac. Jednostavno rečeno, novac mora imati vrijednost kao dobro unutar zajednice da bi mogao dobiti vrijednost kao medij neizravne razmjene. *

Jednom kada je nekoliko zajednica uspostavilo koncept novca na svojim tržištima i počne koristiti medije razmjene, podjela rada eksponencijalno se širi. Neizravna razmjena omogućuje specifičnu specijalizaciju proizvodnih čimbenika i pojavu komparativne prednosti. Jednom kada se ti fenomeni dogode unutar zajednice, njihova gospodarstva počinju rasti. Ne samo da rastu unutar svojih granica, već se počinju širiti i izvan svojih zajednica, a poduzetnici počinju komunicirati s poduzećima iz drugih zajednica. Taj fenomen možemo nazvati globalna podjela rada. Pojava ove međunarodne ekonomije služi kao katalizator tendencije ka globalnom usvajanju jedinstvene valute.

Kako se zajednice počinju međusobno razmjenjivati ​​u ovoj međunarodnoj ekonomiji, valute pojedinih društava dobivaju zamjensku vrijednost u ostalim zajednicama. Ova pojava međunarodne razmjenske vrijednosti za valutu pojedinog društva događa se upravo zbog uspostavljanja međunarodne podjele rada. Sve će zajednice imati osobni interes za trgovanje svojom robom za robu drugih zajednica. Korištenje novca olakšava ovu trgovinu baš kao i u izoliranim zajednicama, što je gore opisano. U osnovi, pojedinci u jednom društvu imat će želju držati valute drugih društava kako bi mogli kupiti robu tog društva. Kako se međunarodna podjela rada bliži i približava svom punom opsegu, zajednica koja ima najviše razine proizvodnje i proizvodi najtraženiju robu, težit će zajednici čija valuta postaje najprihvaćenija i najtraženija globalna valuta. U ovom smo trenutku postigli stvaranje globalne valute. Recimo da će Bitcoin biti ta valuta, to će postati upravo na taj način.

Stvarnost tržišta

Međutim, kako bi valuta društva mogla ostati najtraženija globalna valuta, sve stvari na globalnom tržištu moraju ostati jednake. Drugim riječima, na tržištima ne može biti promjena, a mora se uspostaviti ravnomjerno rotirajuće gospodarstvo kako bi valuta zauvijek ostala globalno dominantna. Kao što smo vidjeli ranije u ovom članku, takvo postignuće je nemoguće. Zbog ove se stvarnosti čini malo vjerojatnim da Bitcoin postane jedinstvena, ekskluzivna valuta svijeta. Kao što ćemo vidjeti u nastavku, moguće je da će s porastom popularnosti kripto-valuta različite zemlje iz različitih razloga koristiti različite kripto-valute. Priroda stvarnog svjetskog tržišta doista će težiti jedinstvenoj, globalnoj valuti, ali činjenica da se podaci na tržištu neprestano mijenjaju održavat će prisutnost više od jedne kripto valute na globalnom tržištu.

Primjenjujući ovu monetarnu teoriju na Bitcoin i druge kripto valute.

Uzmimo sada ovo teoretsko objašnjenje globalnog izbora valuta i primijenimo ga na dugoročnu viziju koju mnogi kriptofanatici imaju za Bitcoin. Na temelju današnje kupovne moći bezbroj kripto-valuta, bitcoin je daleko najcjenjeniji kripto-novac. Zbog toga ćemo pretpostaviti da će Bitcoin biti kripto verzija globalnog zlatnog standarda koji je vladao prije porasta fiat valute. Predvodnik Bitcoina po kupovnoj moći je Litecoin. Iako ima znatno manju novčanu vrijednost od Bitcoina, Litecoin ima daleko veću kupovnu moć od ostalih kovanica ispod Litecoina. Iz tog razloga pretpostavit ćemo da će Litecoin biti kripto ekvivalent sekundarnog srebrnog standarda koji je vladao u globalnom gospodarstvu prije uspona fiat-a.

