Onyx Ashanti – digitalni nomad, izumitelj, glazbenik, filozof i zaljubljenik u bitcoin

2012. godine, gledajući Netflix, naišao sam na “TEDTalks: Music Revolution” na kojem je na naslovnici prikazan čovjek po imenu Onyx Ashanti. Predstavljao je svoj izum, poznat kao Beatjazz. Ovaj je izum istovremeno bio i novi glazbeni stil, ali i glazbeni sustav. Koristeći raznoliku ručnu elektroniku, akcelerometre i prilagođenu opremu, gospodin Ashanti proizveo je instrument koji će stvoriti glazbu koja pleše uz glazbenika, umjesto da glazbenik pleše uz glazbu.

U posljednjih godinu dana, gospodin Ashanti postao je otvoreni pristaša Bitcoin, i čak je izjavio namjeru da se u potpunosti pretvori u Bitcoin. Imajući to na umu, obratio sam mu se, a on je pristao odgovoriti na moja pitanja i podijeliti svoja razmišljanja sa zajednicom.

[šestar]

Gospodine Ashanti, poznati ste kao “digitalni nomad”. Što to vama znači i što vas je nagnalo na takav način života?

mislim da je “nomad” došao prije “digitalnog”. nomadizam mi je uvijek bio osjećaj da moram ponovno provjeriti svoje pretpostavke zvučno, zemljopisno, prostorno i kulturno. Volim odlaziti na nova mjesta, ali isto tako volim se vraćati na mjesta koja sam već bio, kako bih procijenio što mislim da sam naučio. putovanja čine da vidite svijet, ali također vam omogućuju da se vidite u različitim situacijama.

“digitalna” komponenta je cijela pandorina kutija za sebe. internet je programabilna dimenzija. mene predstavlja jastvo koje jest i nije u dimenziji u kojoj moje tijelo postoji. To je dimenzija bestežinskog skladištenja, brzine komunikacije i neograničenog arhitektonskog izraza. isprva mi je to omogućilo da imam mjesto za pohranu svojih skeniranih časopisa i stripova, kako bih ih mogao imati sa sobom kad bih putovao od mjesta do mjesta, ali sada je to, u vrlo stvarnom smislu, moj dom. tu su moja obitelj, moji prijatelji i moj “posao”. gdje god da je, imam pristup svom izgrađenom sebi. gdje god da nije, trudim se pomoći da je donesem ili nisam dugo na tom mjestu.

Kako je nastala ideja o beatjazzu?

beatjazz je evolucijski konstrukt kulturnog i zvučnog istraživanja. stvorio sam ga jer se nisam mogao lako ubaciti u postojeće žanrove i stilove “glazbe”. u vrijeme kada je došlo do spajanja riječi “beat” i “jazz”, bio sam u jednom od svojih mnogih prijelaznih stanja. stilovi glazbe kao što su bubanj i bas, acid jazz, rano timbalandsko doba r&b, i slomljeni ritam imao je veliku pažnju u to vrijeme, sredinom 90-ih.

sve sam ih volio, ali nisam mogao biti „biti“. želio sam ih hibridizirati u nešto što bi moglo izraziti koliko ih volim zajedno i pojedinačno, pa sam smislio pojam beatjazz 1998. godine i postao je mlaznica za moj zamah naprijed. “Beat” se odnosi na kulturu elektroničkog ritma, a “jazz” mi je uvijek značio improvizaciju, ali i aludirao na istraživanje harmonije, melodije i namjere. to je bilo u vrijeme kad nisam bio baš dobar u improvizaciji, pa mi je taj termin dao nešto prema čemu moram raditi. sada je to potpuno improvizirani oblik zvučne istrage. pojam i dalje djeluje kao munja važnih čimbenika. odnedavno je poprimilo više matematičko značenje.

Onyx Ashanti objašnjavajući ideje koje stoje iza njegovog sustava i predstavljajući najnoviju verziju

Čitao sam da se vaš beatjazz sustav kreće prema tome da postane više “zvučni operativni sustav” nego glazbeni instrument. Kako se ovo koristi? Kakve ideje imate vi ili drugi za ovaj sustav?

