Mt. Gox, Mintpal, Hashfast, Butterfly Labs i Robocoin: greške u poslovanju s bitcoinima

Činjenica da se Bitcoin sama se ponaša donekle kao da je korporacija činjenica koja je bila istaknuto na Coin Brief u prošlosti.  Međutim, zbog svoje jedinstvene, decentralizirane prirode i globalnog opsega, stvorio je prostor za rast mnogih drugih poduzeća u zajednici koja je oko njega izgrađena. Mnogi od tih Bitcoin-a, ili barem Tvrtke koje prihvaćaju bitcoin postaju prilično popularni u svijetu digitalnih valuta i čine se izvana masivnim operacijama. Ovo stajalište donekle zavarava.

U stvarnosti je svaka tvrtka izgrađena oko Bitcoina, altcoina ili općenito samo decentraliziranih sustava startup, a startupi često imaju nevjerojatan potencijal, ali i veliku stopu lošeg upravljanja, rizika i, u konačnici, neuspjeha.

Mt. Gox, najveća razmjena bitcoina i najveći gubitak BTC-a

Mt. Gox logotip

Mt. Gox je prva stvar koja mi padne na pamet kad ja i mnogi drugi razmišljamo o neuspjehu u području Bitcoina. Bila je to prva prava razmjena bitcoina i držala je većinu tržišnog udjela sve do nekoliko mjeseci prije nego što se počela raspadati. Pad je bio spektakularno svjedočiti, na užasan način i bolan za sve uključene, posebno one koji su imali sredstva zarobljena u sustavu tvrtke. Nesposobnost, lakomislenost i, potencijalno, prijevara tvrtke i danas uzrokuju mreškanje, pa je čak rodila novi izraz za tvrtku koja propadne držeći sredstva kupaca: “Goxxed” ili “Goxed” (koriste se oba napisa, ali znače ista stvar).

Budući da je Mt. Goxov kolaps, objavljeno je ili otkriveno puno informacija koje izgleda podržavaju ideju da je tvrtka već neko vrijeme prije rušenja aktivno manipulirala tržištem, poznata kao Willyjev izvještaj, i vjerojatno je bio insolventan i prije nego što su uočeni očiti problemi. Ta je nesolventnost potencijalno bila povezana s hakiranjem, možda s nesposobnošću koja je rezultirala gubitkom privatnih ključeva, ili je čak mogla biti rezultat interne krađe. Presuda još uvijek nije objavljena i možda nikada nećemo znati cijelu priču, ali to je bila upozoravajuća priča koja je velikom broju ljudi usadila opreznost razmjene.

Mintpal, Moolah i skandal s tekućom razmjenom

Moolah i Mintpal logotipi zajedno

Trenutno je jedna od glavnih altcoin burzi, Mintpal, se urušava pod teretom insolventnosti svoje matične tvrtke Moopay LTD, poznatije kao Moolah.  Vlasnik Moopaya, Alex Green, je pripisujući nesolventnost bugu u Moolahovom sustavu to je omogućavalo korisnicima dvostruko trošenje sredstava bez otkrivanja. Gospodin Green obećao je investitorima pružiti sve detalje o njihovim troškovima, uključujući račune i račune, te je preuzeo punu odgovornost za nadzor.

Ubrzo nakon vijesti o Moolahovoj nesolventnosti pojavili su se mnogi navodi, a urota je bilo na pretek. Neke su vjerojatno izmišljotine, ali jedna je činjenica zasigurno poznata. Alex Green prije je bio poznat kao Ryan Kennedy, što je poznati alias dugogodišnjeg internetskog prevaranta, Ryan nježan.  Ryan Gentle također je bio aktivan član zajednice Bitcoin pod korisničkim imenom “Limun”Na Bitcointalku, koji je prevario više članova zajednice prije nego što je nestao.

Je li ovaj Alex Green, koji je priznao da je promijenio ime iz Ryan Kennedy, uistinu umjetnik Ryan Gentle, tek treba 100% potvrditi, ali okolnosti oko kolapsa Moolaha i Mintpala izgledaju prilično sumorno.

Laboratorije Hashfast-a i Butterfly-a, od reznog proizvođača bitcoin ASIC-a do neuspjeha

BFL i Hashfast logotipi

Hashfast i Laboratoriji leptira su dvije različite tvrtke s različitim vlasnicima, ali obje su se bavile proizvodnjom ASIC-ovi za rudarstvo bitkoina, i otkazao na sličan način otprilike u isto vrijeme.

Problematična povijest Hashfasta, koja je kulminirala u 11. poglavlje bankrot sredinom 2014. bio je preplavljen skandalom, jer su njihovi obećani ASIC-i bili u neizvjesnosti već jako dugo, a njegovi su kupci zbog kašnjenja izgubili nevjerojatan iznos novca. Čini se da su osnovni uzrok njihovi troškovi pri dobivanju / proizvodnji njihovih ASIC-a, jer je zabilježeno da su plaćali više od 5-10 puta više da bi proizveli sličan hardver kao i druge tvrtke.