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

S rasprostranjenošću kripto-valuta širom svijeta, vidjet ćemo tendenciju ka razvoju a zapravo “Dvostruki standard” na svjetskim tržištima. Zbog svoje puno veće kupovne moći, razvijenije industrijske nacije usvojit će Bitcoin kao svoje sredstvo razmjene. Pojedinci u tim industrijaliziranim društvima željet će držati bitcoin zbog njihove visoke kupovne moći. Dok će u siromašnijim, manje razvijenim društvima postojati tendencija prema korištenju Litecoina. Zašto? Budući da je Litecoin jeftiniji za rudarstvo i može generirati blokove bržom brzinom nego što to može Bitcoin. Uz to, litecoini su manje oskudni od bitcoina, pa će siromašnije zemlje s većim brojem stanovništva imati lakši pristup litecoinima. Iz gore objašnjenih razloga, Bitcoin i Litecoin i dalje će imati kupovnu moć čak i u zemljama u kojima se uglavnom koristi suprotstavljena valuta. Ova činjenica znači da će bitcoin neizbježno ući u siromašnije zemlje jer počinju proizvoditi robu koju zahtijevaju zemlje koje koriste Bitcoin. Ubrizgavanje bitcoina u ove siromašnije zemlje ubrzat će njihov rast, stvarajući tako pozitivnu povratnu spregu ekonomske ekspanzije. Kako proizvode poželjnu robu, dobivat će bitcoine, a moći će ih proizvesti još više, izazivajući još veći priljev bitcoina, i tako dalje. Jednom kada ovaj proces dosegne svoj puni opseg, sve će zemlje koristiti isključivo Bitcoin. Međutim, kao što je gore spomenuto, ovaj se fenomen oslanja na statičnost tržišnih podataka, što je u stvarnosti nemoguće. Ova istina znači da će, iako će se Bitcoin postati šire korišten na međunarodnoj razini, vjerojatno uvijek postojati potražnja za Litecoinom.

Druga je mogućnost da bi Bitcoin mogao izgubiti svoje mjesto kao dominantna valuta. Možda bogate zemlje Bitcoina odjednom postanu siromašne, a kupovna moć Bitcoina značajno se smanjuje. Ako bi se to dogodilo, tada bi Litecoin postao dominantna i najvrjednija valuta. Ili se možda značajna količina litecoina izgubi ili uništi, čime se drastično povećava granična korisnost preostalih litecoina, što bi značajno povećalo njihovu kupovnu moć. Takav porast oskudice mogao bi rezultirati da pojedinci u bogatim zemljama trguju svojim bitcoinima za litecoin, a uloge dviju valuta bile bi obrnute. Na kraju, možda se razvije nova kripto valuta koja postaje vrjednija od Bitcoina. U tom bi slučaju Bitcoin bio prebačen u siromašnije zemlje – što bi Litecoin u potpunosti uklonilo s tržišta – dok bi nova valuta postala sredstvo razmjene bogatih zemalja, a gore opisani postupak započeo bi ispočetka.

Bez obzira na ishod Bitcoina i kripto-valute općenito, jasno je da imamo nevjerojatnu, moćnu tehnologiju koja ima potencijal drastično promijeniti svijet. Središnje banke strah Bitcoin i očajnički ga žele podvesti pod svoje kontrolirati, dok svijet jest usvajanje Bitcoin po blistezno brzoj stopi. Izdvojena ekonomska teorija, čista inteligencija uložena u razvoj ovih kripto valuta je zapanjujuća i možemo očekivati ​​uzbudljivu vožnju bez obzira na to gdje završe.

* Bitcoin skeptici ovu činjenicu često navode kao razlog zašto Bitcoin ili bilo koja kripto valuta nikada ne može postati novac. Tvrde da Bitcoin nikada ne može postati novac jer nema korisnu vrijednost izvan svoje vrijednosti kao sredstvo razmjene. Ovaj će argument biti ispitan u kasnijim člancima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me