Lex Cryptographia, Bitcoin i Revolucija otvorenog bazara

Otvoreni bazar – otvoreni izvor, decentralizirano tržište

Otvoreni bazar je izdvajanje Dark Market-a koje podržava službeni tim Dark Market-a, idući toliko daleko da dopušta odjeljak Open Bazaar na njihovim internetskim forumima. Open Bazaar ima sposobnost korištenja Bitcoin i kriptografija kako bi postali konkurent poput eBaya, omogućujući čiste peer-to-peer transakcije, a da srednji čovjek ne manipulira cijelom shemom u svoju korist. Taj se pojam odmah slijeva u koncept mrežne aukcijske kuće.

Ricardian Contracts, sustav razmjene dogovorenih iznosa bogatstva, premda ne samo bogatstvo, koristio bi se za olakšavanje takvog progresivnog sustava. Njegova povezanost s Dark Marketom znači da je Open Bazaar podložan većem dijelu aure tabua koji okružuje takva internetska tržišta. Tržišta poput Puta svile postala su zloglasna po najdubljim izopačenostima i neobičnostima dostupnim na Internetu, čak idući toliko daleko da ukaljuju cjelokupnu sliku Bitcoina u očima mnogih neupućenih.

Potencijal promjene igre Ricardian Contracts

Izvorno stvoreni od strane Iana Grigga i Garya Howlanda, kao dodatak Ricardovom modelu plaćanja, Ricardianov ugovor je sredstvo za prevođenje bilo koje vrste kapitala u niz sporazuma ili ugovora koji se mogu zamijeniti. Sustav prijenosa kapital premješta s jednog računa na drugi, taj sustav mora identificirati vrstu kapitala koji se razmjenjuje. Potencijal za tisuće vrsta trgovine valutama, poput kauča, Bitcoina, Yena itd., Uzrokuje ozbiljna ograničenja na internetskom tržištu.

To postavlja pitanje, kada se valuta razmjenjuje putem interneta, što primatelj zapravo prima?

Rijetki sustavi prijenosa u potpunosti odgovaraju na ovo pitanje. Razmjena valute obično se definira u terminima fiat valute, a svi drugi problematični elementi u pogledu razmjene otpisuju se u korisničkom ugovoru. PayPal, na primjer, zahtijeva da američki dolar definira vrijednost internetske razmjene. Dok oni koji trguju volframom putem interneta više ovise o ugovorima korisnika, jer to nije oblik kapitala kojim se često trguje ili regulira. Kad se trguje, bilo to Bitcoin ili druge predmete, korištenje vanjske reference je nespretno. To može dovesti do toga da razmjene budu nepravedne ili nesigurne. S američkim dolarom postoji više oblika, bilo da se on-line, fizički ili dolar prenose kasnije. Sve one imaju različite vrijednosti zbog vremena potrebnog za njihov prijenos. Zlato je još nestalnije, jer različite razmjene mogu proizvesti značajne promjene u konačnim iznosima naizgled određenog bogatstva. Pretvaranje na mrežnoj platformi između ovih različitih oblika glavnih gradova, potencijalno brojeći se u tisućama, postaje logistička noćna mora.

Međutim, postoji alternativa. Umjesto da imate korisnički ugovor, a zatim valutu, pomoću internetskog sustava, korisnički ugovor može biti valuta. Čineći ugovor univerzalnom valutom na platformi koja ima fiksni iznos u odnosu na svaki drugi kapital, to omogućuje da se svaka transakcija regulira, razumije i učini puno poštenijom, standardizirajući je za sve. Zbunjenost u pogledu onoga čime se trguje time se uvelike smanjuje. Bitcoin je nevjerojatan put za ovaj sustav, iako svaki oblik kapitala može imati koristi od takvog sustava.

Kako će funkcionirati Open Bazaar?

Prodavač bi se odlučio za ugovor o aukciji. Za ovu vrstu ugovora potrebno je unijeti pojedinosti o proizvodu i pojedinosti o dražbi dotičnog kapitala u tražene odjeljke datoteke. Obavezna polja bi uključivala naziv predmeta, opis, minimalnu prodajnu cijenu, cijenu kupnje odmah, datum isteka i prazno polje za ponuđače da uđu u datoteku i dodaju iznos ponude u ugovor. Neki od ovih zahtjeva ne bi bili obavezni, poput cijene za kupnju. Kako se ljudi licitiraju za jednu stavku, ugovor se ažurira tim formalnim sporazumom, a kad ponuda završi, digitalno je potpisuje arbitar treće strane. Ovo je slično provjeravanje Bitcoin transakcija putem rudarstva. Kada se ovo dovrši, za pobjedničkog kupca kreira se višepotpisna Bitcoin adresa za ugovor. Ovaj je postupak krajnje inovativan i potencijalno bi mogao uništiti konkurentska internetska tržišta.

