Kako čitati Bitcoin transakciju

Kad malo bolje razmislite, Bitcoin transakcije trebaju biti jednostavne: novac šaljem s jedne Bitcoin adrese na drugu. Sve što trebam znati je porijeklo, odredište i količina, zar ne? Ispostavilo se da Bitcoin transakcije puno su složenije od ove. Naučit ćemo kako jednostavno čitati Bitcoin transakciju, kao i razumjeti svu tu glupost koja općenito slijedi.

[tweet_box design = ”box_02 ″] Bitcoin adrese zapravo ne postoje kao što možda mislite da postoje. [/ tweet_box]

greenaddressBlockchain nije knjiga svih postojećih računa i njihovih stanja, već sveobuhvatna povijest svih Bitcoin transakcija. Zapravo je čitav blockchain prepun transakcija, a ne puno drugog (i malo podataka koji povezuju blokove).

Bitcoin je sustav osmišljen kako bi se izbjeglo povjerenje u stanje na računu (održavaju ga treće strane), a zapravo omogućava svima da provjere i prate svaki djelić novčića koji je ikad postojao kako bi bili sigurni da nitko ne igra sustav. To se može učiniti tako da se sve transakcije učine javnim i provjerljivim.

Vidite, Bitcoin se zapravo ne kreću između adresa, oni zapravo postoje u virtualnim trezorima s posebnim kriptografskim bravama. Umjesto da ih pošaljete, samo promijenite brave. Ako Alice “posjeduje Bitcoin”, ona zapravo samo ima kriptografski ključ sefa u kojem je BTC. A kad Alice želi te Bitcoin poslati Bobu, ona samo otključa svoju bravu i stavi Bitcoine u trezor na kojem je Bobova brava. Sada ih Bob “posjeduje”.

Trezori i brave su besplatni i jednostavni za izradu, pa ako Alice želi poslati samo neke novčiće (a ostatak zadrži), može stvoriti novi trezor svojom bravom i unijeti promjenu u nju. Svaki put kad netko otvori bravu, cijela mreža mora biti u mogućnosti to provjeriti (inače će to smatrati varanjem), pa se kriptografski potpis koristi da bi se dokazalo da imate ključ te brave.

Budući da se sve to radi digitalno, Bitcoin transakcija je jednostavno zapis o:

  • Ulaz (i): potpis koji dokazuje da zapravo možete otvoriti zaključani trezor.
  • Izlaz (i): koliko je Bitcoina smješteno u svaki novi trezor i s kojom bravom.

Pro savjet:

Zbroj vaših izlaza ne može biti veći od zbroja vaših unosa (inače izrađujete Bitcoin iz ničega), ali može biti i manji. Razlika u zbroju ulaznih i izlaznih vrijednosti jednaka je naknadi za rudare. To znači da u transakciji nikada nećete vidjeti nikakvu referencu na naknade rudara, već je jednostavno zaključite: jedan BTC ulazi – 0,9 BTC izlaza = 0,1 BTC naknada rudara. Bitcoin novčanici upravljaju ovim automatski.

Pa kako zapravo izgleda bitcoin transakcija?

“Sirove” Bitcoin transakcije zapravo je vrlo teško pročitati, zbog čega postoji mnoštvo “istraživača blokova”, a to su web stranice ili drugi softver koji se koristi za “prevođenje” i lakše čitanje onoga što se događa u blockchainu. Za ovaj ćemo primjer pogledati Blocktrail, ali stvarno možete koristiti bilo koji od mnogih (i vjerujte mi, postoje puno).

blocktrail bitcoin novčanikBlocktrail, poput mnogih istraživača blokova, prikazat će više informacija o transakciji od same transakcije: stvari poput kada je prvi put viđen, koliko je vremena trebalo za potvrdu; drugi će vam istraživači reći koliko je novca “poslano”, a koliko “promjene” itd. Većina ovih dodatnih informacija korisna je, ali također je uglavnom nagađanje. Kriptografski se može potvrditi samo sama transakcija u blockchainu.

The slijedeća transakcija (slijedeći konvenciju imenovanja prema „hashu“ same transakcije: 61a1..0b0c) prilično je jednostavna i uobičajena transakcija: prikuplja BTC s dva različita ulaza (prethodne transakcije) za ukupno 159 bitova, a zatim šalje njih na dva različita izlaza za ukupno 59 bita. Imajte na umu da je ostalo 100 bitova, koji nikada nisu korišteni u izlazima transakcija: ostali su za naknade rudaru.

bitcoin-txn

Osnove: ulazi, izlazi i vrijednosti

To su najvažniji dijelovi stranice transakcije, oni nam govore odakle novac dolazi i kamo ide. Recimo da želimo potvrditi primanje Bitcoin uplate (recimo 50 bita na adresu 1AFc … 7VeQ), pa ćemo svoju adresu potražiti na popisu izlaza i potvrdite da je tamo poslana točna količina kovanica. U ovom slučaju vidimo da transakcija doista uključuje naše plaćanje.

Drugi je izlaz (koji šalje devet bitova na 3GmY … 6J4S) vjerojatno adresa za promjenu, ali to je ekstrapolacija i, iskreno, nije velik dio našeg poslovanja. Klikom na nju možemo pratiti svaku adresu ili pratiti svaki ulaz / izlaz klikom na strelicu pored. Oznaka “P2SH” znači da je adresa (brava na trezoru) a hash skripte, što znači da adresa omogućuje primatelju upotrebu složenijih potpisa (kao što je multisig).

Više informacija

Informacije iznad ulaza i izlaza mogle bi biti korisne, na primjer kada je Blocktrail prvi put vidio transakciju (“Vrijeme releja”), kao i koliko je vremena trebalo dok nije potvrđena u bloku (“Vrijeme do potvrde”). Naravno, pokazat će nam u kojem je bloku potvrđeno (“Block”), kao i koliko potvrda ima (“Confirmations”). “Prioritet” je Blocktrail-ov način izračuna koliko su dobre naknade za ovu transakciju (na temelju starost novčića i veličina transakcije u bajtovima).

Sirove informacije

Prave, tvrde informacije o transakciji zapravo su navedene u skriptama na dnu: to je „sirove“ informacije o svakom od ulaza i izlaza. Izlazna skripta uključuje kriptografska brava i svod kojima šaljete Bitcoin. Ulazna skripta uključuje potpis koji dokazuje da vlasnik trezora može otvoriti bravu određenu prethodnim izlazom (iz prethodne transakcije).

Ako ste zainteresirani za detaljnije učenje o Bitcoin transakcijama, toplo preporučujem pregledavanje Poglavlje o transakcijama u svladavanju bitcoina Andreas Antonopoulos.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me