Megjelent a Fed áprilisi ülési jegyzőkönyve: Mit jelent a jövőbeni Fed politika a Bitcoin számára

A közelmúltban nyilvánosságra került a Szövetségi Nyílt Piaci Bizottság (FOMC) április 29–30-i ülésének jegyzőkönyve. E percekből kiderült, hogy a Federal Reserve most a kamatlábak emelésének módját keresi a közeljövőben annak érdekében, hogy a gazdaság javulásával megszüntesse az inflációs ingert a piacokról. Sajnos a Federal Reserve olcsó pénzpolitikája, amelynek célja a fogyasztás ösztönzése, csupán felpumpált egy inflációs buborékot, amelynek fel kell pattannia, miután a könnyű hitelt elvették. Nem számít, hogy a Fed hogyan dönt a pénz forgalomból való kivonása mellett, a gazdaság visszaesik a recesszióba, ha az olcsó pénzt elvették a befektetőktől. Az alacsony kamatlábak miatt bekövetkezett növekedés szükségszerűen összeomlik, ha a QE-vel működő vállalkozások elveszítik hitelkeretüket. A Fed áprilisi ülési jegyzőkönyve azonban arra is utal, hogy összességében bizonytalan, hogy a gazdaság eléggé javult-e vagy sem ahhoz, hogy a Fed biztonságosan befejezhesse ezt a határtalannak tűnő ösztönző programot. Ha a Fed úgy dönt, hogy a gazdaság nem javult kielégítő szintre, akkor továbbra is olcsó pénzt pumpálnak a piacokra, így tovább pumpálják a buborékot és fokozzák az elkerülhetetlen összeomlást.

A Federal Reserve monetáris politikájának jövője nagyon reális következményekkel jár az értékére és elfogadására nézve Bitcoin mint a csere az amerikai dollár, valamint az összes többi kormányzati fiat deviza esetében. A Fed határozott cselekvésétől függően – azonnali hitelösszehúzódás vagy hosszan tartó ösztönző politika – a bitcoin számos olyan elmozdulást tapasztalhat, amelyek befolyásolják annak értékét.

Miért okoz a recesszió a hitelszerződéssel??

A „mellszobor” szakaszában a üzleti ciklus, az olcsó hitel eltávolítása a piacról azt eredményezi, hogy a hitel által támogatott összes vállalkozás azonnal veszteségessé válik és megszűnik. Amikor ezek a hitelmegállapodás által közvetlenül érintett vállalkozások kudarcot vallanak, a bankréteg átterjed az egész gazdaságban. Azok számára, akik elvesztették az állásukat, nincs rendszeres jövedelmük, amelyet fogyasztási cikkekre költhetnének, és ezt követően a piac iránti keresletük oda csökken, hogy csak az alapvető szükségleteket kívánják megvásárolni. Ennek eredményeként negatív hatással van azokra a vállalkozásokra kapcsolódó vállalkozások, amelyek eredetileg kudarcot vallanak a hitelszerződés miatt.

Képzeljünk el például egy olyan helyzetet, amikor egy új kávézó-üzletlánc elindul és nyereségessé válik azáltal, hogy üzleteket hoz létre különböző városok olyan területein, amelyek a szövetségi rezervátumok inflációs politikája miatt általános gazdasági növekedést tapasztalnak. Azok a munkavállalók, akik gyakran látogatják ezeket az új kávézókat, olyan munkáltatóktól kapják a fizetésüket, amelyek kizárólag az olcsó hitel megléte miatt működnek. Ezért, ha a hitel leáll, ezek az alkalmazottak elveszítik munkájukat és abbahagyják a kávé vásárlását. Következésképpen ez a kávézó üzletlánc megszűnik. Mint láthatjuk, ez a kávéfranchise-lánc közvetett módon kapcsolódott a Federal Reserve olcsó pénzpolitikájához. Ez a jelenség megmagyarázza, miért szenvedhetnek azok a vállalkozások, amelyek látszólag teljesen nem kapcsolódnak a hitel kezdeti kibocsátásához, annak csökkenése miatt. Ha a Fed-ösztönzés miatt egy lakásbuborék keletkezik, a mellszobor szükségképpen kiszorítja az építőmunkásokat. Ennek eredményeként minden iparág is szenved, amely ellátást nyújt az építőmunkások számára. A munkafelszerelés-gyártók, szerszámgyártók, teherautókereskedések stb.

Egy ilyen mellszobor a fogyasztási cikkek árának hirtelen csökkenéséhez vezet – a munkanélküliség növekedése következtében az összesített kereslet csökkenése miatt -, és ezáltal növeli a pénz vásárlóerejét. A vásárlóerő emelését deflációnak nevezzük. Itt jön a Bitcoin ebbe a forgatókönyvbe:

1. A recesszióba való visszatérés általános pánikot és Bitcoin eladást okozhat

Lehetséges, hogy amikor a Fed megemeli a kamatlábakat, és ezzel véget vet a pénz hozzáadásának a gazdaságba, a piacok azonnal visszaesnek egy mély recesszióba. Ha a makrogazdaság ilyen meredek esése következik be, általános pánik lesz, és a gazdaság minden területe szenvedni fog, beleértve a Bitcoint is.