Ovaj se projekt izvodi prvenstveno na Pythonu. Arhitektura P2P mreže znači da prodavatelj možda neće biti stalno dostupan tijekom vremenskog ograničenja ugovora o dražbi. Stoga mrežna verzija ugovora možda neće odražavati najnoviju ponudu. Stoga bi se postavio pregovarački čvor kako bi se ugovor automatski ažurirao u slučaju ponude. Čvor pregovarača stvorio bi vlastitu verziju ugovora, potpisivao ugovore o ponudama, ažurirao promjenjivu cijenu ponude i finalizirao konačni ugovor o ponudi prodavatelju za digitalni potpis nakon isteka roka, a zatim bi stvorio ključ adrese. Ako prodavatelj potpiše ugovor, on se šalje arbitru treće strane, slično konceptu rudara za Bitcoin, za stvaranje multisignature bitcoin adrese za pobjedničkog ponuđača, tako da tamo može prosljeđivati ​​sredstva. Pregovarački čvor prodavatelj plaća naknadu putem druge adrese za potpisivanje koju hostira drugi arbitar. Kupac ima kontrolu i ako im se ne sviđa kako je pregovarački čvor pregovarao o ugovoru, može odbiti potpisati ugovor i izgovoriti spor za povrat novca s adrese za potpisivanje.

Otvoreni šator čaršije

Privremena struktura otvorene čaršije

Pojmovi koji uključuju OpenBazaar nisu konačni. Osnovna infrastruktura i stvaranje temeljnog sustava imaju prioritet nad nečim poput aukcijske kuće, prvo mora biti finaliziran transakcijski sustav. Međutim, aukcijska kuća je izuzetno vjerojatna mogućnost koja se već razmatra na izuzetno tehničkoj razini. Predložene su i druge domišljate ideje, međutim, njihovo se uključivanje pokazuje kao najveći izazov.

Razvoj sustava pokazao se puno težom stvarnošću od formuliranja koncepata koji bi mogli potencijalno inovirati industrije. Primjena je teža od planiranja. Prijedlog za OpenBazaar detaljno opisuje specifičnosti ugovora Ricardian i aukcijske kuće, međutim, to ne bi bio uvjet za korisnike kako bi se smanjila ulazna granica. Složenost sustava mnogim bi korisnicima bile nepotrebne informacije, ali snažan zagovornik onih koji ga odluče istražiti.

Open Bazaar mogao bi stvoriti ugovore o transakcijskom osiguranju

Prodavač se može osjećati sigurnim da sredstva za ugovorenu stavku stvarno postoje kada je kupac proslijedio dogovoreni iznos bitcoina na višenamjensku Bitcoin adresu. Tada bi prodavač poslao predmet na adresu kupca ili dovršio zamjenu na bilo koji način. Kupcu se može vratiti i adresa s više potpisa, ako je arbitar zadovoljan svojim dokazom da ugovorena stvar nije stigla ili je došlo do druge ozbiljne nepravilnosti.

Trgovački čvor i prodavatelj i kupac zahtijevaju jamčevinu. Jamčevina je značajna količina Bitcoina poslana i od kupca i od prodavatelja. Održava se na višepotpisnoj bitcoin adresi koja će povratiti Bitcoin kad je ugovorena transakcija završena. Ako bi došlo do spora i ako se dokaže da je jedna stranka namjerno kriva, sredstva jamstva daju se drugoj strani kao naknada. Slučajna pogreška za razliku od zlonamjerne uključuje brodarske tvrtke koje oštećuju robu za razliku od namjernog slanja oštećenog dobra. Vrijednost garancije je moguća, a cijeli postupak nije obavezan. Iako bi putem web reputacije sustav osiguranja bio sve manje važan za ukrašene pojedince na tržištu.

Da bi provjerio arbitre, Open Bazaar imat će pouzdanu skupinu pojedinaca, a to će se proširiti i na druge na temelju ugleda generiranog ocjenama korisnika. OpenBazaar ne prisiljava arbitre, a oni koji usvoje rano pružili bi prvu skupinu pojedinaca vrijednih iznimnog povjerenja. Arbitre bira kupac i prodavatelj na temelju ocjene.

