Hur denna flykting använder Bitcoin för att förändra liv i Afghanistan

När du kommer från ett område som drabbats av konflikter och du inte har några bevis på att det finns, kan det vara nästan omöjligt att enkelt överföra pengar. Men det hindrade inte den här kvinnan från finansierar sitt kvinnofokuserade utbildningsprojekt i Afghanistan. I stället för fiatvaluta och traditionella överföringstjänster använde hon Bitcoin och blev ett exempel som inspirerade Nicolas Cary, grundare av Blockchain.info.

pic1Fereshteh Forough

Detta var bara ytterligare ett hinder som Fereshteh Forough var tvungen att övervinna. Hennes familj tvingades lämna Afghanistan, ett land massakrerat av år av konflikter och våld, innan Fereshteh föddes. De flyttade till Iran, men återvände sedan till sitt moderland efter talibanregimens kollaps 2002.

Resan tillbaka lämnade Fereshteh chockad. ”På vägen hem från Irans gräns till Herat var vägen obelagd och mycket svår att köra på. Vi kom nära staden när det blev mörkt. Jag kunde knappt se några lampor. Istället hängde gamla lyktor utanför butikerna och bara några få ställen hade elektricitet för natten, ” hon skrev tillbaka i mars i en artikel publicerad av Digital Currency Council.

[tweet_box design = ”standard”] Kryptovaluta är en utjämnare, ungefär som de första dagarna av Internet. [/ tweet_box]

Några år senare registrerade hon sig på Herat University i Afghanistan och fick en kandidatexamen i datavetenskap. Sedan flyttade hon till Tyskland för att ta en magisterexamen i informationsteknologi vid Berlins tekniska universitet. Efter allt detta, hon insåg att Afghanistan var annorlunda.

”Den gamla ojämna, asfalterade vägen som jag reste från Iran till Herat när jag var tonåring blev helt asfalterad och säker. Människor kunde resa några timmar för att komma till gränsen. Färgglada glödlampor var utanför varje butik. Ännu viktigare, Internet var nu i mitt hem och på min telefon. ”

Kunskap är bemyndigande

Ändå var landet inte så utvecklat som Fereshteh skulle vilja och hon kände sig särskilt utmaningarna med att vara kvinna som arbetar inom teknik. Det var svårt att hitta ett jobb, bli lärare, flytta till en ny stad för att leta efter bättre möjligheter eller starta ett eget företag på en plats där 85 procent av kvinnorna inte har någon formell utbildning och är analfabeter.

3”Baserat på mina egna erfarenheter av att se detta behov att skapa en miljö där afghanska kvinnor kan lyckas med teknik grundade jag Kod att inspirera,”En Herat-baserad ideell organisation som lär afghanska kvinnor hur man kodar. Fereshteh ville inrätta ett programlaboratorium och utveckla ett utbildningsprogram som inte bara hjälpte kvinnor att bli digitalt skrivkunniga, utan också lärde dem hur man blev framgångsrika frilansare online. Planen var i teorin lysande, men Fereshteh var tvungen att hitta ett smart sätt att få den att fungera.

Uppenbarligen är det nödvändigt med medel när man startar en ideell organisation. Och även om människor och institutioner är villiga att hjälpa och donera, är det organisationens ansvar att hantera och flytta pengarna. Men eftersom Fereshteh föddes i Iran som flykting hade hon inte ett bevis på att det fanns. Och vi vet alla att ingen traditionell penningöverföringstjänst hjälper dig utan identifiering.

Vid ett tillfälle behövde Fereshteh flytta medel till de volontärer som försökte hjälpa henne att sätta upp Code To Inspire, men de flesta företag vägrade att arbeta med henne eller debiterade upp till 50 procent i avgifter för att flytta organisationens pengar.

Så hon vände sig till Bitcoin. Resultatet blev en problemfri transaktionsprocess som förändrade sättet organisationen arbetar på. Pengarna mottogs av volontärerna och all information om transaktionerna sparades av blockchain.

”Jag var medgrundare av Digital Citizen Fund (fd Women’s Annex Foundation). Vi använde plattformen Bitlanders (fd Film Annex) för att belöna våra innehållsleverantörer från Afghanistan för deras bloggaktiviteter. Vi betalade dem i amerikanska dollar, men vi stod inför många utmaningar när vi skickade pengar till Afghanistan, berättade Fereshteh till 99Bitcoins.

”Majoriteten av våra användare var flickor i gymnasiet, så de var inte tillräckligt gamla för att ha ett bankkonto. Andra afghanska användare som var berättigade att ha ett bankkonto hade inte det, eftersom majoriteten av transaktionerna i Afghanistan är kontantbaserade. PayPal stöds inte i Afghanistan. Att använda Western Union var inte bekvämt för oss och för de människor som fick betalt på grund av de höga avgifterna. Att använda trådtransaktioner var också tidskrävande och kostsamt.

