Bitcoin öröklési tervezés – mit kell tudnia (és mit kell tennie …)

Azt mondják, hogy ebben a világban csak két dolog biztos: a halál és az adók. Míg a Bitcoin feltalálása kissé kétségbe vonhatja az adók bizonyosságát, a halál sajnos továbbra is elkerülhetetlen. A halandóság egyik vigasztalása azonban az a képesség, hogy értékeit, tudását és felhalmozott gazdagságát átadhatjuk másoknak.

Amikor a gazdagság stafétáját át kell adni szeretteiknek vagy a támogatott projekteknek, még itt is egyes kormányok követelik a csökkentésüket. Ingatlan vagy örökösödési adók az összes adó közül talán a legfurdalmasabbak: a halált és az adókat egyetlen komor csomagba egyesítik, és a gyászolást az állam pénzügyi kiesésévé alakítják.

Szerencsére a Bitcoin lehetőséget kínál a vagyon adózatlan formában történő átadására, legalábbis addig, amíg a törvényhozók meg nem kezdik a kriptográfiai adótörvények kidolgozását. folyamat és bizonyos mértékű kriptofinanszírozási ismeretek az örökösök részéről.

Tombstone Bitcoin Dead

Tervezés

A kriptográfiai eszközök harmadik félen keresztüli terjesztése csak akkor működik, ha az utasításainak végrehajtója képes végrehajtani a szükséges műveleteket. Ez azt jelenti, hogy két dologra lesz szükségük:

Ha a választott végrehajtónak hiányos a hozzáférése, vagy nincs ismerete a kriptovalutáról, akkor sajnálatos eredmény várható.

A meredek kriptovaluta tanulási görbe azt jelenti, hogy a végrehajtó – megbízható ügyvéd – hagyományos választása kevesebb, mint ideális (hacsak nem ismerik a kriptot). Bár az ügyvédnek rendkívül hasznosnak kell lennie a végrendelet többi részében, a kriptopénz forgalmazását személyesen kell megszerveznie vagy megbízható kriptográfusra kell bíznia..

Ne feledje, hogy ha nem hoz létre működőképes tervet, akkor nagy valószínűséggel azok az emberek, akiknek meg akarják kapni a kriptovalutát, teljesen nem lesznek képesek hozzáférni ahhoz. A hagyományos eszközökkel ellentétben a bíróságnak nincs hatásköre a kriptovaluta-részesedéseinek szétosztására, ha ön akarat nélkül továbbadná. Hacsak nem tesz valamilyen rendelkezést a magánkulcsok és jelszavak megosztására, amikor elment, a korábbi érmék örökre zárva maradnak.

Főbb szempontok

Csontvázkulcs

Örökösei csak azokhoz a kriptográfiai eszközökhöz férhetnek hozzá, amelyeket tudnak róla. Ez azt jelenti, hogy részletes “térképet” kell készítenie arról, hogy hol található az összes vagyona. A legjobb módja ennek az, ha üzenetet ír minden egyes örökösének, leírva az összes releváns eszközt és az azokhoz való hozzáférés módját..

Ne feledje, hogy az üzenetet és az abban található bármilyen bizalmas információt (például magánkulcsokat, eszközhelyeket és jelszavakat) lehallgathatja, ha e-mailben vagy postai úton küldi el. Hacsak szándékolt örökösei nem ismerik nyilvános kulcsú titkosítás az üzenetek biztonságos továbbítása érdekében valószínűleg az a legjobb, ha üzeneteit egy megbízható végrehajtónál vagy egy lezárt széfben tárolja, és csak akkor érheti el, ha elhaladt.

Ami az eszközöket illeti, öt fő lehetőséget kell figyelembe venni:

1) Pénztárcák cseréje

Bár messze áll az ajánlott tárolási módszertől, az érmék, amelyekkel aktívan kereskedel, érhető el a tőzsdéken. Ebben az esetben meg kell osztania a tőzsde nevét, URL-jét és bejelentkezési adatait az örökösökkel.

