Bitcoin Whiteboard Tuesday – Vägen från “Skicka” till “Ta emot”

Dagens ämne är Bitcoins väg från “skicka” till “ta emot”. I det här avsnittet ska vi gå igenom exakt vad som händer med en enda Bitcoin från det ögonblick du trycker på “skicka” -knappen i din plånbok tills den tas emot i andra änden.

Vad du kommer att lära dig i den här videon

  • Vad händer bakom scenen när du trycker på “skicka” tills ämnet tar emot Bitcoin?
  • Vad är noder och vad är deras jobb?
  • Vad är en Block Explorer?
  • Vad är transaktionsbekräftelser?

Förhoppningsvis, när vi har avslutat den här lektionen, kommer du att ha en bra förståelse för hur Bitcoin-nätverket fungerar och vilken roll varje specifik aktör har i Bitcoin-ekosystemet. Så låt oss komma igång!

Vägen från skicka till mottagning har tre delar: Signering, sändning och bekräftelse. Låt oss börja med den första delen – signering.

När jag trycker på “skicka” -knappen i min Bitcoin-plånbok berättar jag faktiskt för min plånbok:

”Hej plånbok, jag vill skicka 1 Bitcoin till min vän Steve. Här är Steves Bitcoin-adress. ”

Plånboken skapar som svar ett transaktionsmeddelande som innehåller information om mig, avsändaren (Steve), mottagaren och det belopp som skickas (i det här fallet en Bitcoin).

Därefter producerar plånboken en unik digital signatur för detta meddelande genom att matematiskt blanda den med min privata nyckel.

I vår tidigare lektion har jag diskuterat begreppet privat nyckel. Det är i grunden en lång rad bokstäver och siffror som fungerar som “lösenord” för dina Bitcoins. Den som känner till min privata nyckel har kontroll över mina Bitcoins.

En digital signatur är ett sätt att bevisa att jag äger den privata nyckeln till mina Bitcoins genom att bara använda min offentliga nyckel som jag inte har några problem att exponera och därmed behålla min privata nyckel, väl, privat.

Dessutom är digitala signaturer olika varje gång du signerar en transaktion – det är därför de är ännu säkrare än en riktig signatur eftersom de är unika för varje transaktion. Så om jag skickar Steve en Bitcoin idag och sedan ytterligare en Bitcoin i morgon, kommer var och en av dessa transaktioner att ha en annan digital signatur.

Efter att ha signerat transaktionsmeddelandet grupperar plånboken sedan signaturen, tillsammans med mitt transaktionsmeddelande, i en liten fil. Detta avslutar vårt första steg med att signera.

Nu kan vi gå vidare till nästa steg – sändning.

I sändningssteget börjar plånboken skicka ut filen till andra datorer som har en kopia av Blockchain. Dessa datorer kallas också noder. Varje nod som tar emot filen verifierar att den är legitim. I grund och botten ser det ut att se att jag faktiskt har de medel jag vill spendera och att min signatur checkar ut, ungefär som att en bankman skulle kontrollera ditt kontosaldo innan du rensade din check.

När min fil har verifierats skickas den vidare till andra noder i nätverket som upprepar denna process.

När en nod tar emot en fil behåller den den i ett hållområde som kallas Mempool. Mempool, förkortning för minnespool, är ett utrymme för giltiga men fortfarande obekräftade transaktioner.

När transaktionsmeddelandet hittar vägen till Mempool för de olika onlinenoderna i nätverket kan vi säga att det andra steget i sändningen är officiellt avslutat.

Nu vill jag ta en kort paus och prata om statusen för vår transaktion just nu. För att faktiskt se vad som händer med vår transaktion medan den gör sin väg längs Bitcoin-nätverket kan vi använda en blockutforskare.

En blockutforskare är ett verktyg, vanligtvis i form av en webbplats, som låter dig söka och navigera genom Blockchain. Med hjälp av en blockutforskare kan du kontrollera balansen mellan olika Bitcoin-adresser, spåra transaktioner och få ett brett utbud av statistik om nätverket.

Så vid denna tidpunkt, om vi tittar på vår transaktion genom blockutforskaren, kommer vi att se att den är markerad som “obekräftad”, vilket innebär att den sändes till nätverket och fick sin digitala signatur verifierad men det är fortfarande inte en del av Blockchain. Denna typ av transaktion kallas också ibland som en nollbekräftelsetransaktion.

En obekräftad transaktion bör behandlas som namnet antyder – obekräftad. Det betyder att transaktionen fortfarande kan annulleras och det finns ingen garanti att den någonsin kommer in i Blockchain. Om du får varor för en betalning gjord i Bitcoin, acceptera aldrig en obekräftad transaktion som bevis på betalning.

Nu kan vi gå vidare till det sista steget – bekräfta vår transaktion.

Om du har tittat på vår tidigare lektion om Bitcoin-gruvdrift vet du redan att gruvarbetare grupperar transaktioner, vilket innebär att de tar de filerna som sitter i Mempool, grupperar dem och skapar ett block av transaktioner.

Det finns en gräns för hur många transaktioner som kan införas i varje block. Därför väljer gruvarbetare vanligtvis de transaktioner som har de högsta gruvavgifterna som är kopplade till dem först.

Gruvarbetare kommer sedan att konkurrera med varandra för att få sitt block in i Blockchain.

Gruvkonkurrensen baseras på matematiska beräkningar, och gruvarbetaren med mest beräkningskraft kommer att ha den bästa chansen att vinna. När en gruvarbetare vinner tävlingen och får sitt block in i Blockchain kommer alla transaktioner som var i det blocket att betraktas som bekräftade.

I grund och botten skriver gruvarbetarna historikboken om Bitcoin-transaktioner, och den som vinner tävlingen får skriva nästa sida.

I genomsnitt kommer ett nytt block med transaktioner att brytas ut eller införas i Blockchain var tionde minut. Tänk på att detta är i genomsnitt. Ibland får du två block bekräftade inom 1 minut och ibland kan det ta mer än en timme.

Om ett block bryts med din transaktion i det kommer du att märka att det nu kommer att visas i blockutforskaren som en bekräftelse. När fler och fler block läggs till efteråt kommer bekräftelseantalet att växa.

Tänk på det som en byggnad av block med vårt block längst ner. Varje ytterligare block som läggs ovanpå vårt eget block gör det svårare att ta bort det. Det är därför som det vanligtvis föreslås att vänta i minst sex block innan du överväger en transaktion som helt bekräftad utan någon chans att avbryta.

Det är allt! Vår transaktion är nu helt bekräftad och mottagen.

Förhoppningsvis har du nu en bättre förståelse för hur Bitcoin-nätverket fungerar. Om du har ytterligare frågor om vad vi just täckte, lämna dem gärna i kommentarfältet nedan.

Jag hoppas att du tyckte om det här avsnittet av Bitcoin Whiteboard Tuesday, och jag ses … lite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me