Izvršni direktor Coinbase tvrdi da će Bitcoin zamijeniti američki dolar kao svjetsku pričuvnu valutu

Bitcoin se pojavio kao možda sljedeća velika stvar. Digitalna valuta peer-to-peer sada je jedno od najbrže rastućih svjetskih investicijskih tržišta rizičnog kapitala i nudi jasnu alternativu tradicionalnim vladinim valutama u trenutku kada vladine sposobnosti upravljanja svojim financijama dolaze u pitanje.

Ali izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong sada to tvrdi Bitcoin će zapravo zamijeniti američki dolar kao svjetsku pričuvnu valutu.

To je ono što je Armstrong izjavio u tvitu:

Mnogi će ovo smatrati ludim, ali mislim da bi Bitcoin mogao premašiti dolar kao rezervnu valutu u roku od 10-15 godina.

zpSaUO-FBrian Armstrong

Pa, je li Armstrong u pravu? Nitko naravno ne zna budućnost, ali iako se poduzetnikova tvrdnja u početku može činiti neobičnom, postoje neke zasluge u njegovom bučnom predviđanju. Moramo imati na umu da je Bitcoin osmišljen od temelja kao alternativa fiat (slobodno plutajućim) valutama koje podržava vlada, te stoga ima određene posebne prednosti ugrađene u njega..

Prvo što moramo uzeti u obzir je da je ukupan broj Bitcoina koji se ikad mogu stvoriti ograničen na 21 milijun. Jednom kada se iskopa 21 milijun bitcoina, više se neće stvarati novi digitalni novčići. To je za razliku od valuta koje podržava vlada, a koje se u osnovi mogu stvarati po volji.

Korištenjem kvantitativnog ublažavanja, prodajom državnih obveznica, pa čak i doslovnim tiskarskim strojevima, vlade mogu stvoriti novac kako žele. Nažalost, kako vlade stvaraju novac, valuta sama po sebi postaje manje vrijedna. Razlozi za to su složeni, ali uzmite u obzir da ste 1940-ih mogli kupiti Coca Colu za otprilike nikla. Ovih dana jedna limenka ili boca Coca Cole obično košta najmanje jedan dolar, a često i dva ili više dolara.

Vremenom je novac postajao manje vrijedan. No, Bitcoin bi zapravo trebao postati vrijedniji kako godine prolaze. Ograničena ponuda kriptovaluta trebala bi pomoći u sprečavanju inflacije, čineći je izvrsnom valutom za pohranjivanje bogatstva i nudeći tako jasnu prednost u odnosu na valute koje podupire država, koje s vremenom gotovo uvijek gube vrijednost.

No, ograničena ponuda nije jedina prednost koju Bitcoin ima. Zapravo, Najveća prednost peer-to-peer valute može jednostavno biti činjenica da nije povezana s vladom, i stoga se ne pridržava odluka i politika bilo koje središnje sile. Trenutno vlade širom svijeta gomilaju dugove i loše upravljaju svojim financijama, a to ima velik utjecaj na vrijednost njihovih valuta.

Fiat valute smiju plutati, što znači da se vrijednost valute može kretati gore-dolje. Na primjer, prošlog kolovoza jedan euro mogao bi kupiti oko 1,33 dolara. Danas euro može kupiti samo oko 1,08 dolara, što znači da je vrijednost eura pala u odnosu na američki dolar. Dovraga, 2008. euro bi mogao kupiti gotovo 1,60 USD, tako da je pad tijekom posljednjih nekoliko godina bio ogroman.

Zašto je euro tada padao? Mnogo je razloga. Europske banke i investicijske institucije natovarile su loše američke hipoteke i pretrpjele ispadanje stambenog balona. Također, sve europske zemlje patile su od vlastitih mjehurića nekretnina. Mnoge su europske zemlje, a posebno one na jugu, nagomilale ogromne razine duga.

PartenonSteve Swayne | Wikimedia Commons

I onda okolo se zakotrljala grčka financijska kriza. Nazvati situaciju epskim neredom podcjenjivanje je. Godine kuhanja knjiga i lošeg upravljanja javnom potrošnjom rezultirale su time da je Grčka pokopana pod velikim dugovima. Zemlja se već neko vrijeme klati na rubu kolapsa. Bila je potrebna pomoć, ali strane vlade i institucije zahtijevale su oštre reforme u zamjenu za sredstva.

To je rezultiralo gotovo beskonačnim ciklusom turbulencija. Euro je od tada u slobodnom padu, i dok je naglo prestao nakon ponovne runde spašavanja, vrijednost europske valute strahovito je patila. Bitcoin, oslobođen vladinih veza, neće se morati brinuti zbog vladinog lošeg upravljanja financijama.

Dakle, znače li gore navedeni čimbenici da li je Bitcoinu suđeno da postane globalna rezervna valuta? Ne idemo još ispred sebe. Iako je većina vlada kriptovalutama ponudila neko osnovno priznanje, nisu pokazale velik interes za prilagođavanje same valute.

Nadalje, bitcoin je zamišljen kao alternativa vladinim valutama, a ne nužno kao zamjena. Ako je Bitcoin i postao rezervna valuta, moguće je da vlade i globalne financijske institucije pokušale bi ostvariti veću kontrolu nad tim. Upravo su to tvorci Bitcoina željeli izbjeći, a zapravo bi mogao biti štetan razvoj za kripto zajednicu.

Za sada će Bitcoin vjerojatno ostati alternativa američkom dolaru, a ne zamjena, a za korisnike Bitcoina to je možda najbolji scenarij.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me