BitPay släpper Copay: Multi-Sig Bitcoin-plånbok för grupper

BitPay, en av de tidigaste betalningsprocessorerna för Bitcoin, har släppt Android-versionen av sin öppen källkod, multi-signatur plånbok dubbad Copay. Appen är i beta, men den visar sig redan vara en innovativ implementering av kryptovalutans kärnprotokoll. Copay gör det möjligt för flera personer att styra pengarna i en enda plånbok – någon av dem kan föreslå en transaktion, men det tar ett visst antal av dem att godkänna den.

Plånboken är gratis att använda – förutom Bitcoins normala transaktionsavgifter – och är nu tillgänglig som en Android-app, Chrome-tillägg eller en enkel webbapp. Detta innebär att applikationen har en bred räckvidd, och plattformarna är alla kompatibla med varandra. Så länge den ena har den hemliga nyckeln för att gå med i någon annans plånbok spelar det ingen roll om den ena är på sin Android-telefon och den andra använder sin Chrome-webbläsare.

Android-versionen av Copay är den första mobila Bitcoin-plånboken som sömlöst integrerar transaktioner med flera signaturer, en funktion som har byggts in i kärnprotokollet i flera år men som underutnyttjats till mycket nyligen. Det är en användbar funktion som främst används för att öka säkerheten för personliga plånböcker, som i fallet med BitGo – som nyligen mottagits 12 miljoner dollar i riskfinansiering för den är extremt säker multi-sig plånbok.

[delare]

Copay öppen plånbokCopay Gå med i plånboken[delare]

BitPay har dock tagit ett helt annat tillvägagångssätt för plånböcker med flera signaturer. Copay – som först designades för intern användning av anställda och är nu i beta – är mer inriktad på grupper av människor som var och en håller sin egen bråkdel av en nyckel till samma plånbok, snarare än en enda person som håller dem alla för en personlig plånbok. Detta öppnar upp en mängd intressanta möjligheter för företag, organisationer och familjer som vill förvalta medel på ett rättvist och demokratiskt sätt.

Multi-signatur Bitcoin-transaktioner gjort enkelt

Copay effektiviserar processen för att skapa och anpassa en plånbok med flera signaturer som beror på flera personers behörighet att spendera pengar. När du skapar en plånbok för första gången är det möjligt att välja mellan 1 och 12 totalt kopierare, som alla kan föreslå och rösta om transaktioner. Antalet signaturer som krävs för att slutföra en transaktion kan ställas in mellan 1 och 4, beroende på antalet valda kopierare. Plånboken kan också märkas med ett användbart namn, till exempel ‘semesterfonder’ eller ‘företagsreserver’.

När plånboken har skapats genererar Copay en hemlig kod som kan delas med andra avsedda kopierare. Det gör att de kan göra anspråk på sin del av plånboken med flera signaturer och bli demokratiska deltagare i att spendera dessa medel.

[delare]

Copay Skapa ny plånbokCopay Share Secret[delare]

Beroende på reglerna som fastställdes vid skapandet av den nya plånboken kan det finnas så många som tolv olika personer med samma kontroll över ett enda stash av Bitcoin – men i det specifika fallet begränsar Copay antalet nödvändiga signaturer till bara en . Detta beror troligen på kodens begränsningar, men utsikterna till en plånbok på 1 av 12 är både absurda och intressanta. Tolv personer skulle alla ha möjlighet att spendera pengar från plånboken på ett infall – de pengarna kommer inte att hålla länge.

Det behöver inte sägas att en 1-av-12 multi-sig plånbok skulle vara opraktisk i de flesta fall. Men mer användbara variationer som möjliggörs av Copay är de som kräver minst 50% överenskommelse mellan deltagarna att underteckna en transaktion: 2-av-3, 3-av-5 eller 3-av-6 till exempel. Utöver det tillåter inte valet att ha 7 eller fler kopierare möjlighet att kräva att minst 50% av dem godkänner transaktioner. Återigen beror detta sannolikt på begränsningar av koden men kan ändras i framtiden.

Låsa upp nya möjligheter med Bitcoin

Nu när Copay släpps för allmänheten i betaform – och inte mindre på tre olika tekniska plattformar – är möjligheterna bara begränsade av ens fantasi.

Antag att sex vänner startar ett företag tillsammans, och de har några fantastiska idéer men mycket begränsat kapital till att börja med. Tyvärr är två av dem mycket dåliga för att hantera pengar, men företaget fungerar inte utan deras kreativa idéer.

För att åtgärda detta problem kan toppledaren skapa en 3-av-6-plånbok med Copay och använda den för att lagra en viss mängd Bitcoin för användning på företagskostnader. Vilken som helst av grundarna kan föreslå en transaktion, men det tar minst tre att komma överens och slutföra den. På det sättet spenderar inte Bob alla företagets pengar på margaritas utan tillstånd från minst två av sina kollegor.

[delare]

Copay PeopleCopay-transaktionsförslag

[delare]

Föreställ dig nu en annan användning för Copay, den här gången i familjen. Fem personer som bor i ett hus tillsammans kommer inte alltid överens och de är verkligen inte alltid överens om hur mycket pengar man ska spendera på saker som potentiellt skulle gynna dem alla.

Copay introducerar en demokratisk mekanism för att spendera pengar som gör det möjligt för familjemedlemmar att rösta om var och hur man fördelar medel till det större bästa. Antag att fadern skapar en 3-av-5 plånbok och ger nycklar till sin fru, dotter och två söner. Nu kan föräldrarna föreslå en familjemiddag på Red Lobster, och om något barn håller med om förslaget så blir det slutgiltigt. Om de andra två barnen inte gillar skaldjur, har de tur – Bitcoin-blockchain har det sista ordet i denna fråga.

Ständig utveckling av Bitcoin Smart Contracts

Transaktioner med flera signaturer är bara ett exempel på smarta kontrakt – kallas ”Distribuerade kontrakt” på Bitcoin wiki – vilket är möjligt med Bitcoin-tekniken. Systemet tillåter användare att ställa in decentraliserade system för att hantera kontrakt på ett förtroende sätt – inklusive multi-sig Bitcoin adresser och Kickstarter-esque försäkringsavtal. Detta är vad insiders hänvisar till när de säger att Bitcoin är den första programmerbara valutan.

Men det har tagit fram till 2014 för företag och utvecklare att verkligen göra multi-sig – och majoriteten av dessa smarta kontraktsmöjligheter – användbara för alla utom datorprogrammerare och hardcore-entusiaster. Det här året markerar äntligen början på smarta Bitcoin-kontrakt som implementeras för användning av allmänheten. Den tidigare nämnda BitGo är bara den hittills mest framgångsrika i denna spirande undersektor av Bitcoin.

Nu har BitPay – som i första hand är en betalningsprocessor som hjälper över 30 000 företag att acceptera Bitcoin – gett tillbaka till samhället på ett nytt sätt med sin innovativa multi-sig-plånbok. Copay driver gränserna för vad som är möjligt med Bitcoin och det låser upp ny potential för demokratisk och rättvis förvaltning av medel från flera personer. Konsekvenserna för företag och familjer kan vara enorma, och denna tidiga beta kliar bara på ytan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me