Mi fog történni, ha az összes bitcoin bányászatra kerül?

Csak 21 millió bitcoin áll rendelkezésre bányászatra. Miután mindezeket a Bitcoine-okat kitermelték, soha többé nem hoznak létre újabb Bitcoins-okat. Ez szöges ellentétben áll a folyamatosan bővülő nemzeti valutákkal. A kormányok szeretik ösztönözni az inflációt, ezért általában növelik a pénzkészletet. Ez azonban a devizák leértékelődéséhez vezet, és a gyakorlatban csökkentheti az egyének és a családok birtokában lévő vagyont.

A Bitcoin esetében nincs párhuzamos leértékelés. Ha van valami, akkor a bitcoinoknak idővel értékesebbé kell válniuk, mivel csökken a rendszerbe belépő bitcoinok száma. Nemcsak a Bitcoins teljes kínálata korlátozva 21 millió, de az új Bitcoins piacra áramlása is csökken. Nagyjából négyévente a blokk bányászatáért elnyert bitcoinok száma felére csökken.

Amikor a bitcoin bányászok egy új tranzakcióblokkot bányásznak, jutalomban részesülnek a frissen vert Bitcoinokért. Eredetileg 50 Bitcoint kerestek egy blokk bányászatáért. Ezután 25 bitcoinra esett, majd 12,5 bitcoinra. 2020-ban 6,25 bitcoinra csökken.

Így bár egy kormány folyamatosan növelheti pénzkínálatát, a Bitcoin beépített funkciókkal rendelkezik, amelyek éppen az ellenkezőjét ösztönzik. Az új bitcoinok csökkenő áramlása és a 21 milliós korlát segít elhárítani az inflációs nyomást.

Emellett sok olyan „elveszett bitcoin” van, amelyet régi merevlemezeken tároltak, amelyeket kidobtak, és amelyeket már nem lehet helyreállítani. Ezáltal a Bitcoins teljes kínálata valójában 21 millió alatt van.

Bitcoin Mining: Gyors áttekintés

Ha már ismeri az egész bitcoin bányászati ​​folyamatot és a blokklánc működését, nyugodtan ugorjon a következő szakaszra. Ha nem, akkor gyorsan felhozzuk a sebességet.

A Bitcoin-bányászat a hasítás folyamatára vagy a számítógépek használatára utal az összetett algoritmusok megoldására. Ha egy algoritmus megoldódott, akkor egy új tranzakciós blokk jön létre, és hozzáadódik a blokklánchoz. A blokklánc az összes Bitcoin tranzakció nyilvános nyilvántartása, vagy főkönyve.

Valahányszor Bitcoin tranzakciót hajtanak végre, azokat először az egész hálózatra sugározzák, majd a bányászok révén hozzáadják a blokklánchoz. A hash folyamat tehát elengedhetetlen annak eldöntéséhez, hogy melyik tranzakció élvezzen elsőbbséget (mivel nem minden tranzakció fér el egyetlen blokkon belül). Ha a bányászok abbahagyják a bányászatot, az egész Bitcoin rendszer valóban összeomolhat.

Annak érdekében, hogy kártalanítsák a bányászok erőfeszítéseit, új bitcoinokkal jutalmazzák őket, de ez még nem minden. A bányászok megkapják azokat a tranzakciós díjakat is, amelyeket a blokkjában megerősített összes tranzakcióhoz csatoltak. Tehát a bányászok kétszer kapnak fizetést – egyszer az újonnan létrehozott Bitcoins-szal, egyszer pedig tranzakciós díjakkal.

Ki fizeti ezeket a díjakat? Bárki, aki olyan Bitcoin tranzakciót küld, amely „előre akar lépni” és a lehető leggyorsabban jóváhagyja a tranzakcióját (remélhetőleg a következő blokkban).

Bitcoin a bányászat után

Valószínűleg a jövőben valamikor 2140 körül, az utolsó Bitcoin lesz kitermelve. Miután 21 millió Bitcoint létrehoztak, soha többé nem hoznak létre Bitcoint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Bitcoin világ összeomlik. Mivel a hash-díjak mellett a Bitcoin protokoll tranzakciós díjakat is biztosít. Jelenleg ezek a díjak csak kis összeget tesznek ki a 12,5 bitcoin blokk jutalmához képest; azonban ahogy a Bitcoin jutalmai csökkennek, a díjak csökkenni fognak valószínű növekedése.

Végül ezeknek a tranzakciós díjaknak elég értékesnek kell lenniük ahhoz, hogy a bányászokat ösztönözzék a bányászat folytatására. Tehát míg az új Bitcoins megszűnik, addig a Bitcoin bányászok továbbra is fizetnek.

A Bitcoin értékének (és akaratának) tovább kell emelkednie

Annak érdekében, hogy a Bitcoin tranzakciós díjai elég jövedelmezővé váljanak a bányászat ösztönzéséhez, a Bitcoin értékének jelentősen emelkednie kell. Szerencsére bizonyos tulajdonságok épülnek a Bitcoin-ba, hogy ezt biztosítsák.

Minden más fiat pénznem lényegében korlátlan kínálattal rendelkezik, és a kormányok szívesen növelik pénzkészletüket kedvük szerint. A pénzkínálat növelésének problémája azonban az, hogy csökken az egyes valutaegységek, például a dollár értéke.

A pénzkínálat növelése ösztönzi a befektetéseket, mert a vállalatokat és az embereket arra ösztönzik, hogy költsenek pénzt, mielőtt az túl nagy értéket veszítene. Más szavakkal, a kormányok gyakran szándékosan próbálják csökkenteni vagyonuk értékét. A Bitcoin alkalmazásával a pénzkészlet 2140-ig növekszik. Mivel azonban a pénzkészlet kiszámítható, ennek nincs olyan szennyező hatása, hogy a szeszélyes állami pénzkészlet nő.

Valójában 2016 júliusában a hasításért elnyert új Bitcoins kínálat felére csökkent, 25-ről 12,5-re csökkent. Ennek előkészítése során a Bitcoin ára jelentősen emelkedett, 450 dollár alatti értékről 750 dollár fölé emelkedett.

Egyesek szerint az ár felfutása részben a blokkjutalom felezésének tudható be. Mások azzal érvelnek, hogy mivel ez a jutalmazás előre ismert, nem szabad drámai hatással lennie a Bitcoin árára.

Bitcoin a (távoli) jövőben

A Bitcoin árának emelkedésével nő a tranzakciós díjak értéke. Először azért, mert a Bitcoin értékesebbé válik, másodszor pedig azért, mert az emberek hajlandók többet fizetni díjakban annak érdekében, hogy gyorsabban megerősítsék tranzakciójukat.

Azonban ahhoz, hogy ez a növekedés elegendő legyen a tranzakciós díjakhoz, hogy önmagában ösztönözze a bányászatot, a Bitcoin értékének jelentősen meg kell növekednie.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me