Historia av Bitcoin: En virtuell valutas resa

Det största som har nått den globala marknaden sedan uppfinningen av valuta är ordet “Bitcoin”. Det som bara började som ett alternativt elektroniskt betalningssystem blev snart det sjunde underet i modern ekonomi. Men medan de flesta av oss följer upp- och nedgångarna på Bitcoin-marknaden vet de flesta av oss förmodligen inte allt om dess historia. Så låt oss titta på hur det hela började.

Allt började med “ett papper” – Oktober 2008

satoshi_lead_large_verge_medium_landscape1Satoshi Nakamoto (som kan vara en pseudonym för en grupp människor) publicerade en uppsats som avslöjade ett genombrott. Papperet beskrev ett peer-to-peer elektroniskt valutasystem som använde programvarukod för att autentisera och skydda transaktioner. Tanken var att vara anonym från alla centralbanker eller myndigheter.

Resan börjar – Januari 2009

När Bitcoin började sin resa började många uttrycka teorier om varför det skapades i första hand, och många åsikter framkom vid den tiden. De flesta av dem uppgav att det helt enkelt var ett svar på den globala finanskrisen, vilket var ett viktigt problem under den perioden.

En aptit för Bitcoin – Maj 2010

Dominos-Pizza-mod1Den berömda ”Bitcoin Pizza Day”: dagen då Internet bevittnade den första verkliga transaktionen med kryptovaluta. Den 22 maj 2010 meddelade programmeraren Laszlo Hanyecz på Bitcoin Talk-forumet att han skulle betala 10 000 BTC för två Papa Johns pizzor. Vid den tiden var denna mängd Bitcoin värd 25 dollar. En annan forumanvändare accepterade utmaningen och pizzorna levererades till Hanyecz. Dessa pajer blev snabbt sannolika kandidater för de dyraste pizzorna genom tiderna: vid Bitcoins högsta tid i december 2014 skulle pizzorna ha varit värda ett ögonvatten på 11,47 miljoner dollar.

Säkerhetsproblem – juli 2011

Bitcoins tillväxt uppmärksammade snabbt brottslingar. Frågetecken uppstod när flera Bitcoin-konton började hackas och hittades tomma. Människor började genast tänka att Bitcoin och andra virtuella valutor var lika sårbara som fiatvaluta.

Blir legit, lägger allt åt sidan – juli 2012

I juli 2012 var Bitcoin igång, men gömde sig fortfarande i online-skuggorna. Vid den tiden användes kryptovalutan till stor del för att köpa olagliga föremål på mörka webbaserade svarta marknader. Men på andra sidan banade vissa startups vägen för Bitcoins legitimitet genom att öka en ny handelsmiljö. Ett av de största namnen som föddes under denna period var Silicon Valley start Coinbase.

Marknaden blev större och större – april 2013

I början av 2013 höjdes Bitcoin-marknaden och i april översteg Bitcoins totala börsvärde miljarder dollar. Detta var stora nyheter för kryptovalutans ekosystem och för omvärlden också. Detta hjälpte Bitcoin att bli en global mediasensation.

Den främsta anledningen bakom denna kraftiga uppgång var den höga cypriotiska ekonomiska krisen, en del av den övergripande eurokollapsen. Människor frestades av en valuta som var fri från någon form av statliga regler. Det var dock också uppenbart vid den tiden att Bitcoin också hade en mörk sida. Silk Road, en perfekt anonym marknadsplats för kontrollerade ämnen och narkotika, blev extremt populär och ett prioriterat mål för myndigheterna.

Ett nytt förslag – juli 2013

Tyler Winklevoss, Cameron WinklevossWinklevoss-tvillingarna, som ägde nästan 11 miljoner dollar i Bitcoin, förde ett nytt förslag till bordet. De ville skapa ett lagerliknande system för Bitcoin, där alla investerare kunde handla kryptovaluta. Planen var att ha en börshandlad fond för att spåra en korg med aktier, eller i detta fall Bitcoins. Det var ett omfattande försök att skydda digitala pengar från regleringsfrågor och verkställighetsåtgärder. Samtidigt Mt. Gox förvandlades till världens största handelsbörs för Bitcoin.

