Odgovor profesoru Bitcorn-u: Kladim se u 1 Bitcoin da griješite

Krajem 2013, na vrhuncu Bitcoin‘S cijenom, mnogi su ekonomisti počeli izricati divlje optužbe i predviđanja o budućnosti Bitcoina. Jedno od predviđanja koje se istaklo među ostalima bilo je predviđanje ekonomista sa Bostonskog sveučilišta, Marka T. Williamsa, koji je u zajednici Bitcoin od milja poznat kao „Profesor Bitcorn“. Rekao je da je Bitcoin potpuno neodrživa i glupa ideja kao monetarni sustav te da će njegova vrijednost pasti na 10 američkih dolara u prvoj polovici 2014. Potom je, u siječnju 2014., još više suzio svoje predviđanje, rekavši da će cijena Bitcoina biti 10 USD do lipnja 2014. Williams je izjavio da:

“Pretpostaviti da se valuta može generirati računalom, da se upravlja decentralizirano i izvan središnjeg bankarskog sustava i kontrola farsično je i ekonomski opasno.”

Činjenica da profesor Williams vjeruje da je Bitcoin neodrživ zbog toga što je “računalno generiran”, a istovremeno ga osuđuje zbog toga što je “decentraliziran … i izvan središnjeg bankarskog sustava”, smiješna je s obzirom na činjenicu da svjetske središnje banke novac stvaraju iz tankog sloja zrak pritiskom na tipku na računalu. Većina novca u trezorima danas nije fizički papir, to je zbirka brojeva na zaslonu računala. Reći da je Bitcoin “farsičan i ekonomski opasan” zbog svog postojanja u digitalnom svijetu u najboljem je slučaju licemjerno i pokazuje čistu aroganciju glavnih ekonomista. Pritisak gumba na tipkovnici i spontano donošenje neograničene količine novca, a time i inflacije, sasvim je u redu jer to rade voljene središnje banke. Međutim, algoritamski iskopavanje oskudne količine bitcoina kako bi se održala kupovna moć valute, tako da će ona ostati korisna, krajnje je užasno i nezamislivo, jer to čine pojedinci koji dobrovoljno rade zajedno, pokušavajući postići prosperitetnije društvo.

Sada nas je stigao lipanj i, suprotno pretjerano samouvjerenom i potpuno neutemeljenom predviđanju profesora Bitcorna, cijena Bitcoina kreće se znatno iznad 600 dolara. Bitcoin ovog mjeseca mora dugo pasti ako se Williamsova predviđanja obistine.

Prije nekoliko dana profesor Bitcorn napravio je novi intervju za Coindesk. U ovom intervjuu stajao je dijelom pod predviđanjem da će do lipnja 2014. bitcoin biti ispod 10 dolara po BTC-u. I pod “djelomično”, mislim da je ignorirao svoje vrlo specifično predviđanje cijene od 10 dolara do lipnja i rekao da:

“I dalje se držim svog predviđanja iz 2013. da je bitcoin pretjerano precijenjen i da će se cijena na kraju dramatično prilagoditi prema dolje jer se ne mogu ispuniti očekivanja za savršenstvo koje su postavili promotori bitcoina.”

Profesor Bitcorn više ne kaže da ćemo do određenog datuma biti na 10 dolara ili bilo kojoj određenoj cijeni, on samo kaže da će u jednom trenutku cijena pasti. Hark! Prorok je progovorio! I u određenom trenutku cijena Bitcoina će pasti! Jasno je da se profesor Bitcorn pokušava držati podalje od sadržaja svog stvarnog predviđanja u 2013. godini i njegove sužene verzije koju je unaprijedio početkom 2014. godine – za koju sada vjerojatno shvaća da je bolno netočna. Umjesto da prizna svoju pogrešku, profesor pokušava izvrnuti vlastite riječi kako bi nastavio izgledati kao stručni ekonomist. No, davanje opće izjave da će cijena Bitcoina u nekom trenutku u budućnosti pasti urnebesno je neznanstveno, što je ironično od glavnog ekonomista koji vjerojatno vjeruje u pozitivizam u ekonomiji i zanemaruje temeljno načelo ljudskog djelovanja. Pretpostavljam da ću, ako kažem, „kad-tad tijekom ljudske povijesti kiša padati“, biti sposoban nazvati se stručnim meteorologom? Nije vijest da cijena Bitcoina divlje varira; zapravo su te fluktuacije postale način života u Bitcoin zajednici i izvor su krajnje netočnih i lažnih trendova „analiza“ i predviđanja. Međutim, volatilnost nije znak da Bitcoin nije održiv monetarni sustav. To je samo simptom valute koja trenutno nema široku stopu prihvaćanja od strane opće populacije. Budući da je trenutna baza korisnika Bitcoina relativno mala, pojedinačna transakcija ima puno značajniji učinak na kupovnu moć Bitcoina od učinka koji bi jedna transakcija imala na kupovnu moć dolara. Uz to, neprihvaćanje nije svojstvena karakteristika Bitcoina. A nedavne vijesti o Bitcoinima pokazuju trend rasta u prihvaćanju.

Postoji još nekoliko potpuno pogrešnih argumenata koje je iznio prof. Bitcorn o kojima ovdje nemamo mjesta za raspravu. Ovi argumenti uključuju uvjerenja da je Zaklada Bitcoin u potpunosti odgovorna za putanju cijena Bitcoina i da je potrebna međunarodna regulacija da bi Bitcoin bio “siguran” za upotrebu od strane potrošača. Ovi argumenti dalje pokazuju neznanje profesora Bitcorna na temu kripto-valute i aludiraju na njegovo neznanje u ekonomiji općenito. Međutim, to nije razlog za suosjećanje. Sve dok profesor Bitcorn nastavi javno iznositi neutemeljene i nevaljane argumente o Bitcoinima, bit će podvrgnut najoštrijim kritikama zajednice Bitcoin; i to s pravom.

Međutim, pokušat ću profesoru Williamsu pružiti korist od sumnje. Da, lipanj je, a cijena Bitcoina je znatno iznad 600 USD i nastavlja se penjati. Ali tek je početak lipnja. Moguće je, iako vrlo malo vjerojatno, da bi cijena Bitcoina do 30. lipnja mogla završiti na 10 USD. Stoga predlažem prijateljsku opkladu: Ako je cijena Bitcoina do ili ispod 10 USD do 30. lipnja, platit ću profesoru Williamsu trenutni iznos dolarska protuvrijednost 1 bitcoina, što je 672,21 USD. Međutim, ako je Williamsova prognoza pogrešna, a cijena Bitcoina i dalje premašuje 10 dolara do 30. lipnja, mora mi platiti 1 bitcoin kako cijena stoji 30. lipnja. Ako profesor Bitcorn nekako vidi ovaj članak i istinski vjeruje u svoj ekonomsku stručnost, tada ne bi trebao imati problema s prihvaćanjem ove opklade. Kolika će biti cijena Bitcoina krajem lipnja? Samo će vrijeme pokazati.

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me