Ne feledje, hogy az alkalmazottakhoz való hozzáférést is meg kell adni 2 faktoros hitelesítés eszközök. Ez azt jelenti, hogy meg kell osztania a cserével kapcsolatos 2FA-eszközök hozzáférési adatait is, például a telefon PIN-kódját vagy a bejelentkezési adatokat egy e-mail fiókhoz..

Figyelem: Azok a telefonok, amelyek arcfelismerést vagy ujjlenyomat-hitelesítést használnak a belépés ellenőrzéséhez, komoly problémát jelenthetnek. Bár ezen intézkedések megkerülése lehetséges, ez összetett.

Ha normál körülmények között kapcsolatba lépnek vele, a tőzsde támogató személyzetének lehetővé kell tennie a 2FA visszaállítását vagy megkerülését, ez azonban öröklés esetén nagyon problémás folyamatnak bizonyulhat. Jogilag végrehajtható végrendelet nélkül, amely kifejezetten kimondja, hogy az örökösök hozzáférnek a fiókjához, a tőzsde támogató személyzete elutasíthatja az örökösének a 2FA akadályok eltávolítására vonatkozó kérését..

2) Forró pénztárcák

Míg az örökösöket a számítógépre, telefonra vagy más eszközökre telepített pénztárcákra irányíthatja, az ilyen eszközökhöz való hozzáférés kényelmetlen módszert bizonyíthat távoli örökösök számára.

Seed Phase Backups

További érmék szoftver pénztárcákban tárolhatók. A legtöbb modern pénztárca, beleértve Bitcoin Core 0,16 és későbbi verziók esetén használjon magfájl kifejezést biztonsági másolat készítésére, nem pedig a wallet.dat fájlra.

Mnemonikus ill magmondat sokkal könnyebb és biztonságosabb az örökösei számára az érmék visszaszerzésére. A magmondatok könnyen átírhatók fizikai adathordozókra, amelyeket biztonságos, páncélszekrényben vagy hasonló biztonságos helyen tárolhatnak. A papírmag-tartalmú biztonsági másolatok lehetségesek, de túlságosan könnyen megsérthetők a tűz, áradás és hasonlók által. Kiváló megoldásként a CryptoSteel vagy bármely más, rendkívül ellenálló vetőmag-mentési módszert javasoljuk. A saját rozsdamentes acéllemezek gravírozása vagy bélyegzése szintén jól működhet.

Ha a kezdő kifejezést jelszóval titkosítja, amint azt a BIP39 szabványos, győződjön meg arról, hogy ezt a jelszót maga a kifejezés is rögzíti. E jelszó nélkül a kezdő mondat haszontalan.

Wallet.dat Biztonsági másolatok

Hacsak nem vonja ki a magánkulcsokat a wallet.dat fájlból – ami megfelelő szintű technikai hozzáértést igényel és megterhelőnek bizonyul a kriptográfia számára ismeretlen örökösök számára -, akkor a wallet.dat biztonsági másolat fájljait digitális adathordozókon kell tárolni..

A digitális tárolás kockázatos, mivel minden adathordozó (USB-meghajtók, DVD-k, merevlemezek stb.) Törékeny és instabil hosszú időn keresztül. Ha a jelenlegi Bitcoin vagy altcoin pénztárca (i) egy wallet.dat fájlt használ, fontolja meg a frissítést egy HD (hierarchikus determinisztikus) pénztárcára, amely helyette kifejezést használ.

A Bitcoin pénztárcák jobb megértése érdekében nézze meg ezt a videót.

3) Online pénztárca biztonsági mentések

Az online pénztárcák nem ideálisak jelentős értékű tárolásra, az őrizetbe vételi kockázatok miatt (vagyis a webhelynek hozzáférése van az Ön privát kulcsához is …). Az online pénztárcák általában biztosítanak kezdő kifejezést biztonsági mentés céljából, amelyet a fentiekben leírt módon kell kezelni.