Pa, prije nekoliko godina, nakon što sam dovršio prvi prototip egzo-glasa, shvatio sam da svoju glazbu nikada nisam puštao ni za koga drugog osim za sebe. publika je uvijek bila svojevrsno modulirajuće kaotično polje, pri čemu je svaka osoba bila odašiljač i primatelj namjere. svirajući pod pretpostavkom da će se “publici” svidjeti kada igram nešto posebno, u potpunosti gazi priliku da modulira polje koje kolektivno generiraju. sviranje “njima” je nezanimljivo. sviranje njihovih rezonancija za mene je kao umjetnika kognitivna vježba koja ima intelektualnu vrijednost. ja ni ne znam što to točno znači, ali začudo, znam kako se to radi. igram sebe dok ugrađujem “polje publike” u vježbu. nepotrebno je reći, shvatio sam da se to toliko daleko odvijalo vlastitom putanjom da sam morao u potpunosti odustati od ideje zabave. ne treba mi polje publike da bi izraz bio potpun. ideja izvedbe je ipak nešto drugo. izvođenje-izražavanje, kroz govor tijela i zvučni narativ, učvršćuje namjeru ideje.

nekako je započelo kad sam u sebi pomislio, “ako bih bio na pustom otoku sam sa svojim exo-glasom, zašto bih ga ikad koristio?” u ovom je trenutku počeo metabolizirati ideju korištenja zvučnih obrazaca za programiranje sebe. da koristim ove hirove glazbe kao sredstvo za stvaranje, spremanje i / ili referenciranje ideja pohranjenih u mojoj vlastitoj memoriji. na isti način na koji će nas pjesma iz djetinjstva vratiti na to mjesto i vrijeme, sada se usredotočujem na parametriranje tog prostora za sve što slijedi na ovom putu izražavanja. exo glas koristi operacijsku logiku koja se temelji na fraktalima, tako da može beskrajno evoluirati sa svojim šablonskim “pilotom”. što to znači jest da je dizajniran da u njega ugrađuju funkcije koje su u početku izuzetno jednostavne i njihova funkcija vremenom dobiva na značenju. tada te funkcije niču funkcije i tako dalje, na fraktalni način. ove funkcije mogu rasti različito za svakog uzorca koji je spreman ući i komunicirati s njim.

planovi za ažuriranu verziju s otvorenim kodom trebaju biti objavljeni vrlo brzo. imam nekoliko prijatelja u Berlinu koji će svojim gestualnim sustavom manipulirati mikroskopskim česticama u 3d prostoru pomoću lasera. vlastita upotreba dotakla se VR-a, robotike i quadcopter-a, ali parametriziranje fraktalnog izraza ruku i prstiju, modulirano položajem ruku i dahom, tek počinje.

Što vas je privuklo Bitcoin?

istraživao sam bitcoin prije nekoliko godina, pa čak i nekoliko minirao unatrag kada ste to mogli raditi na laptopu. ideja je bila vrlo zanimljiva, ali nisam shvatio “što” je to. bila sam zauzeta pokušajima preseljenja u Berlin. do 2013. godine, gledao sam skok vrijednosti u travnju te godine, što se podudaralo s povećanom sposobnošću shvaćanja složenijih koncepata nakon čitanja tehničkog papira i proučavanja malo više matematike u neposrednim prethodnim godinama. to i govor koji je održao Andreas Antonopolous, dao mi je bolji uvid u to što je to bilo, što je predstavljalo i što bi moglo biti. mislim da mi je najviše odjeknula ideja o “programabilnom novcu”. ideja da bih mogao programirati svoju vrijednost značila je da će to na kraju postati dio mog izraza. pa sam izvukao sav novac iz banke i od tada koristim bitcoin, što nije teško jer ne zarađujem toliko novca 🙂

Koliko se dobro Bitcoin integrirao u vaš život?

