Bitcoin Rudarstvo – pregled

Bitcoin je trenutno u bijesu. Inovativna i nova potpuno digitalna valuta izaziva samu prirodu nacionalnih valuta. Pa kako stvoriti Bitcoin? Bitvoini se stvaraju postupkom koji se naziva “rudarstvo”. Pitate se što to znači i kako netko može iskopati dio digitalnih podataka? Nastavi čitati.

Postupak rudarstva predstavlja možda najradikalniju inovaciju Bitcoina. Ukratko, ljudi i organizacije mogu koristiti računala za rješavanje neizmjerno složenih jednadžbi. Nakon rješavanja jednadžbe, stvara se “blok” i u zamjenu za rješavanje nagradjuje se s 25 Bitcoina. Svake četiri godine iznos Bitcoin-a nagrađen za dovršetak bloka prepolovljen je, tako da je 2009. godine netko dobio 50 Bitcoin-a. I za još nekoliko godina, nagrada će se ponovno prepoloviti.

Kako se rudarstvo nastavlja, mjerni podaci “poteškoće” sve su složeniji, što otežava rudarstvo svakog novog Bitcoin bloka. Cilj matrice poteškoća je osigurati da se novi blok Bitcoina kopa otprilike svakih deset minuta. To pomaže osigurati stabilan i predvidljiv protok novih Bitcoin-a na tržište. Važno je razumjeti da ove jednadžbe nisu poput onih s kojima ste se susretali u razredu iz algebre u srednjoj školi. Jednadžbe su izuzetno složene i sada zahtijevaju ogromnu količinu računalne snage, a time i električne energije.

Kada su Bitcoini pokrenuti, poteškoća je bila toliko mala da je u osnovi svatko s računalom mogao kopati Bitcoin. Kako su se poteškoće povećavale, povećavali su se i hardverski zahtjevi. Nakon kratkog vremena jednostavni računarski procesor više nije bio dovoljno moćan za iskopavanje bitcoina. Rudari su otkrili da bi, međutim, mogli koristiti moćne grafičke kartice za nastavak rudarenja.

Troškovi električne energije i potrebe za procesorskom snagom nastavili su rasti, no ubrzo su stručnjaci za hardver stvorili polja s programom programabilnih vrata (FPGA). FPGA su u osnovi prilagođeni hardver izrađen posebno za rudarstvo Bitcoina. Imaju dovoljno snage, ali troše male količine energije. Unatoč tome, FPGA-ovi su brzo postali neadekvatni i na kraju su tvrtke s računalnim hardverom počele proizvoditi specifične čipove za rudarstvo BitCoin, nazvane ASIC-ovima, s jedinom svrhom rudarstva. ASIC-ovi predstavljaju teoretsku granicu hardvera za rudarstvo Bitcoina i dizajnirani su od temelja da budu moćni, ali da troše malo električne energije. Oba ova hardverska dijela teško je objasniti, ali dovoljno je reći da su snažna i energetski učinkovita električna energija.

Jedna od najvažnijih funkcija rudarstva Bitcoina je ta što valutu veže uz stvarnu vrijednost. Trenutno se većina valuta sastoji samo od papira ili jeftinih metala bez ikakvog zlata, srebra ili drugog oblika podloge. I ne samo to, već središnje banke mogu stvoriti novi novac po svojoj volji. U određenom smislu, većina valuta ima vrijednost samo zato što vjerujemo da imaju. Vezujući Bitcoine za rješavanje složenih jednadžbi, rudarstvo ubacuje određenu inherentnu vrijednost u kovanice. U najmanju ruku, Bitcoin rudarstvo osigurava da se kovanice zapravo moraju stvarati kroz proces koji zahtijeva napor i ulaganje, dok središnje banke jednostavno mogu stvoriti novac koliko žele.

Nadalje, na raspolaganju je samo 21 milijun bitcoina koji se mogu iskopati. Trenutno stručnjaci procjenjuju da je oko polovine svih Bitcoina uspješno minirano. Rudarski sustav dizajniran je da omogući jednadžbu koja se u prosjeku može riješiti za deset minuta. Međutim, svake će se četiri godine broj Bitcoina dodijeljenih po uspješno miniranom bloku prepoloviti. To će znatno usporiti protok Bitcoina na tržište.

Dakle, biste li se trebali uključiti u rudarenje bitcoina? Iskreno, osim ako ne namjeravate uložiti tisuće dolara potrebnih za kupnju odgovarajuće opreme, rudarstvo vjerojatno ne vrijedi. U ovoj fazi samo će ozbiljne tvrtke ili pojedinci s velikim zalihama kapitala imati sredstava za kupnju moćne i energetski učinkovite opreme potrebne za rješavanje složenih jednadžbi.

A ako razmišljate o ulaganju u opremu, trebali biste biti upozoreni: to je ulaganje visokog rizika. Odgovarajući hardver sada može koštati 20.000 dolara ili više, a konkurencija za kopanje kovanica se povećava. I ne samo to, već su Bitcoin toliko nov oblik valute da nitko zapravo nije siguran koliko zapravo vrijede. Tržišta razmjene bitcoina zabilježila su divlje promjene, koje su narasle na više od 250 dolara po novčiću, prije nego što su se za nekoliko dana srušile na manje od 100 dolara. Dakle, prije nego što uložite svoju životnu ušteđevinu, trebali biste odvojiti malo vremena za daljnje istraživanje.

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me