Insatserna var höga – September 2013

I september 2013 ändrade tjänster som SecondMarket ekosystemet igen: Bitcoiners kunde nu köpa aktier i glödande privata företag som Twitter. Och det satsades också på det framtida priset på Bitcoin från Bitcoin Investment Trust.

Säg adjö till Silk Road – Oktober 2013

FBI-agenter arresterade en 29-årig man vid namn Ross Ulbricht och anklagade honom för att vara hjärnan på Silk Road-marknaden. Silk Road, en Bitcoin-svartmarknad som började fungera 2011, var en djup webbmarknad där substanser som marijuana, LSD och receptbelagda tabletter handlades i stora mängder.

Bitcoins anonyma natur var den största fördelen som utnyttjades av narkotikahandlare, och det gjorde det svårare för brottsbekämpande myndigheter att hitta några spår av operationen, än mindre stänga av den. Det var en svår uppgift, men så småningom lyckades myndigheterna avsluta Silk Road’s vinnande rad.

Första Bitcoin-bankomaten dyker upp någonsin Vancouver – november 2013

I ena änden hotades Bitcoin-samhället av säkerhetsfrågor; å andra sidan började världens första Bitcoin-bankomat fungera på en trendig kafé i Vancouver, British Columbia. Bankomaten använde en streckkodsläsare och handskanner för att bekräfta användarnas identitet. Användare kan överföra pengar från en virtuell plånbok till sin smartphone. För att förhindra penningtvätt och andra typer av bedrägerier var det maximala överföringsbeloppet begränsat till 1 000 dollar per dag.

Tillsynsmyndigheter tog Bitcoin i beaktande

Den 18 november, vid en senatsförhandling, delade amerikanska federala tjänstemän information om de verkliga fördelarna med digital valuta, trots alla möjligheter för penningtvätt och olaglig aktivitet. Det var en tydlig indikation på att Bitcoin-revolutionen började attrahera regeringens uppmärksamhet.

Värde överträffade $ 1000 – Januari 2014

Vid denna tidpunkt var Bitcoin förmodligen långt bortom Satoshis vildaste drömmar, eftersom marknadspriset berörde $ 1000-märket. Den totala Bitcoin-marknaden var värd mer än 7 miljarder dollar. Med alla frågor som riktades mot Bitcoin-communityn, körde kryptovalutan i sin egen takt och nådde alla slags landmärken. Specialister förutspådde att marknaden skulle röra $ 1000-märket och det gjorde det.

Dags för lite korrigering – Februari 2014

Bitcoin berg-och dalbanaBitcoin-användare njöt av en lycklig körning medan den varade, men den virtuella tekniken skulle säkert balansera någon gång. Marknaden vacklade något och några stora hicka följde trenden. Apple förbjöd officiellt Bitcoin-appar från deras App Store. Mark Karpeles, före detta VD för kollapsat börs Mt. Gox, avgick från Bitcoin Foundation och Silk Road 2.0 hackades. Det uppgavs att cirka 4000 BTC förlorades, vilket var cirka 400 miljoner dollar enligt marknadspriset vid den tiden.

Dags att öka adoption – Maj 2014

Vid denna tidpunkt var marknadspriset långt under det $ 1000-märke som nåddes i januari. Men det fanns några positiva när Circle lanserade världens första Bitcoin-bank. Det var ett revolutionerande steg med hjälp av teknologin för virtuell valuta. Funktioner som noll procent insättningsavgift eller upprätthållande av hela reserverna var de nya trenderna på marknaden. Dish-nätverket blev den största handlaren som accepterade Bitcoin-betalning via Coinbase.

