Mt. Goxs Bitcoin-konkurs

Gox’s Bitcoin-skandal

Mt. Gox var den största Bitcoin utbyte från och med februari 2014 och hanterar över sjuttio procent av alla transaktioner. Det lanserades i juli 2010 och drivs från en ödmjuk byggnad i Tokyo, Japan. Det började som hjärnbarnet till Jed McCaleb som ett sätt att sälja Magic the Gathering Trading Cards på ett sätt som liknade det sätt på vilket aktier säljs, men efter att ha sett potentialen i Bitcoin konverterade han den till en Bitcoin-börs. När populariteten växte tröttnade McCaleb på börsen och gick med på att sälja den till Mark Kareples, en Linux-mjukvaruutvecklare, som drev den tills den blev den mest populära börsen med stor marginal. I april 2014 stoppade företaget dock handeln plötsligt. Det meddelades att cirka 850 000 bitcoins som innehades på börsen sannolikt stulits, vilket förklarar den till synes spontana stängningen. Brist på öppenhet om exakt hur många bitcoins som togs bort, och var de befann sig, gav extrema motreaktioner från Bitcoin-samhället. Möjligheten till bedrägeri från de höga tjänstemännen som är involverade i Mt. Gox, tillsammans med möjligheten för hackare att knäcka ett felaktigt säkerhetssystem har diskuterats allmänt.

Senaste utvecklingen

I februari 2014 inledde företaget den japanska konkursprocessen under påskyndande att söka tillflykt från potentiell juridisk motreaktion av förseelse Mt. Gox borgenärer. Karpeles har sedan dess stämts av USA: s nätverk för ekonomisk brottsbekämpning för att avge vittnesmål den 5 maj 2014. Han kom inte. Den 21 maj 2014, ett ”Tillkännagivande om inledande av konkursförfaranden” i förhållande till Mt. Gox släpptes på japanska. Detta dokument representerar den nuvarande rättsliga situationen för Mt. Gox från och med den 24 april 2014, enligt vad deras förvaltare och advokat, Nobuaki Kobayashi. Dokumentet specificerar också Karapeles som “konkursenhet” under Mt. Gox namn. Den försöker förklara avsikterna för Mt. Gox-enhet, med särskilt intressanta konsekvenser när det gäller att hämta bitcoins kvar på börsen vid dess krasch. Tillkännagivandet föreslår två grundläggande punkter:

  • Personer som äger skulder till konkursenheten ska inte återbetala sådana skulder till konkursenheten.
  • Personer som har tillgångar i konkursenheten ska inte leverera sådana tillgångar till konkursenheten.

Dokumentet anger att alla skulder till börsen inte ska betalas till det, och inte heller bör innehade tillgångar returneras just nu. Detta är sannolikt en rättslig formalitet för att befria Mt. Gox från att bära en ytterligare börda. Skulle de ackumulera vad som helst kapital eller tillgångar som de var skyldiga till i en så känslig situation, skulle det kunna spegla deras ansvarsnivå negativt, särskilt ur juridisk synvinkel.

Skulder till konkursenheten

I utvecklingen av den tidigare punkten nämns ett borgenärsmöte vagt. Detta är troligtvis avsett för dem som innehar massmängder av Bitcoin på börsen före dess krasch, eller för dem som är uttalade om situationen. Information om mötet kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle på Mt. Gox webbplats. Men det står tydligt att inte alla borgenärer måste delta i detta möte för att få ersättning för sin Bitcoin. Den viktigaste uppenbarelsen innefattar detaljer om den process genom vilken människor kan ackrediteras. Dokumentet föreslår att ett formellt ansökningssystem kommer att finnas på webbplatsen, inklusive de nödvändiga kriterierna för utredning, som sedan kommer att användas för att distribuera likviderade tillgångar till kvalificerade individer. Det ber potentiellt kvalificerade fordringsägare att förbli tålmodiga när detta system byggs. Även om man skulle kunna lämna in sina tillgångar i förtid, uppmanar tillkännagivandet sådana berörda individer att inte lämna in ett ensamt anspråk, eftersom sådana påståenden “kan sakna juridiskt nödvändig information, eller det kan uppstå avvikelser i tolkningarna av beskrivningarna i sådana dokument.” Svaret på var bitcoins är fortfarande svårfångat. De 200 000 återvunna bitcoinsna förväntas vara involverade i denna likvidationsprocess, även om detta är en bråkdel av de som lagras på börsen. Sannolikhet i termer av varje, eller kanske till och med mest, Mt. Gox-användare för att se sina medel återlämnas till dem verkar avlägsna just nu. Mt. Gox är i defensiv lagligt, med irriterade användare som långsamt tappar sin enhet och börjar acceptera möjligheten att deras bitcoins kanske aldrig kommer att återlämnas till dem. Det system som införs för inlämning av utredning verkar lovande, men specifikationerna för hur sådana undersökningar kommer att genomföras, till vilken grad av noggrannhet och svårigheten att kvalificera sig för fördelning av likvidation är mycket tveksamt. Bitcoinsamhället behöver helt enkelt acceptera hädanefter att inget utbyte, hur stort eller till synes tillförlitligt, är ett ofelbart system för att ägna allt förtroende. Hela dokumentet på japanska och engelska original

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me