 Potencijalni tržišni revolut u nastajanju

Ricardian-ovi ugovori koji koriste adrese bitcoina s više potpisa mogu potencijalno podržati cijelu platformu za transakcije, uključujući aukcijsku kuću koja bi se mogla mjeriti s eBayom. Sredstva kojima bi se to moglo dogoditi još uvijek se stvaraju, međutim, pregovarač treće strane u teoriji bi bio dovoljan moderator za transakcije. Timu na OpenBazaaru treba više programera, a premda Dark Market ima potencijala, opseg projekta bio je puno veći od opsega kapaciteta timova. Tim OpenBazaara traži pomoć i vrlo je otvoren sa svojim kodom kako bi se mogli dati doprinosi, kao i za donacije Bitcoina.

Posljedice koje bi ovo tržište moglo imati dokazanim identitetima, sustavom ocjenjivanja, čvorom treće strane i upotrebom putem Bitcoin adresa uklonili bi svaki ozbiljni potencijal za prijevaru. To bi stvorilo univerzalno međunarodno tržište putem Bitcoina, istovremeno uklanjajući veći dio naknada povezanih s eBayom, Amazonom ili drugim mrežnim trgovcima. Jeftinije, brže, sigurnije, sveobuhvatno i potencijalno nezakonito tržište.

Bitcoin je otvorio vrata poplave internetskoj kulturi s više slobode nego što je to uopće bilo moguće, prelazeći sve granice između zemlje i različitih instrumenata valute. Međutim, još je zanimljiviji kapacitet koji se sviđa platformi Otvoreni bazar mora stvoriti proizvoljne pravne sustave. Budući da ugovori mogu predstavljati bilo koju vrstu razmjene, potencijal da se takav sustav može koristiti za korištenje bilo koje formalne ili neformalne serije zakona nevjerojatno je fascinantan. Ne samo da bi tržište bilo slobodno od propisa nacionalne države, već bi čitave zajednice koje dijele određena zajednička uvjerenja ili žele određene zaštite imale načine da ih uspostave praktički bez prethodno postojećeg zakonodavnog tijela koje bi njima vladalo. Mogli bi se prisiliti da se pridržavaju zakona ili izbjeći drugi, a da se ne moraju politički angažirati. Ovaj dobrovoljni oblik arbitraže ugovora možda je najdemokratskija mogućnost na pojedinačnoj razini u novijoj povijesti.

Lex Cryptographia – Inovativna ideja, ali ne i nužna

Da bismo razumjeli korijene iz kojih je izrastao ovaj sustav, moramo se vratiti stotinama godina unazad do jednog od najranijih dostignuća u decentraliziranoj trgovini i provedbi ugovora, Lex Mercatoria.

Lex Mercatoria

Povijest Lex Mercatorije

Lex mercatoria izvorno je bio fluidni sustav koji su trgovci uspostavili kako bi regulirali tržište. Unatoč lokalnim varijacijama, imao je mnoštvo osnovnih karakteristika koje su dogovorene na mnogim mjestima diljem Europe. Ovaj je sustav nastao iz potrebe za brzom, učinkovitom, univerzalnom zakonodavnom snagom. Za razliku od toga da budu podvrgnuti promjenjivim zakonima različitih zemalja, trgovci su mogli slijediti jedinstveni kodeks prilagođen njihovim potrebama gdje god su išli. Ovaj je sustav pojačao trgovinu u regijama koje je postojao. Srednjovjekovna Lex Mercatoria nije potekla ni od jednog pojedinačnog zakonodavca, već se sastojala od sustava principa koji se mogu prilagoditi ili prilagoditi, a izrastao je iz želje korisnika. Iako nema definitivnog razumijevanja specifičnosti drevne Lex Mercatorije, bilo da je postojala kruta jednoobraznost ili improvizirane presude, je li se odnosilo na sve trgovce ili je njima manipulirao uspješniji, utjecaj koji je imao na globalnom tržištu je jasno vidljivo. Ovaj bi se koncept mogao ponovno uspostaviti izvan ekonomske sfere.

