Bitcoin tábla kedd – Az út a „Küldés” és a „Fogadás” felé

A mai téma a Bitcoin útja a „küldés” és a „fogadás” között. Ebben az epizódban pontosan át fogjuk nézni, hogy mi történik egyetlen Bitcoinnal attól a pillanattól kezdve, hogy megnyomja a pénztárca „küldés” gombját, amíg meg nem kapja a másik végén.

Amit megtudhat ebben a videóban

  • Mi történik a színfalak mögött, amikor megnyomja a „küldés” gombot, amíg az alany meg nem kapja a Bitcoin-t?
  • Mik a csomópontok és mi a munkájuk?
  • Mi az a Block Explorer?
  • Mik a tranzakciók visszaigazolása?

Remélhetőleg, miután befejeztük ezt a leckét, jól megismerheti a Bitcoin hálózat működését és az egyes játékosok szerepét a Bitcoin ökoszisztémában. Kezdjük tehát!

A küldés és fogadás útja 3 részből áll: Aláírás, közvetítés és megerősítés. Kezdjük az első résszel – aláírással.

Amikor megnyomom a „küldés” gombot a Bitcoin pénztárcámban, valójában azt mondom, hogy a pénztárcámnak:

„Hé pénztárca, szeretnék küldeni 1 Bitcoint Steve barátomnak. Itt van Steve Bitcoin címe. ”

A pénztárca válaszként létrehoz egy tranzakciós üzenetet, amely információkat tartalmaz rólam, a feladóról (Steve), a címzettről és a küldött összegről (ebben az esetben egy Bitcoin).

Ezután a pénztárca egyedi digitális aláírást készít ehhez az üzenethez, matematikailag összekeverve a privát kulcsommal.

Előző leckénkben a privát kulcs fogalmát tárgyaltam. Alapvetően hosszú betűk és számokból álló sor, amelyek a Bitcoins “jelszavaként” működnek. Aki ismeri a magánkulcsomat, az irányíthatja a Bitcoineimat.

A digitális aláírás egy módja annak bizonyítására, hogy a Bitcoineimhoz tartozó magánkulcs tulajdonosa vagyok, csak az én nyilvános kulcsom használatával, amelyet nincs gondom kitenni, ezáltal megtartva a magánkulcsomat, jól, titokban.

Ezenkívül a digitális aláírások minden egyes tranzakció aláírásakor különböznek – ezért még biztonságosabbak, mint egy valódi aláírás, mivel egyediek minden tranzakciónál. Tehát ha ma küldök Steve-nek egy Bitcoinot, majd holnap egy másik Bitcoin-ot, akkor ezeknek a tranzakcióknak mindegyikének más a digitális aláírása.

A tranzakciós üzenet aláírása után a pénztárca egy kis fájlba csoportosítja az aláírást és a tranzakciós üzenetemet. Ezzel lezárult az aláírás első lépése.

Most továbbléphetünk a következő lépésre – a közvetítésre.

A közvetítési lépésben a pénztárca elkezdi elküldeni a fájlt más számítógépekre, amelyek a Blockchain másolatát tárolják. Ezeket a számítógépeket csomópontoknak is nevezik. Minden fájlt fogadó csomópont ellenőrzi, hogy jogos-e. Alapvetően arra törekszik, hogy lássam, hogy valóban vannak-e pénzem, amelyet el akarok költeni, és hogy aláírásom megnézi-e, akárcsak egy bankár, aki ellenőrizné a számlaegyenlegét, mielőtt a csekket törölné.

Miután a fájlomat ellenőrizte, továbbítja a hálózat többi csomópontjának, amely megismétli ezt a folyamatot.

Amikor egy csomópont megkap egy fájlt, azt a Mempool nevű tartási területen tartja. A Mempool, a memóriakészlet rövidítése, az érvényes, de még nem megerõsített tranzakciók számára kijelölt hely.

Miután a tranzakciós üzenet megtalálta az útját a hálózat különböző online csomópontjainak Mempooljába, azt mondhatjuk, hogy a műsorszolgáltatás második lépése hivatalosan befejeződött.