Valószínű, hogy a Bitcoin tulajdonosainak többségét valamilyen módon érinti a Fed döntése a kamatlábak emeléséről és a dollár létrehozásának befejezéséről a gazdasági ösztönzés céljából. Még akkor is, ha egy Bitcoin-tulajdonos nem az Egyesült Államok lakója, a nemzetközi munkamegosztás elválaszthatatlanul összeköti a fejlett világ minden nemzetét. E gazdasági kapcsolatok miatt az egyik országban bekövetkezett katasztrófa kétségtelenül áldozatul esik az iparosodott világ többi részének. Így a recesszió azonnali visszatérése Amerikában a gazdasági tevékenység észrevehető csökkenését okozná a világ többi részén. Ez a világgazdasági visszaesés azt jelenti, hogy a pénz vásárlóerejének nemzetközi növekedése következne be.

A globális recesszió súlyosságától függően sok Bitcoin-tulajdonosnak jelentős ösztönzője lenne arra, hogy eladja bitcoinjait a különböző deflatáló fiat devizákért cserébe. A fiat devizák iránti ilyen kereslet növekedése hatalmas eladást idézhet elő a bitcoin piacokon. A Bitcoin széles körű elfogadásának hiánya miatt az egyének valószínűleg inkább a saját kormányuk pénznemét tartanák a digitális pénznem helyett. Nyilvánvalóvá válna az egyének számára, hogy jövedelmezőbb lenne olyan defláló valuta összege rendelkezni, amelyet mindenhol elfogadnak, nem pedig a bitcoinokat, amelyek – miközben deflációsak – nem annyira elfogadottak, mint a fiat valuták. Ezért valószínűnek tűnik, hogy ha a Fed kamatemelési döntése hirtelen visszatér a recesszióhoz, akkor a fiat devizák megnövekedett vásárlóerejének eredményeként a Bitcoin eladható lenne..

A jelenlegi amerikai üzleti ciklus jellege miatt azonban nagyon valószínűtlen, hogy a Fed hitelmegállapodási döntése azonnali recessziót eredményezne. A hitelszerződés valószínű eredménye inkább a recesszió nagyon fokozatos visszatérése lenne. Ez a valószínűség eljuttat minket a bitcoin jövőjének második lehetőségéhez.

2. A recesszió fokozatos visszatérése ugyanolyan fokozatosan növeli a Bitcoin értékét

Amint azt fentebb említettük, a Fed szerződéses hitelének valószínű eredménye azonnali piaci összeomlás helyett a fokozatos recesszióba süllyedés lenne. Egy ilyen süllyedés nyilvánvalóan nem okozna a Bitcoin hatalmas eladását, mivel az a tény, hogy a fiat valuta vásárlóereje nem nő meg hatalmas mértékben. A Fiat pénznemében valóban defláció tapasztalható. A defláció azonban hosszabb ideig terjedne el, ami sokkal kevésbé lenne észrevehető, mint az előző forgatókönyvnél. Tehát a Bitcoin-tulajdonosok valószínűleg úgy döntenek, hogy megtartják a bitcoinjukat, mert a Bitcoin-os részesedésük értéke még mindig gyorsabban gyarapodna, mint a fiat devizák.

Ennek a forgatókönyvnek az eredménye azt jelentheti, hogy amint a recesszió teljesen visszanyeri a makrogazdaságot, a Bitcoin megnöveli a keresletet, és ezt követően megnöveli mind a kereskedők elfogadottságát, mind a vásárlóerőt. A Bitcoin deflációs tendenciája, valamint az újonnan kifejlesztett módszerek a Bitcoin elfogadottságának növelésére fizikai üzletek, csábíthatná az embereket, hogy kereskedjenek fiat pénzükkel a Bitcoinért. Alternatív megoldásként növekedhet a Bitcoinban fizető munkahelyek száma, és az emberek a teljes fiat jövedelmüket a Bitcoin jövedelmeire cserélhetik. Akárhogy is, a végeredmény a Bitcoin gazdaságának hatalmas növekedése lenne.

Bár ez a forgatókönyv hipotetikus, könnyen megtörténhet a valóságban is. Az egyének egyre inkább tudatában vannak a központi banki folyamatokban rejlő buktatóknak, és alternatívákat keresnek a kormány által ellenőrzött monetáris rendszer jelenlegi rendszerének. Tudjuk, hogy az emberek már keresik ezeket az alternatívákat. Ha nem lennének, a Bitcoin nem lett volna közel sem olyan értékes, mint jelenleg. Ahogy nő az elégedetlenség a központi banki politikák eredményeivel, ez a monetáris alternatívák iránti vágy nagyságrendileg növekszik.

3. Mi van, ha a Fed úgy dönt, hogy folytatja olcsó hitelpolitikáját?

Ennek a lehetséges döntésnek a következményei nem olyan messzemenőek, mint a fent tárgyalt két forgatókönyv. Ha az FOMC úgy dönt, hogy a gazdaság nem jött létre eléggé a hitelkontraktushoz, és folytatja az inflációs stimuláció politikáját, akkor a két forgatókönyv egyike valamikor mégis bekövetkezik. Az egyetlen különbség a mostani hitelszerződés és a későbbi ösztönzésig tartó folyamatos ösztönzés között az, hogy az utóbbi meghosszabbítja a recessziót és felerősíti azt, amikor ez elkerülhetetlenül bekövetkezik. Ezért következik, hogy a FOMC intézkedéseitől függetlenül az amerikai gazdaság egy bizonyos időpontban visszaesik recesszióba, és a Bitcoinra gyakorolt ​​lehetséges következményei valószínűleg érvénybe lépnek.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me