Trans-lex

Moderna Lex Mercatoria

Iako su preporoditelji šezdesetih pokušali ponovno stvoriti neki oblik Lex Mercatorije, široko prihvaćeno nije bilo. Da bi ovaj sustav funkcionirao, s namjerom da arbitraža pravila bude prepuštena korisniku, poteškoća je prolazak kroz postojeći sudski sustav ili izbjegavanje ekonomskih zakona na terenu. The Trans-Lex principi izuzetno su robusna serija pravila izvedena iz međunarodnog prava, domaćih situacija, sudskih slučajeva i ugovora koji su sastavljeni kako bi onima koji su u sustavu Lex Mercatoria dali sposobnost pozivanja na bilo kakve presude i arbitražne ugovore. Svaki tekst ima svojevrsnu egzegezu koja naglašava njegovu ‘praktičnu primjenu i njegovu’ povezanost s drugim principima TransLexa. To omogućuje razvoj nove Lex Mercatorije. Međutim, to ne rješava pitanje platforme na kojoj bi takvo tržište moglo postojati.

Njihova web stranica navodi,

The TransLex-principi može se koristiti u mnoge svrhe, na primjer kao sredstvo:

TransLex namjerava kontinuirano ažurirati s više presuda i njihovih objašnjenja, kao i odnosima s drugim presudama bez pauze, kako bi stvorio knjižnicu koja će omogućiti razvoj bilo kojeg oblika nijansirane arbitraže na tržištu Lex Mercatoria.

Lex kriptografske vage

Lex Cryptographia

Ova revolucija je također primjenjiva na Bitcoin sigurnost i kriptografija kroz Lex Cryptographia. Zlonamjerni rudar mogao bi minirati blok koji sadrži dvostruku potrošnju samo da bi zatim platio trgovcu i emitirao blok. Zlonamjerni rudar mogao bi kupiti Bitcoin s modificiranim novčanikom koji podnosi dvostruku potrošnju, a zatim bi iskopao onoliko koliko je imao kapaciteta prije povratka kapitala. Rješenje za to je imati poštene rudare koji će graditi na takvim blokovima, no to može imati nekoliko nedostataka. Takve je prevare teško locirati, automatska obavijest o prevarama učinila bi da mnogi nedužni blokovi rudara izgledaju poput pokušaja prijevare, a rudari koji odluče ne raditi na bloku mogu potencijalno izgubiti napore u rudarstvu.

Nekoliko izmjena moglo bi potencijalno riješiti ove probleme. Dobivanjem rudara dvostruke potrošnje na uslugu pomoću vanjskog softvera, mogli bi otkriti blokove prijevare ako vide vlastitu dvostruku potrošnju. Blokovi prijevare preraspodijelili bi se među svima koji su uključeni u lanac, čime se ne bi trošio rad prevaranata, dok bi se nadoknađivali troškovi ostalim rudarima i očuvao njihov trud. Ovaj je sustav funkcionalan sve dok je većina rudara iskrena. Primijenio bi se mehanizam glasanja o odabiru blokova, ali ne i na proizvoljne transakcije. Na taj način, bitcoini pojedinaca ne bi bili ukradeni, ali rudar može odbiti iskopati sumnjivi blok. To rudaru daje potpunu kontrolu nad tim koliko konkretno stvaraju svoje bogatstvo i može njegovati svojevrsni sustav reputacije.

Rudarski bazen ovo bi mogao ponuditi kao neobaveznu uslugu koja se plaća. Stvorili bi aplikaciju u kojoj trgovci mogu podnositi transakcije, a upozorenja bi iskakala ako bi iskočio isti dvostruki potpis. Također se može navesti koliko je varalica na određenom bloku obavila. Ako bi to rudari trebali ponuditi, trgovac bi mogao odabrati koliko dvostruke zaštite troši, a koja odgovara njegovom željenom prihodu. Međutim, ako pojedinci ne žele raditi preko rudarskih bazena, moglo bi se uspostaviti veliko sučelje koje obuhvaća sve rudare. Slično Lex Mercatoriji, to bi omogućilo fluidno tržište na kojem se netko slaže s postavljenim pravilom dvostrukog potpisa ili ga može ignorirati.

Arbitri bi se koristili za rješavanje svih sporova i izvršenje ugovora, i u osnovi bi zajednici osigurali dobrovoljni sudski sustav. Iako ovo nije točna primjena Lex Cryptographia, i ne čini se tako Otvoreni bazar trenutno planira iskoristiti sve aspekte ideje, moguće je da programeri predviđaju da proširuju svoje trenutne planove ili da koriste ovaj sustav kako bi pružili ‘dokaz koncepta’ za buduće sustave.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me