Visar fortfarande volatilitet – Juli 2014

Bitcoin-marknaden förblev fortfarande volatil med priset fluktuerade konsekvent. Men samhället blev större för varje dag, och nya medlemmar gick med och adopterade Bitcoin. Tjänster som Newegg.com började acceptera kryptovaluta och öppnade en helt ny dimension för Bitcoin-användare. BitPay tillkännagav ett nytt erbjudande att tillhandahålla obegränsade transaktioner, omedelbar omvandling från BTC till USD och dagliga bankinsättningar. Bitcoin var fortfarande stadens samtal när DELL beslutade att acceptera digitala pengar som betalningsalternativ.

Support på vägen – September 2014

När september anlände var det klart att Bitcoin hade blivit en global sensation. PayPal tillkännagav sitt beslut att integrera Bitcoin via Braintree. De samarbetade med BitPay, Coinbase och GoCoin. Bitcoin-användare var på väg att smaka på en decentraliserad eBay genom OpenBazzar Beta 1.0-lansering.

Ytterligare ett starkt slut – December 2014

Bitcoin slutade ytterligare ett år med en positiv not, inte ur marknadsprisets synvinkel utan ur ett antagandeperspektiv. Microsoft bestämde sig för att gå med i Bitcoin-communityn via BitPay. Även om Silk Road 2.0 stängdes, banade det vägen för många andra marknadsplatser för Bitcoin-användare.

Långsam start – Januari 2015

Det var en långsam start på året för Bitcoin i termer av marknadspris, åtminstone jämfört med 2014. Microsoft planerade att ta sitt Bitcoin-program på den globala scenen. Bitstamp drabbades av ett stort bakslag eftersom 5 miljoner dollar i BTC stulits enligt uppgift under ett hack. Bitcoin Foundation planerade en serie händelser för att öka kärnutvecklingsprocessen. Brittiska banker höjde sin röst för att stödja Bitcoin medan Europas största betalningsprocessor Ingenico antog världens mest kända kryptovaluta.

Bitcoin-teknikrevolution – Mars 2015

Vid denna tidpunkt var globala företag mer intresserade av Bitcoins teknik – blockchain – än för Bitcoin själv. De erkände blockchain som en teknik med stor potential för att helt förändra det globala finans- och nätverkssamhället. IBM bestämde sig för att studera Bitcoins teknik och Intel meddelade sin plan för att ytterligare utforska blockchain.

Dags för lite förändring – Juni 2015

Bitcoin-marknaden verkade ha ett stadigt flöde 2015, men en diskussion föddes bland Bitcoins team av kärnutvecklare. Gavin Andresen lade fram ett förslag om att öka gränsen för blockstorlek, så att Bitcoins nätverk kan bearbeta en större mängd transaktioner under samma tidsperiod. Förslaget delade upp samhället och Andresen bestämde sig för att agera genom att skapa BitcoinXT. Blockchain-tekniken fortsatte också att berömas av globala grupper som Santander och Barclays.

Söker en ljusare framtid – Augusti 2015

Bitcoin_Future1Det var mycket prat om Bitcoins framtid efter att marknadspriset sjönk från 1000 dollar. Men med tiden insåg folk att Bitcoin handlar mer om innovation än om vinst. Amsterdam blev till exempel Europas ledande Bitcoin-community i många experters ögon, men London har också uttryckt sina planer på att bli ett globalt Bitcoin-nav. Så, bortsett från vissa marknadshicka, ser Bitcoin framtid ganska lovande ut nu.

Bitcoin har kommit långt sedan det började sin resa tillbaka 2008, och det har verkligen haft sina svårigheter på vägen. Men det hindrade inte det från att skapa ett globalt samhälle. En sak är säker: med en enorm marknad redan på plats kommer Bitcoin att vara en del av den globala ekonomin och det kommer att ge plats för en helt ny finansiell era..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me