Most szeretnék egy rövid szünetet tartani, és ezen a ponton beszélni a tranzakciónk állapotáról. Annak érdekében, hogy valóban lássuk, mi történik a tranzakciónkkal, miközben a bitcoin hálózat mentén halad, blokkfelfedezőt használhatunk.

A blokkfelfedező egy olyan eszköz, általában weboldal formájában, amely lehetővé teszi a keresést és a Blockchain navigálását. A blokkfelfedező segítségével ellenőrizheti a különböző Bitcoin-címek egyensúlyát, nyomon követheti a tranzakciókat, és sokféle statisztikát szerezhet a hálózattal kapcsolatban.

Tehát ezen a ponton, ha megnézzük tranzakciónkat a blokkfelfedezőn keresztül, látni fogjuk, hogy azt “meg nem erősítettként” jelölik, vagyis a hálózatra sugározták, és digitális aláírását ellenőrizték, de még mindig nem része a Blockchain. Az ilyen típusú tranzakciókat néha nulla megerősítési tranzakciónak is nevezik.

A meg nem erősített tranzakciókat úgy kell kezelni, ahogy a neve is mutatja – meg nem erősítve. Ez azt jelenti, hogy a tranzakció továbbra is törölhető, és nincs garancia arra, hogy valaha belép a Blockchain-ba. Ban fizetett árut kapsz Bitcoin, soha ne fogadjon el egy meg nem erősített tranzakciót a fizetés igazolásaként.

Most továbbléphetünk az utolsó lépésre – megerősítve tranzakciónkat.

Ha megnézte az előző leckét a Bitcoin bányászatról, akkor már tudja, hogy a bányászok csoportosítják a tranzakciókat, vagyis összeszedik ezeket a fájlokat a Mempoolban, csoportosítják és létrehozzák a tranzakciók blokkját..

Van egy korlát, hogy hány tranzakció illeszthető be az egyes blokkokba. Ezért a bányászok általában először azokat a tranzakciókat választják, amelyekhez a legmagasabb bányadíj tartozik.

A bányászok ezután versenyeznek egymással annak érdekében, hogy blokkjuk bekerüljön a Blockchainbe.

A bányaverseny matematikai számításokon alapul, és a legtöbb számítási erővel rendelkező bányásznak lesz a legnagyobb esélye a győzelemre. Amint egy bányász megnyeri a versenyt és bejut a blokkjába a Blockchain-ba, az abban a blokkban szereplő összes tranzakció megerősítettnek tekintendő.

Alapvetően a bányászok írják a Bitcoin tranzakciók történetét, és aki megnyeri a versenyt, megírja a következő oldalt.

Átlagosan 10 percenként egy új tranzakciós blokkot bányásznak ki, vagy helyeznek be a Blockchain-be. Ne feledje, hogy ez átlagosan. Néha 2 blokkot 1 percen belül megerősít, és néha több mint egy órát is igénybe vehet.

Ha egy blokkot bányásztak benne a tranzakcióval, akkor észreveszi, hogy ez most egy blokkfelfedezőben jelenik meg, mint egy megerősítés. Ahogy később egyre több blokkot adunk hozzá, a megerősítés száma növekszik.

Gondoljon arra, mint egy blokkok építésére, amelynek blokkja a legalsó részén van. A saját blokkunk tetejére helyezett minden további blokk megnehezíti az eltávolítást. Ezért általában azt javasoljuk, hogy várjon legalább 6 blokkot, mielőtt a tranzakciót teljesen megerősítettnek tekintené, anélkül, hogy a lemondás esélye lenne.

Ez az! Tranzakciónkat teljes mértékben megerősítettük és megkaptuk.

Remélhetőleg most jobban megértette a Bitcoin hálózat működését. Ha bármilyen további kérdése van azzal kapcsolatban, amire éppen kitértünk, nyugodtan hagyja meg őket az alábbi megjegyzés részben.

Remélem, tetszett a Bitcoin Whiteboard keddi epizódja, és majd találkozunk … egy kicsit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me