Értse meg, miért tekinthető a pénz „pénznek”

A legtöbb hatóság és szabályozó nem tekintheti pénznek a Bitcoin-ot, mert szerintük a kriptovaluta nem teljesíti e három alapvető funkció egyikét sem: nem csereeszköz, elszámolási egység vagy értéktároló. Bár ez igaz lehet, ezek a vélemények érdekes kérdést vetnek fel: vajon a hivatalos szabványok szerint nem tekinthető-e és valóban pénznek tekinthető-e a Bitcoin??

Nos, az általános vélemény szerint „nem”, de kilenc oka van, amelyek mást mondanak. A Bitcoin különféle jellemzőiről beszélünk: szűkös, tartós, hordozható, osztható, könnyen felismerhető, könnyen tárolható, helyettesíthető, nehezen hamisítható és széles körben elterjedt.

Ha belegondolsz, a kriptopénznek még jelentős előnye is van a fiat devizákkal szemben – egy ország által hivatalosan használt valuták – és az arany ezen jellemzők sokaságában. Tehát nézzük meg a Bitcoin teljesítményét ezen technikai jellemzők mindegyike szerint.

1. Szűkös

A szűkösség korlátozott számú objektumot határoz meg, amelyek széles körben elérhetők, de nem könnyen létrehozhatók vagy megtalálhatók. A pénz például szűkös, mivel a fiat valutákat csak kis számú ember hozhatja létre ellenőrzött mennyiségben. Ebben az esetben az arany is szűkös jószág. És meglepetés … A Bitcoin szűkös, ahogy azt már elképzelte. A kriptopénz kínálata erősen ellenőrzött és kiszámítható.

2. Tartós

Sérült-Pénz-Sérült-Pénznem

Bármilyen megfelelő pénzformának sokáig képesnek kell lennie, és ezen a téren nyeri meg első harcát a Bitcoin. Az aranytól eltérően, amely több száz évig vagy tovább fog tartani, a papírból készült fiat pénznem könnyen lebontható, és nem megfelelő hosszabb távú értékraktározáshoz. Az egyetlen megoldás a sérült számlák pótlása, így az általuk képviselt tényleges érték nem semmisíthető meg. A Bitcoin a legtartósabb mind közül: digitális, örök mindaddig, amíg az emberek használni akarják, és a pénztárcák akár sokszorosíthatók is, hogy megakadályozzák a fájlok sérülését.

3. Hordozható

A napi használatra szánt pénznemnek hordozhatónak kell lennie. A Fiat pénznemei betartják ezt a szabályt, és van egy erős barátjuk: hitel- és betéti kártyák. A másik oldalon az arany nem annyira hordozható, mivel általában nehéz és nehezen hordozható. Most, a Bitcoin szuper könnyen hordozható, megkockáztatjuk, hogy mindannyiuk könnyebb formáját mondjuk: digitális, nem súlyoz semmit. Minden vagyonát beillesztheti egy flash meghajtóba, és átviheti a világhálóra.

4. osztható

bitcoin-fele

Amikor elmész egy boltba, és veszel valamit, általában váltást kapsz. Pontosan azért, mert a pénznek oszthatónak kell lennie: a fiat pénznemek igen, de az arany összetettebb eset. Meg lehet osztani, de ehhez hosszú folyamatra van szükség. Nem úgy, mint a Bitcoin, amely jelenleg nyolc tizedesjegyig osztható és tovább bővíthető.

5. A hitelesség ellenőrzése

A pénzt ellenőrizni kell, így hamis pénzt nem lehet előállítani és felhasználni vásárlásra vagy cserére. Általában a hitelesített fiat pénznemek és az arany könnyen megkülönböztethető hamis változatuktól. Ebben az esetben a Bitcoin vizuálisan nem azonosítható, mert digitális és nem láthatja. De vannak olyan szoftverek, amelyekkel ellenőrizhető a hitelessége a blokkláncban. Ez a folyamat némi technikai tudást igényel, de nem szuper bonyolult.

6. Tárolás

A Bitcoin értéke szárnyal és csepp

A pénz és az arany betartja ezt a szabályt, mivel viszonylag egyszerű módon nagy mennyiségben tárolhatók, bár az arany sok helyet igényel. Itt van egy másik terület, ahol a Bitcoin-nak nincs párja: nincs semmi könnyebben tárolható, mint valami digitális. Bizonyos aggályok merülhetnek fel, mivel a blokklánc növekszik az új virtuális érmék gyártásával, de a termelés növekedésével a hardver is nő. Ne feledkezzen meg az elérhető biztonsági másolási módszerekről, például a titkosított fájlok felhőbeli tárolásáról.

7. Ehető

A fiat pénznem minden egységét egyenértékűnek és cserélhetőnek kell tekinteni. A pénz illik ebbe a technikai jellemzőbe (például egy 10 dolláros bankjegy egyenlő a másikkal), valamint az arany, amely kémiai szinten egyenértékű, de például tisztaságát tekintve eltérő. A fiat pénznemekhez hasonlóan a Bitcoin is egyenlőnek számít, mivel 1 BTC megegyezik egy másik 1 BTC-vel.

8. Nehéz hamisítani

A dél-koreai törvényhozó intézkedéseket sürget a zöldhamisítás ellen

A megbízható pénznemeket nehezen lehet hamisítani. Bár nehéz hamis pénzt keresni, nem lehetetlen, és ez sok minden történt az évek során. A másik oldalon az arany szinte lehetetlen hamisítani, mint a Bitcoin. Egy másik nagy előny: titkosított érme lévén lehetetlen hamisítani a Bitcoins-t. A legközelebb egy hacker megpróbálhatja megduplázni ugyanazt az érmét, de ezt nagyon nehéz megtenni, ezért a kockázat nagyon alacsony.

9. Széles körű használat

Itt van egy másik terület, ahol a Bitcoin hódít az űrben. Természetesen a pénznek könnyen kereskedhetőnek és széles körű felhasználással kell rendelkeznie a termékek és szolgáltatások megszerzéséhez. Az arany azonban nagyon különbözik egymástól, mivel ritkán találunk olyat, amelyet közvetlenül meg lehet vásárolni ezzel a nemesfémmel. Mostanában a Bitcoin növekszik ezen a területen: egyelőre csak a webhelyek kis része fogadja el a kriptopénzügyet, de a Bitcoin univerzumban minden nap új tagok vannak. Emellett néhány fizikai vállalkozás is megnyitja kapuit a digitális érmék előtt.

A thegenesisblock.com oldalon keresztül

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me