Kanada za provedbu Uredbe o bitcoinima

Kanadska vlada izmijenila je Zakon o prihodima od kriminala (pranje novca) i financiranju terorizma iz 2000. godine, uključujući i dio Bitcoin propisi koji bi zahtijevali od bilo koje Bitcoin tvrtke, bilo da su sa sjedištem u Kanadi ili izvan nje, da slijede neke prilično stroge smjernice prilikom obavljanja poslovnih transakcija koje se preklapaju s kanadskim financijskim područjima. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama prihoda od kriminala (pranje novca) i Zakona o financiranju terorizma iz 2000. godine prvi je put predstavljen u ožujku, ali kanadski parlament ga je usvojio tek 19. lipnja. Iako će Bitcoin vjerojatno biti najviše pogođena kripto valuta, budući da je najpopularnija, ovaj dodatak nije ograničen na Bitcoin. Jezik zakonodavstva takav je da obuhvaća sve kripto valute, navodeći:

„Odjel 19 dijela 6 mijenja Zakon o prihodima od kriminala (pranje novca) i financiranju terorizma kako bi se, između ostalog, poboljšali zahtjevi za identifikaciju klijenta, vođenje evidencije i registracije za financijske institucije i posrednike, upućivanje na internetska kockarnice i proširenje primjene Zakona osobama i subjektima koji posluju u virtualnim valutama i poslovima s inozemnim novčanim uslugama. “

Ovaj dio regulacije Bitcoina klasificirao bi sve tvrtke koje se uglavnom bave trgovinom Bitcoinom i drugim digitalnim valutama kao tvrtke s novčanim uslugama. Nakon što se klasificira kao posao novčanih usluga, bilo koja Bitcoin tvrtka koja posluje u Kanadi bit će podvrgnuta bezbroju zahtjeva, poput vođenja evidencije, postupaka provjere, izvještavanja o sumnjivim transakcijama i zahtjeva za registraciju. Ova Bitcoin uredba također zahtijeva da se bilo koja Bitcoin tvrtka koja obavlja bilo koju vrstu Bitcoin poslovanja unutar carstva kanadske ekonomije registrira u Kanadskom centru za analizu financijskih transakcija i izvještaja. Ako se ne registrirate u ovom uredu, rezultirat će velikim kaznama za predmetni posao. Te kazne uključuju javno objavljivanje imena tvrtki koje se nisu pridržavale propisa o Bitcoinima, što bi bilo izuzetno štetno za bilo koje poslovanje s Bitcoinima koje pokušava surađivati ​​s bilo kojim bankarskim institucijama u Kanadi.

Potencijalni utjecaj regulacije bitcoina

Zakonodavstvo koje provodi ovu Bitcoin regulativu proširuje se i na bilo koji Bitcoin posao koji posluje u Kanadi, bez obzira na matičnu zemlju tvrtke. Ako Robocoin želi instalirati Bitcoin bankomat u kanadskom gradu, mora biti u skladu s novom Bitcoin regulativom. Ako kanadski državljanin kupi ili proda bilo koju količinu bitcoin-a od Coinbase, tada Coinbase mora biti u skladu s Bitcoin regulativom. Prostranost ove Bitcoin regulacije očituje se u ova dva primjera; svaka Bitcoin tvrtka na svijetu mora se pridržavati ove kanadske regulacije Bitcoina, inače će im u osnovi biti zabranjena Kanada.

Ne može se reći je li kanadski parlament usvojio ili nije regulativu Bitcoina u namjernom pokušaju ograničavanja širenja Bitcoina u Kanadi. Međutim, bez obzira na namjere kanadskih zakonodavaca, ova bi regulacija o Bitcoinima mogla potencijalno ugroziti brzinu prihvaćanja Bitcoina unutar domaće kanadske ekonomije. Ako se burze i pružatelji bankomata odluče protiv ulaska u Kanadu ili ukinu već postojeće kanadske tvrtke, ostalim lokalnim poduzećima – lokalnim kafićima i knjižarama – u kanadskim gradovima bit će teže prihvatiti Bitcoin kao sredstvo plaćanja za svoje proizvode jer bi nemaju zakonski način trgovanja svojim bitcoinima za fiat, što trenutno moraju učiniti da bi pokrili režijske troškove. Nadalje, bilo koja strana Bitcoin tvrtka koja želi privući kanadske kupce bit će obeshrabrena zbog toga što regulira Bitcoin. U osnovi, ova bi regulacija Bitcoina mogla učiniti toliko skupim i teškim provođenje aktivnosti trgovanja Bitcoinima da bi mogli potpuno odustati od ulaska u kanadski financijski sektor.

Može li ova Uredba o bitcoinima utjecati na cijenu bitcoina?

Kad je Kina pokušala izravno zabraniti Bitcoin, cijena Bitcoina reagirala je vrlo negativno. Iako uredba o Bitcoinima koju je donijela Kanada vjerojatno neće imati toliko utjecaja kao što su to imale kineske “zabrane”, budući da je riječ samo o regulaciji, a ne izravnoj zabrani, ipak bi mogla imati neki utjecaj na cijenu bitcoina. Sve loše vijesti u Bitcoin zajednici mogu imati neki utjecaj na cijenu Bitcoin-a, a ovaj je odlomak o Bitcoin-u prilično značajna vijest.

Međutim, čini se kao da ove vijesti, barem za sada, nisu utjecale na cijenu Bitcoina. Cijena Bitcoina provela je veći dio dana (23. lipnja 2014.) u rasponu od 580 dolara, većinu dana krećući se oko 588 dolara, što je nešto niže od raspona od 590 dolara koji je prevladavao na tržištima posljednjih nekoliko dana. Ovaj vrlo mali pad cijene Bitcoina teško da je rezultat ove vijesti iz Kanade. Budući da je cijena Bitcoina pala samo nekoliko dolara i nije više padala, sugerira da je rezultat uobičajenog trgovanja. Kolebanja cijena bitcoina koja dolaze kao reakcija na vijesti uglavnom su iznenadna, i vrlo duboka ili velika, ovisno o tome jesu li to bile dobre ili loše vijesti. Iako uvijek postoji mala mogućnost da ova Bitcoin regulacija ima negativan utjecaj na cijenu Bitcoina, nakon što se Bitcoin regulacija počne stvarno provoditi, vrlo je malo vjerojatno da će Bitcoin regulacija imati bilo kakav utjecaj na cijenu Bitcoina ili širenje Bitcoin u Kanadi. Većina tvrtki na koje će ovaj zakon utjecati već rade na tome da se usklade s tim zakonodavstvom – zbog činjenice da su te tvrtke naišle na slične zakone u drugim zemljama i sada očekuju da će biti prisutno u zemljama poput Kanade. Dakle, vjerojatno je da početni izostanak reakcije cijene Bitcoina na ovu vijest ukazuje na buduće učinke kanadske regulacije Bitcoina na cijenu Bitcoina, koji su u najboljem slučaju zanemarivi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me