Därför skickade vi en hink med pengar till min vän i Afghanistan och hon betalade varje arbetare kontant. Men av säkerhetsskäl började vi tänka på ett annat betalningsalternativ. I februari 2014 upptäckte vi Bitcoin. Senare bestämde vi oss för att skicka Bitcoin till våra användare i Afghanistan, som huvudsakligen var kvinnliga studenter. ”

2Nicolas Cary

”Hon inspirerade verkligen något otroligt. (…) Hon flyttade hela sin verksamhet till Bitcoin, ” Sa Nicolas Cary nyligen under ett TEDX-samtal i London. ”Jag tänker på det [Bitcoin] som en inbjudan att delta i en mer jämlik värld, som det mest inkluderande sättet för oss att delta tillsammans i en ny typ av ekonomisk ordning.”

Fereshteh instämmer definitivt. Förutom att lära sina elever om kodning delar hon också kunskap om digitala valutor som Bitcoin. “Vi tror att kryptovalutor är ett fantastiskt och bemyndigande verktyg för människor som lever i samhällen som huvudsakligen är obankrade och kan användas för att göra kvinnor och flickor ekonomiska oberoende,” skrev hon tillbaka i mars 2015..

Kryptovaluta är ”ett pedagogiskt och bemyndigande verktyg”

afghanistan bitcoin-kod för att inspirera kvinnorNär hon pratade med 99Bitcoins bekräftade hon sin syn på kryptovaluta. ”Jag tycker att det är bra att ha en teknik som gör att människor kan interagera med varandra utan medlare. Det sparar inte bara tid, men vi sparar också en enorm summa pengar som annars skulle behöva slösas bort på avgifter. Dessutom behåller Bitcoins bockchain det offentliga register över alla transaktioner i nätverket och detta skapar transparens och kan förhindra korruption av alla företag som försöker manipulera sin bokföring. ”

Och Fereshteh är inte den enda som stöder digitala pengar. Hennes studenter stöder också användningen av Bitcoin. Hon tror att användning av kryptovaluta inte bara handlar om tillgång till ekonomisk frihet. Enligt den digitala experten är BTC definitivt ett pedagogiskt och bemyndigande verktyg för människor i underutvecklade länder som Afghanistan och särskilt för kvinnor som har kämpat för att inkluderas i den globala ekonomin och att vara ekonomiskt oberoende. ”

”Det hjälper verkligen alla, men hjälper definitivt tjejer som på grund av säkerhet, säkerhet, traditionell och kulturell anledning har hållit tillbaka. Ett av våra huvudsakliga mål vid stiftelsen jag nyligen grundade, Code to Inspire, är att hjälpa afghanska kvinnor att hitta jobb online och hjälpa dem att få betalt online. Därför behöver de inte vara oroliga för att gå till en fysisk plats för att göra sina jobb. De kan tjäna pengar genom att vara online. Jag tror att kryptovaluta är ett av de lämpliga alternativen för dem med tanke på de utmaningar de har i Afghanistan. ”

Fereshteh och Code To Inspire är för närvarande samla in pengar för att stödja projektet på Indiegogo, samtidigt acceptera donationer via projektets webbplats. Det välkända Bitcoin-företaget och transaktionshanteringsplattformen BitFury är en av stiftelsens största givare.

bitfury afghanistan bitcoin-kod för att inspirera kvinnorBitFurys VD Valery Vavilov tror verkligen på Fereshtehs arbete. ”Teknikindustrin är mycket innovativ och global. För att fortsätta dessa framsteg och utveckling är mångfald av erfarenheter, expertis och åsikter avgörande. Vi måste uppmuntra alla deltagare och bidragsgivare från teknologisamhället. BitFury hjälper gärna till och ger smarta och beslutsamma unga kvinnor som kodar för att inspirera till möjligheten att driva sina drömmar, säger Vavilov till 99Bitcoins.

Code To Inspire och arbetet hos människor som Fereshteh bekräftar något vi redan visste: att teknik kan användas för att förändra liv. Och Bitcoin ingår i denna nya serie revolutionerande lösningar. Kryptovaluta är en utjämnare, ungefär som de tidiga dagarna på Internet, säger Fereshteh. ”Människor tvekade att använda det eftersom de inte hade tillräckligt med kunskap om det. Antagandet tar tid. Det beror på var du bor och om infrastrukturen i ditt land är redo. Jag tror att Afghanistan definitivt kommer att behöva mer ansträngning, resurser och tid för att fullt ut genomföra kryptovaluta, “erkänner hon.

Fortfarande hoppas Fereshteh att det finns en dag då “alla runt om i världen har lika möjligheter att vara en del av den globala ekonomin utan att överväga geografiska hinder, varken med kryptovaluta eller annan liknande teknik.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me