Közeledő Bitcoin polgárháború: Ki, mit, miért, mikor és hogyan

Ha követte a Bitcoin híreket, akkor hallhatott egy látszólagos „polgárháborúról”, amely felmelegedett a Bitcoin közösség két rivális frakciója között. Érdekes, hogy az elmúlt napokban a Bitcoin értéke körülbelül 250 dollárról 220 dollárra esett vissza, mielőtt fellendült és 230 dolláron stabilizálódott. Noha nehéz pontosan meghatározni, mi okozza az árak ingadozását, a potenciális „polgárháború” valószínűleg tekercset játszik. Tehát hogyan magyarázzuk meg ezt a konfliktust, amely potenciálisan árcsökkenést okozott, és mit jelent a Bitcoin közösség számára?

Ami történt, az ún szoftver alapú villa az alapul szolgáló protokollban, amely meghatározza a Bitcoin működését és korlátait. A részletek összetettek, de a kriptovaluta közösség alapvetően fel van osztva a blokklánchoz hozzáadott blokkok megengedett méretére. Egyre több fejlesztő, bányászcsoport és vállalat kéri a blokklánc méretének növelését, amely jelenleg meglehetősen korlátozott.

[tweet_box design = ”box_02 ″] A Bitcoin polgárháborúja: Az új Bitcoin XT protokoll 8 MB-ra emelkedik 2016 elején. [/ tweet_box]

Hogyan működik a Bitcoin és mit jelent a villa

Zavaros? A Bitcoin egy blokkláncon vagy egy nyilvános főkönyvön fut, amelyben a bányászok lényegében összekapcsolják a tranzakciókat, blokkká formálják őket, majd hozzáadják őket a blokklánchoz. Ennek során új digitális érméket hoznak létre, amelyeket a bányászok kapnak, a tranzakciós díjakkal együtt. A jelenlegi Bitcoin alapprotokoll szerint a blokkok mérete legfeljebb 1 MB lehet, de az új Bitcoin XT protokoll 2016 elején 8 MB-ra emelkedik és továbbra is megduplázódik, amíg 2036-ban el nem éri a 8 GB végleges méretet.

bitcoin bytecoin altcoin blokkA blokkok méretének növelésével a fejlesztők képesek lesznek növelni a tranzakciók befejezésének sebességét. Jelenleg a Bitcoin rendszere másodpercenként csak hét tranzakciót vagy óránként körülbelül 25 000 tranzakciót képes feldolgozni. Ez soknak tűnhet, de egy olyan társaság, mint a Visa, másodpercenként körülbelül 2000 tranzakciót kezel.

Egy fő globális valuta esetében másodpercenként hét tranzakció egyszerűen nem fogja csökkenteni. A blokk méretének növelésével egyszerre több tranzakciót lehet feldolgozni.

Fontos azonban az a tény, hogy a blokkméret növekedése csak akkor következik be, ha a bányászok a protokollal új blokkok kifejlesztésével támogatják a Bitcoin XT-t. Ha az új Bitcoin-blokkok 75 százalékát az XT-re bányásszák 2016 januárjáig, akkor egy kemény villát – vagyis a szoftverek felosztását – valósítják meg.

Súlyos nagy nevek

A Bitcoin XT már megjelent, bár eddig úgy tűnik, hogy a bányászok elfogadása gyenge volt. Az új Bitcoin protokollt azonban néhány nagy név támogatja. Mike Hearn és Gavin Andresen, mindkét vezető fejlesztő vezeti a megbízást a megnövelt blokkméretekhez.

De a másik oldalon számos nagy név harcol az erõsített villa ellen. Míg egyes emberek és csoportok valóban egyetértenek a blokk méretének növelésével – és Satoshi Nakamoto eredeti Bitcoin-tervei arra utaltak, hogy a blokkméreteket valószínűleg valamikor meg kell növelni -, ahogy a Bitcoin XT kemény villát tol és megpróbálja átvenni a Bitcoin-ot sokak haragját vonzotta.

satoshi_lead_large_verge_medium_landscape1Még Satoshi Nakamoto, vagy legalábbis valaki, aki hozzáfér az e-mail címéhez, mérlegeli a vitát. De Nakamoto, a kemény villa, amelyet Hearn és Andresen erőteljesen nyomnak, szerinte ezt nem a Bitcoin számára képzelte el.

Míg a Bitcoin megalkotója úgy vélte, hogy a digitális pénznemnek fejlődnie és alkalmazkodnia kell, ez az állítólagos Nakamoto azt állítja, hogy ilyen változtatásokat csak közel névtelen döntés útján kellett volna meghozni. Ha a Bitcoin XT-t a változás kényszerítésére használják, akkor az egész Bitcoin-projekt kudarcot vall, mert tönkreteszi a társadalmi konszenzus gondolatát és a Bitcoin harmóniájának összetevőjét – mondja Nakamoto most.

Mit is jelent ez? Figyeljen és várjon, de ne aggódjon

Itt van a legfontosabb kérdés: mit jelent a Bitcoin keményvilla? Jelenleg nem hasonlít sok mindenre.

Túl sok nagy bányászcsoport és általában a Bitcoin közösség túl sok tagja ellenzi a Bitcoin XT-t, ami azt jelenti, hogy az új protokoll valószínűleg eldobásra kerül. Ez természetesen tiszta spekuláció, de még Satoshi Nakomoto – vagy az eredeti e-mail címéhez hozzáféréssel rendelkező – személyével is mérlegeljük az új protokollt, az XT számára nehéz lesz tapadást elérni.

Ha a bányászok háromnegyede mégis áttér az új protokollra, a többi bányásznak két hét áll rendelkezésére, hogy áttérjen az új protokollra, vagy fennáll annak a veszélye, hogy együtt veszítik el a BTC-t, legalábbis a az új rendszer. A fejlesztők jelenleg még dolgoznak azon, hogy mi lesz a kemény villa teljes hatása, de ez azt eredményezheti, hogy kettéhasítják a tényleges nyilvános főkönyvet. Ebben az esetben nehéz elképzelni, hogy a normál mag és az XT verzió által létrehozott bitcoinok közvetlenül kompatibilisek lennének.

Mégis, miközben mindenképpen figyelnie kell a fejleményekre, A Bitcoin-felhasználóknak egyelőre nem kell túlságosan aggódniuk. Jelenleg a csata éppúgy a politikáról és a Bitcoin jövőjének megtervezéséről szól, mint a tényleges protokoll megváltoztatásáról. Még akkor is, ha a Bitcoin XT nem sikerül, valószínűleg a nagyobb közösség vezetőit kényszeríti arra, hogy üljenek le, és találjanak megoldást a blokkméretek növelésére.

Sok vállalat és magánszemély szeretné látni a méret növekedését, és ez valószínűleg valamikor megtörténik. Még akkor is, ha a Bitcoin XT sikerrel jár, és a közösség masszívan alkalmazza, az átlagos felhasználó számára ez valószínűleg nem sok, mert csak a bányászoknak és a vállalatoknak kell alkalmazkodniuk egy kissé más protokollhoz.

Nem valószínű, hogy az átlagos Bitcoin-felhasználó észre is veszi a változásokat. Ennek ellenére a Bitcoin „vezetőinek” konszenzusra kell jutniuk a megoldásról, majd azt végre kell hajtaniuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me