Míg a kezdő kifejezés bármely kompatibilis Bitcoin pénztárcára visszaállítható, az örökösök könnyebben kihagyhatják a helyreállítási folyamatot, és közvetlenül használhatják az online pénztárcát. Ebben az esetben meg kell adnia a hozzáférés részleteit a fenti 1) pontban leírtak szerint – ne feledje a lehetséges 2FA problémákat.

Az online pénztárcát ugyanúgy kell kezelni, mint a cseretárcát; ne feledje a 2FA kihívásokat.

4) Hardver pénztárcák

Rendszeresen ajánljuk a hardveres pénztárcákat azoknak az embereknek, akik biztonságosan szeretnék tárolni kriptovalutájukat. A hardvertárcák megkönnyítik az újonnan érkezők számára a nagyon magas szintű biztonsági szint elérését. Ez teszi őket ideálissá a kriptopénz átvitelére az örököseire, különösen azokra, akik nem ismerik a kriptográfiát … Az utolsó dolog, amit szeretne, értékes értékes kriptográfia hagyása egy kedves számára, csak azért, hogy ellopják a megfelelő biztonsági intézkedések ismeretlensége miatt..

A hardveres pénztárca megszerzése meglehetősen egyszerű, mivel ez egy fizikai eszköz, amelyet széfben lehet elhelyezni. A hardver pénztárca PIN kódját és jelszavát (ha be van állítva) is át kell adni. Ezekkel az információkkal az örököse ezután közvetlenül használhatja a hardvertárcát.

Nem feltétlenül szükséges azonban, hogy magát az eszközt, sem annak PIN-kódját vagy jelszavát ne továbbítsák az örökösödnek. Feltéve, hogy gondoskodik arról, hogy megkapják a hardveres pénztárca kezdő mondatát (amelyet elsőbbségként mindenképpen biztonságosan el kellett volna készíteni), akkor visszaállíthatják az eszköz által ellenőrzött érméket bármelyik Bitcoin pénztárcájukba. választás.

A biztonság kedvéért az a legjobb, ha örököse mindent megkap; eszköz, PIN-kód, jelszó és ami a legfontosabb, kezdő kifejezés.

5) Papír pénztárcák

A papírtárca biztonságos létrehozásának és megfelelő kezelésének nehézségei miatt ezt a hűtőtárolási módot a legjobb a szakértőkre bízni. Hacsak az örököse nem jártas a Bitcoin technikai szempontjaiban, nem javasoljuk ezt a módszert.

A papírpénztárcákkal kapcsolatos legfőbb probléma az, hogy abból a költéshez be kell importálnia a náluk tárolt magánkulcsot egy online forró pénztárcába. Ha ezután kevesebbet költenek a papír pénztárca magánkulcsának teljes összegénél, a „változás” visszatér a forró pénztárca által vezérelt és a papír pénztárca címéhez nem társított címre..

A papír pénztárca biztonságát (feltételezve, hogy megfelelően hozták létre, és bármiféle biztonsággal lehetne kezdeni) szintén veszélyeztetheti az, ha a magán pénztárcát beviszi egy forró pénztárcába.

A papír pénztárcák megtévesztően egyszerű eszközök arra, hogy pénzt hagyjanak az örökös számára; csak mondja meg nekik, hol találják meg a papír pénztárcát. A gyakorlatban azonban valószínűleg minden örökös számára problémát okoznak, aki nem kriptográfiai szakértő. Bár részletes utasításokat hagyhatna a papírtárcák megfelelő használatáról, valószínűleg sokkal könnyebb a hűtőházi pénzeszközöket hardveres pénztárcára utalni.

Egyetlen vagy több örökös

A fenti irányelvek akkor működnek a legjobban, ha egyetlen örököst vagy több örököst használnak, akiknek együttműködésére támaszkodni lehet. Több nem együttműködő örökös esetén a legjobb megközelítés valószínűleg az egyes örökösök számára előirányzott összeg elkülönítése külön pénztárcákban.

Ha részletes útmutatást szeretne kapni a kriptográfia tervezéséhez, megtalálja azt is dedikált útmutatók az Amazon-on.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me