Iako je krikova o prijevari bilo mnogo, činjenica da prolaze kroz bankrot iz poglavlja 11, što omogućava tvrtki da se restrukturira i nastavi s radom na ograničen način, pokazuje neka obećanja. Od danas njihova web stranica još uvijek radi i sadrži 750 GH / s čipova na prodaju, a nadamo se da je tvrtka riješila svoja proizvodna pitanja. Ipak, ne bih preporučio nikakvo ulaganje s ovom tvrtkom bez temeljitog istraživanja kako trenutno izgledaju njihove financije, proizvodnja i zalihe.

S druge strane, Butterfly Labs FTC je potpuno zaustavio svoje poslovanje, a američki okružni sud za zapadni okrug Missourija sada je stavio pod privremeni stečaj. Tvrtka je, navodno, koristila Strojevi za rudarenje bitcoina koje su kupci naredili da sami kopaju ili dopuštaju zaposlenicima da koriste strojeve za vađenje u svoju osobnu korist, istovremeno odgađajući isporuke svojim kupcima. Osobno sam naručio BFL “Little Single” početkom 2013., dobio sam ga tek 2014. i umro je nakon nekoliko dana trčanja.

Iako optužbe protiv Butterfly Labs još uvijek čekaju suđenje, što ostavlja njegovu budućnost neizvjesnom, malo je vjerojatno da bi tvrtka mogla nastaviti kao Bitcoin ASIC proizvođač bez obzira na ishod. Iako su mnogi u zajednici oprezni prema Hashfastu ili su ih uznemirile odgode, to blijedi u usporedbi s ogorčenjem koje kao da se zadržava protiv Butterfly Labs. Mnogo se toga može pripisati odnosu tvrtke prema kupcima, koji je u najboljim vremenima bio ravnodušan, a drugi put izričito neprijateljski raspoložen.

Ostalo Bitcoin i Scrypt Rudarske tvrtke su se prilično dobro snašli i bore se za prevlast na tržištu. Međutim, nemoguće je predvidjeti kada / hoće li drugi pasti.

Robocoin, pružatelj Bitcoin bankomata sa zabrinjavajućim znakovima

Robocoinov logotip

Za razliku od ostalih tvrtki spomenutih u ovom članku, Robocoin protiv njega nije podnesena nikakva formalna prijava, niti je u stečaju. Zapravo se čini kao da Robocoin dobro posluje u smislu prodaje, a potencijal od Bitcoin bankomata je ogroman. To je rečeno, nedavne žalbe kupaca i pogrešne korake izvršnog direktora Jordana Kelleyja imale su jeziv učinak na zajednicu. Počelo je s tvrtkom Metalab koja je stvorila tvrtku objaviti na redditu koji je povezan sa Googleov dokument koji su od početka do kraja pokazali svoje užasno iskustvo s tvrtkom.

Za one koji ne žele pročitati sve, započelo je s velikim zakašnjenjem u primanju njihove jedinice, nastavilo se s još većim kašnjenjima u kanadskim carinama koje su trebale biti riješene prije vremena, prešlo se na jedinicu koja je konačno primljena, ali neispravan i kulminirao je time što je Robocoin odbio povrat novca za kupnju, osim ako Metalab nije platio naknadu za obnavljanje zalihe u iznosu od 5.000 američkih dolara, a zatim, napokon, kada je Robocoin pristao na povrat novca, a stroj je vraćen natrag, Metalab je obaviješten da je stroj „prerađen“ i trebale bi biti “preprodane” prije nego što se njihov povrat obradi. Sve vrijeme dok je trajala ova komunikacija, gospodin Kelley pokušavao je svaliti krivnju na Metalab. On (Kelley) je tvrdio da vraćaju stroj, jer su (Metalab) “odlučili” da “ne žele surađivati ​​s našim (Robocoin-ovim) timom za podršku kako bi riješili problem”, iako je to Metalab prvotno pokušao učiniti, ali su iz Robocoin-ove podrške obaviješteni da stroj treba vratiti zbog “kvara hardvera”.

Nakon što je ovo završilo, gospodin Kelley nastavio je objavljivati ​​”ispriku” na redditu, dok je za to još uvijek uspio optužiti Metalab tvrdeći da je tim za podršku Robocoina “naišao na stalno omalovažavanje i nesaradnju” te da je Andrew (jedan od vlasnika Metalab) “izgubio strpljenje i zaključio da je preko toga.”

