Cijena bitcoina još uvijek traži novi kat nakon izvješća EBA-e

Europsko bankarsko tijelo, financijska regulatorna institucija u Europskoj uniji, objavilo je članak na 46 stranica izražavajući svoje mišljenje o pravnom statusu Bitcoin i kripto-valuta općenito. Rad s naslovom “Mišljenje EBA-e o” virtualnim valutama “,” iznosi nekoliko stvari za koje Europsko bankarsko tijelo vjeruje da su rizici s kojima se pojedinci suočavaju kada sudjeluju u Bitcoin mreži.

Članak je upućen vijeću EU-a, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, zauzeo vrlo oprezan i negativan pristup u svojim političkim preporukama za ove europske vladine institucije. U jednom je trenutku u izvješću EBA sugerirao da financijske vlasti europske vlade odvraćaju od upotrebe “virtualnih valuta”, što znači kripto valuta, među kojima je najpopularnija Bitcoin. Drugim riječima, EBA preporučuje da vladine vlasti zabrane upotrebu Bitcoina i ostalih “virtualnih valuta”. U međuvremenu, kaže EBA, trebalo bi provesti istrage kako bi se utvrdilo koje vrste regulatorne infrastrukture treba podići oko kriptovalutnih monetarnih sustava kako bi bili sigurni za korištenje europskim građanima. Uz to, prema Coindesku, EBA je rekao raznim europskim financijskim institucijama da ne kupuju, prodaju ili drže bilo koju od tih digitalnih valuta dok ne bude uspostavljena nova regulatorna infrastruktura.

Europsko bankarsko tijelo istaklo je preko 70 rizika prisutnih u uporabi digitalnih valuta u nekoliko različitih kategorija potrošačke i financijske sigurnosti. No, glavna stvar zbog koje se čini da je EBA zabrinuta je decentralizirana priroda kripto valuta, poput Bitcoina. Mreža peer-to-peer plaćanja, zajedno s pseudonimnom knjigom plaćanja – koja bilježi svako plaćanje izvršeno u mreži Bitcoin bez otkrivanja stvarnih identiteta strana uključenih u trgovinu – čini gotovo nemogućim vladama da pronađu ljude koji koriste Bitcoin Ili druge valute temeljene na blockchainu. Kao rezultat toga, vlade ne bi mogle nadzirati i regulirati vrste razmjene koje se odvijaju u tim decentraliziranim monetarnim sustavima. Stoga je EBA preporučio da se kroz zakone provede potpuno novo tijelo propisa i izvrši na svim kripto valutama:

„Na temelju ove procjene, EBA smatra da bi regulatorni pristup za rješavanje tih rizika zahtijevao znatan broj propisa, od kojih bi neke komponente trebalo razviti detaljnije. Konkretno, regulatorni pristup trebao bi pokriti zahtjeve upravljanja za nekoliko sudionika na tržištu, razdvajanje računa klijenata, kapitalne zahtjeve i, što je najvažnije, stvaranje ‘sheme upravljanja tijelima’ odgovorne za integritet određene sheme virtualne valute i njezinih ključne komponente, uključujući protokol i knjigu transakcija. “

Kao odgovor na izvješće EBA-e, Bitcoin Foundation objavila je izjavu kasnije tijekom dana na svojoj službenoj web stranici. U ovom odgovoru Zaklada je rekla da EBA nije čak ni opravdao svrhu regulatornih agencija koje su oni sami izrazili u radu, a to je „identificirati rizike koji proizlaze iz financijskih aktivnosti, dati im prioritet i poduzeti mjere za ublažavanje ako je potrebno . ” Umjesto toga, rekla je Bitcoin Foundation, EBA je odlučila ne pokušavati riješiti probleme koje su istakli, ali ohrabrila je europske financijske institucije da umjesto njih zabrane Bitcoin.

Iz odgovora Zaklade na izvješće EBA-e:

“Nažalost, to nije ono što čini izvješće EBA-e. Umjesto toga, izvješće preporučuje regulatorima EU-a da ‘destimuliraju kreditne institucije, platne institucije i institucije za e-novac od kupnje, držanja ili prodaje vrijednosnih papira …’

To nije ublažavanje, koje bi tražilo blagodati digitalne valute uz kontrolu troškova. Izvještaj i popratno priopćenje za tisak naglašavaju zaustavljanje integracije digitalne valute u europski sustav financijskih usluga. Kad bi se taj pristup usvojio, to bi značilo veliku cijenu za ljude u Europi, koji bi još duže čekali da uživaju u blagodatima digitalnih valuta poput Bitcoina. “

Izvješće EBA-e uzrokovalo je kratku prodaju, smanjivši cijenu bitcoina

Coindesk je izvijestio o izvješću EBA-e ujutro 4. srpnja 2014., a činilo se da je cijena Bitcoina imala malo negativnu reakciju na vijest. Prije nego što se vijest o EBA listu probila kroz Bitcoin zajednicu, cijena Bitcoina kretala se oko 640 USD, što je manje od njegove prethodne visine koja je varirala između 650 i 660 USD. Međutim, nakon što su ljudi u zajednici Bitcoin postali svjesni izvještaja EBA-e, strah od širenja europske zabrane Bitcoina, što je izazvalo malu rasprodaju. Ovo kratko prodajno razdoblje snizilo je cijenu Bitcoina za otprilike 10 američkih dolara i poravnalo 630 američkih dolara. Otkako je prestala panična prodaja, cijena Bitcoina zadržala se između visokih 620 i srednjih 630 dolara (iako bi se to moglo promijeniti do objavljivanja ovog članka).

 Tržišta aukcija nakon Silk Road-a i dalje traže novi pod donje cijene.

Smanjenje cijene Bitcoina za 10 dolara, uzrokovano strahom koji je izazvao EBA, nije jako značajno kad se uzme u obzir činjenica da cijena još uvijek traži novi kat nakon dražbe Puta svile. Cijena Bitcoina probila je prethodno uspostavljeni zid cijena od 600 dolara na dan dražbe Puta svile; kada je izašla najava da je Tim Draper osvojio svih 30 tisuća Bitcoin-a Puta svile, cijena Bitcoina porasla je na 650 dolara i kratko koketirala sa 660 dolara. Međutim, nakon što je uzbuđenje zbog najave popustilo, cijena je pala na 640 dolara. U svojoj posljednjoj analizi izjavio sam da će se cijena vjerojatno i dalje lagano smanjivati ​​dok ne nađe novi kat. Vjerujem da bi ova nova najniža cijena mogla iznositi između 600 i 650 USD. Kada se uspostavi ovaj novi kat, vjerujem da će se nastaviti postupni trend rasta cijene Bitcoina koji je uspostavljen na proljeće, s obzirom da nijedna velika, negativna vijest ne prekida trend i postavlja novu, silaznu putanju cijene Bitcoina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me