Kako analizirati cijenu bitcoina poput profesionalca

Čak su i oni koji ne znaju što je bitcoin niti kako on funkcionira, vjerojatno čuli za velike promjene cijena koje se događaju u digitalnoj valuti. Bitcoini su se na svjetskim naslovima pojavili u proljeće 2013. godine kada su cijene porasle od tinejdžera do visokih 256 dolara, što je poslalo vrijednost svih dostupnih valuta znatno iznad milijarde dolara.

Cijena bitcoina srušila se na ispod 100 dolara nakon negativne vijesti da je uhićen osnivač Silk Road, anonimne tržnice za prodaju ilegalne robe. Taj pad pratio je ponovni interes koji je pokrenut kupovinom bitcoina od strane kineskih špekulanata. Kineski reli uzeo je cijenu bitcoina znatno iznad svojih proljetnih najviših razina do najviših razina od preko 1200 američkih dolara do kraja 2013..

Od tada cijene niže u trendu nakon vijesti da je kineska središnja banka primjenjivala mjere kako bi obeshrabrila kupnju bitcoina, kao i bankrot MtGoxa, jedne od najvećih burzi bitcoina. Nakon mnogih uspona i padova tijekom 2014. godine, blizu smo završetka godine trgovanjem u rasponu između 300 i 400 američkih dolara.

Pa što pokreće cijenu bitcoina?

Kao i bilo koja imovina, i cijenu bitcoina pokreće ponuda i potražnja. Veća potražnja jednaka je višim cijenama, dok povećana ponuda uzrokuje pritisak prodaje. U gornjim primjerima cijene bitcoina porasle su u proljeće 2013. godine, jer je potražnja za anonimnom valutom porasla nakon financijske krize na Cipru zbog koje je vlada zamrznula i izvršila prepad na bankovne račune građana i poduzeća u zemlji. Cijene su potom pale nakon brige da će zatvaranje Puta svile uzrokovati da korisnici pijace prodaju svoje bitcoine koji im više neće trebati.

Isti efekti ponude i potražnje potaknuli su daljnje okupljanja i pad cijena bitcoina kako je Kina postala aktivna na tržištu, tako i bankrot MtGoxa uzrokujući negativnu sjenu na industriji. Sve u svemu, razumijevanje ponude i potražnje važno je kada se analizira cijena bitcoina. Da biste to učinili, postoje dva glavna pristupa; temeljne i tehničke.

Temeljna analiza

Temeljnom analizom trgovci prate vijesti i ekonomske događaje koji mogu dovesti do promjena u ponudi i potražnji. Nedavni primjer bio je porast velikih tvrtki koje su prihvaćale bitcoin kao što su Dell, Tiger Direct i Wikipedia. To je olakšalo trošenje bitcoina u tim tvrtkama za kupnju robe ili doniranje. Međutim, ove tvrtke koriste tvrtke za obradu plaćanja koje automatski pretvaraju sve bitcoine u dolare. Stoga je svaka kupnja povećavala količinu bitcoina dostupnih za prodaju na tržištu. Povećanje potrošnje bitcoina u velikim tvrtkama pripisuje se padu cijena bitcoina sa 650 na 300 dolara od srpnja do listopada.

Sve u svemu, kada koriste temeljnu analizu, trgovci traže makro promjene koje mogu utjecati na postojeću ponudu i potražnju bitcoina. Primjeri bi mogli biti vlada koja dopušta ili zabranjuje trgovanje bitcoinima, novi proizvodi za povećanje potrošačke kupnje bitcoina ili prijevara u tvrtkama za koje bi se očekivalo da će smanjiti interes korisnika netradicionalnih novčanih proizvoda.

Tehnička analiza

Tehnička analiza najpopularniji je način na koji trgovci analiziraju cijene imovine. Za razliku od temeljne analize koja je korisna za određivanje dugoročnih promjena u ponudi i potražnji, tehnička analiza je bolja za kratkoročne poteze. Volim se služiti ovom analogijom kada opisujem tehničku analizu. Baš kao što se termometar koristi za mjerenje temperatura, tehnička analiza mjeri ponudu i potražnju.

Popularni primjeri tehničke analize su linije trendova, linije potpore / otpora i Bollingerovi pojasevi.

Linije trendova: linije trendova na grafikonima koriste se da bi se vidjelo raste li potražnja ili ne. Trend porasta otkriva da potražnja neprestano raste, dok padovi pokazuju da ponuda raste. U donjem primjeru cijene su porasle s oko 350 na 385 dolara tijekom dva dana. Rastuća linija trenda pokazala je stalni porast potražnje za bitcoinima. Trgovci mogu koristiti takav trend i nastavit će kupovati dok se trend ne prekine. Alternativno, oni mogu kratke bitcoine ako se trend prekine što bi značilo kratkoročnu potražnju.

Linije trenda

Podrška / otpor: Linije potpore pokazuju područja potražnje za kupnjom, dok linije otpora otkrivaju područja nedavne ponude. U donjem primjeru, nakon što su cijene bitcoina porasle iznad 370 dolara, onda su nekoliko puta padale i poskakivale više. Zelena linija otkriva da je bilo potpore od 370 dolara tamo gdje je postojala potražnja za bitcoinima što je spriječilo pad cijena. Koristeći ove podatke, trgovac može kupiti blizu 370 američkih dolara jer traže porast potražnje za rastom cijena. Tada bi prodavali ako cijene padnu ispod 370 američkih dolara, što bi ukazivalo da je kratkoročna potražnja nestala.

Podrška / otpor

Opsezi Bollinger: Nazovite se prema njegovom tvorcu Johnu Bollingeru, pojasevi Bollinger jedan su od najpopularnijih tehničkih pokazatelja pri analizi cijena valuta. Bollinger opsezi (crvene linije) mjere nestabilnost cijena. Kad cijene dosegnu donji opseg, to često znači da su cijene pretjerane i uskoro će doći do poskakivanja. Suprotno je kad cijene dosegnu gornji Bollingerov opseg. Kada trgujete s Bollinger opsezima, najbolje ih je kombinirati s drugom tehničkom mjerom, poput kupnje samo na donjem opsegu kada cijene imaju potporu ili su u rastućem trendu.

Bollinger bendovi

Ovaj članak pripremio je kao gost DC Magnates, gdje su cijene i tehnička analiza za bitcoin i druge digitalne valute u stvarnom vremenu dostupne besplatno na našim stranicama grafikona..

Ako želite pronaći kako možete iskoristiti trenutni pad cijene Bitcoina za ostvarivanje dobiti, saznajte kako kratko prodati Bitcoin u ovom sljedećem kratkom članku.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me