Odgovor izvršnog direktora tvrtke Robocoin Jordan Kelley na Metalab

Pobuna oko reddita bila je trenutna, a gospodin Kelley brzo je promijenio tonove i čini se da je stvorio novi račun za reddit (vjerojatno zbog negativne karme koji sprječava svako daljnje objavljivanje) i uslijedio povrat novca Metalabu. Nažalost, čineći to, ovaj novi račun na redditu objavio je sliku žice koja je nepropisno redigovana. Izvorna slika samo je djelomično prekrila fizičku adresu Metalaba, ostavljajući je lako čitljivom, te je malo bolje pokrivala brojeve njihovih bankovnih računa, ali je ipak ostala dovoljno nepokrivena da bi brojeve računa mogao potencijalno izvući netko dovoljno vješt u uređivanju fotografija ili oporavku.

Uključio sam donju sliku, ali sam je dodatno uredio kako bih u potpunosti uklonio sve osobne podatke. Međutim, da bih stekao ideju kako je bilo prije mojeg uređivanja, na vrhu je bio SVB broj s dva retka, ali lako nadoknadiv, samo je jedan od redova adrese Metalaba označen, ali je bio čitljiv za ljude Drugi redak njihove adrese, kao i detalji o bankovnom korisniku bili su potpuno otkriveni, a brojevi računa Metalaba i Robocoina bili su temeljitije zatamnjeni, ali su gornji i donji dio svakog broja ostali vidljivi.

Jordan Kelley's Wire Confirmation to Metalab s daljnjim uređivanjem

Nakon što je to učinjeno, ukazano je na njegovu pogrešku, a članovi zajednice reddit bili su još bijesniji zbog curenja, ali također su se nadali da je povrat legitiman. Čini se da je to bilo, kao Metalab je potvrdio da su dobili puni povrat novca, i oni sada idu dalje. Od njihove žalbe, brojni su se drugi kupci Robocoina javili s vlastitom nezadovoljstvom tvrtkom, iako čini se da nitko nije imao toliko loše iskustvo kao Metalab.

Dana 16. listopada, gospodin Kelley obratio se timu Metalaba kako bi se ispričao koji je izgleda puno skromniji i iskreniji. Iako se zalaže za uklanjanje izvornog posta, što bih pretpostavila da je sasvim malo vjerojatno, on ne pokušava kriviti tim Metalaba, snažno potvrđuje da je problem kriv i tvrdi da je “razočaran i tužna što sam ovu lekciju morala naučiti na teži način. ” Za razliku od ostalih gore spomenutih tvrtki, koje su ili šutjele, ili su neprestano prebacivale krivnju na druge, sve dok konačno nisu zakazale, čini se da se miri sa svojim pogreškama, a nadam se da mladi izvršni direktor na tome i uči. Robocoin isporučuje proizvode, a možda će ova lekcija potaknuti tvrtku da preispita svoju korisničku uslugu i strategiju podrške.

Izvinjenje Jordana Kelleyja Metalabu

Neke tvrtke s bitcoinima imaju problema. Koji je smisao?

Poanta ovog članka nije lambastirati vlasnike ili menadžere tih tvrtki, premda bih osudio svakog za koga se dokaže da je postupio prijevarno, niti da insinuira da će svi startupi povezani s Bitcoinom imati problema.

Umjesto toga, poanta je u tome Bitcoin je mlada valuta, industrija i gotovo “korporacija” sama po sebi, a altcoin industrija i valute još su mlađi. To znači da su gotovo sve tvrtke koje se ozbiljno bave Bitcoinom, posebno one kojima su Bitcoin i / ili druge digitalne valute glavni fokus, startupi i grade ih mladi poduzetnici. Ti će ljudi pogriješiti, zabrljat će i da, mnoge od tih tvrtki će propasti. Veliki dio svih startupa propadne.

Međutim, ako Bitcoin i ideja o decentraliziranim sustavima je uspjeti, potrebna su ta poduzeća i poduzetnici.  Trenutna cijena bitcoina nije važno, kao ni vijesti o najnovijoj velikoj tvrtki koja je prihvatila Bitcoin (koji se trenutno pretvara u fiat valutu). Važni su oni koji preuzimaju rizik od poduzetnika i tvrtki izgrađenih s Bitcoinom u središtu. Oni će biti oni koji razvijaju sustave, proizvode i softver koji će omogućiti da se Bitcoin integrira u glavno društvo, a oni koji uče na svojim pogreškama bit će vođe nove industrije. Iako se očito ne slažem sa svime što su gore spomenute tvrtke i pojedinci učinili, zahvaljujem im. Svatko od njih dao je doprinos zajednici, Bitcoinima i onima koji će ih slijediti. Njihove pogreške treba prihvatiti kao iskustvo učenja za sve nas, a redoslijed događaja koji vode do svakog od njih treba temeljito analizirati. Samo učenjem i prilagodbom stvorit će se bolja poduzeća, a s tim i šanse za uspjeh Bitcoina će se povećati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me