Kan bitcoin bli Greklands nästa officiella valuta? Antagligen inte.

Grekland är på väg att startas ut ur euroområdet, och eventuellt även Europeiska unionen själv. Dess EU-fordringsägare, IMF, många analytiker, uppskattar även Greklands egen centralbank har erkänt detta. Om Grekland visas dörren kommer landet att behöva en ny valuta, och vissa inom bitcoin-samhället spekulerar i att bitcoin faktiskt kan bli landets nästa valuta.

Men innan vi drar några dramatiska slutsatser, låt oss dock andas djupt. Bitcoin är utan tvekan världens bästa icke-statliga valuta och med goda skäl. Systemet utformades från grunden för att skydda mot inflation genom att begränsa utbudet, är inte föremål för den ofta förekommande ekonomiska missförhållandet från regeringar och är mycket anonym, bland annat.

Alla dessa styrkor betyder dock inte att bitcoin är perfekt för en nationell valuta. Bristen på statlig kontroll gör bitcoin perfekt för människor som letar efter ett alternativ till statsstödda valutor. För en regering kan emellertid denna brist på kontroll visa sig vara ett stort problem.

Ett av Greklands största problem just nu är faktiskt att det saknar kontroll över euron. Om Grekland kontrollerade sin egen valuta skulle marknadsfluktuationerna justera värdet på sin valuta till landets totala resultat. Länder som kämpar lider i allmänhet av svaga valutor, vilket sedan gör det lättare för länder att exportera varor eftersom valutakurser gör det billigare för utländska länder att köpa varor. Ökad export kan sedan stärka den ekonomiska tillväxten och hjälpa kämpande länder att komma upp på fötterna igen.

Detta är en förenkling av några mycket komplexa trender och tendenser inom global ekonomi, men du förstår poängen: marknaderna kan ofta anpassas själv. Ett av de viktigaste problemen som Grekland för närvarande står inför är det faktum att dess ekonomi är knuten till en valuta som också används av Tyskland, Frankrike och andra länder med starkare ekonomier..

Lång historia kort, Grekland har drabbats av ekonomisk sammandragning, men är knuten till en stark valuta som förstärks av de stabila ekonomier som finns i Tyskland och resten av euroområdet. Detta gör det svårare för euron att anpassa sig till Greklands ekonomiska svaghet.

På samma sätt kommer bitcoin aldrig att ses för händelser på nationell nivå i Grekland eller någon annanstans för den delen. Detta är utmärkt för bitcoin-investerare, som inte behöver oroa sig för att deras rikedom är knuten till någon nationell regering och politiken för ofta dysfunktionella politiska system.

För Grekland, om landet antog bitcoin som sin valuta, skulle det dock befinna sig inför en liknande utmaning som det gör med euron. Landet kommer att knytas till en valuta som inte är kopplad till sin egen finanspolitik och ekonomiska resultat. Detta kommer i princip att utesluta marknadsbaserade valutakursjusteringar, vilket gör det svårt för Grekland att ha ansvaret för sitt eget ekonomiska öde.

Bör bitcoinanvändare bli förolämpade över att deras valuta inte är upp till snus för att vara en nationell valuta (eller åtminstone att jag hävdar att den inte är det)? Nej. Bitcoin är inte tänkt att vara en nationell valuta, och det borde det aldrig vara. Efter den ökade dåliga förvaltningen av nationella finanser från olika regeringar behöver världen en valuta som överskrider nationell nivå politik, och bitcoin kan bara vara svaret.

Så om inte bitcoin, vad händer om Grekland lämnar euroområdet?

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

Om Grekland sparkas ut ur euroområdet kommer landet troligen att utfärda sin egen nationella valuta, troligen under beteckningen “drachma”. Drakmen var Greklands valuta fram till 2002, då euron kom i omlopp. Om Grekland lämnar euroområdet kommer det sannolikt att utfärda sin egen nationella valuta i stället för att använda bitcoin eller någon annan valuta.

Om utgången händer kan bitcoin förresten åtnjuta en betydande stöta. Vissa spekulerar i att euroområdet kan kollapsa om Grekland lämnar. Andra tror att euroområdet kommer att överleva, men kan drabbas av en oöverträffad våg av instabilitet.

Ju mer turbulens det finns på de globala finansmarknaderna, desto mer attraktivt kommer det statliga bitcoin att bli. Det här är en annorlunda analys för en annan dag, men det är något som alla bitcoin-investerare bör vara medvetna om.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me