u najmanju ruku, to je najzanimljivija stvar koju sam ikad učinio sa svojom vrijednošću. tjera vas da razmišljate drugačije. sad sam više građanin interneta. imam zalihu vrijednosti koja zapravo cijeni prema gore. samo je ovo novo, ali spoznaja da to nitko ne posjeduje … da sam slobodna komunicirati s tim kako volim bez da imam licencu ili nekakav stupanj, tjera me da razmišljam drugačije o svom mjestu na ovom svijetu kakav jesmo zgrada. kao da je sve prije bilo u svrhu da nas dovede do ove točke gdje možemo ispraviti velik dio štete iz prethodnih doba. unutar prethodnih sustava, moja je generacija bila prva u novijoj američkoj povijesti koja je trebala imati manje od svojih roditelja, a ostao je svijet koji je zlostavljan. sada imamo moć reorganizirati doslovno sve do točke u kojoj imamo više nego što su to prethodne generacije mogle i zamisliti, dok istovremeno moramo imati alate da popravimo većinu svjetskih bolesti u vrlo kratkom prozoru ljudskog vremena.

mi smo generacija koja je živa u vrijeme eksponencijalnih promjena u ljudskoj povijesti! može doći do sranja – sve svoje bitcoine ukrao sam prije nekoliko mjeseci zlonamjernim softverom koji sam instalirao, glupo (naučena lekcija) ili biti toliko nevjerojatniji od svega za što imamo verbalne obrasce. Dakle, suvišno je reći da sam optimist u pogledu onoga što Blockchain predstavlja u budućnosti, za ljudsku vrstu.

Oniks AshantiFoto Darren Holliday

U siječnju ste izjavili: “Sada (s velikim slovima) prihvaćam SAMO bitcoin za sve što radim, od businga, do emisija do svih trenutnih i budućih artefakata koje stvaram.” Je li vam ovo uspjelo?? 

da i ne. zahtijevam tamo gdje apsolutno mogu. tako da za emisije, performanse i prezentacije, da. za busking je više anomalija. Planiram uložiti više događaja vezanih uz bitcoin kao način istraživanja mojih razmišljanja o tome što bi se moglo dogoditi u svemiru. već sam organizirao nekoliko bitcoin događaja u berlinu. stavljam svoje artefakte na raspolaganje za bitcoin i fiat, ali naplaćujem više za fiat. moj exo-glas iznosi 500 eura u btc, ali 850 eura u fiatu. do sada, svi koji kupuju jedan kad napokon dopustim ljudima da mi plate (finalizirajući dizajn), to rade u bitcoinima. u mojoj istrazi, mnogi su ljudi već bili znatiželjni zbog toga i ovo im postaje izgovor da se malo ukopaju.

vrlo zabavno, otkrio sam da su oni subjekti koji su neskloni bitcoinima, poput većih organizacija, sada iznenađujuće cool s paypal transakcijama, gdje su prije samo nekoliko godina bili veliki ne u dobivanju depozita i uplata od klijenata. moj trenutni korak je biti više zagriženi fanatičar za tu ideju. tj. Imati neke artefakte koji su samo za bitcoin, dok na ulici imati literaturu koja će ljudima pomoći da postave bitcoin novčanik i naviknu se na ideju tehnologije. sve je to još uvijek vrtlog misli i zabijanje u koncept-sferu.

Jeste li uspješno prešli na prihod koji se u potpunosti sastoji od Bitcoina?

pa, nema više baš ništa. Imao sam debitne kartice, kreditne kartice, bankovne račune, paypal, gotovinu i bitcoin. ponekad su se međusobno nadmetali za moju pažnju, a drugi put, samo jedno ili drugo djeluje dulje vrijeme. trenutno smatram da su bankovni računi neukusni, pa više nisu za razmatranje. sve su moje debitne kartice prošle godine izgubljene na Tajvanu, tako da su to samo paypal, bitcoin i gotovina, koji se bacaju na jedan od mojih novčanika nakon što se akumuliraju iznad određenog iznosa, pa na to gledam kao na bitcoin koji je izvor mog valutnog fraktala sada ; uzimam paypal koji je lako pretvoriti u gotovinu i koristiti micelij za kupnju bitcoina. a postupak je svakim danom sve jednostavniji.

u potpunosti očekujem da ću dopustiti da PayPal račun nakuplja prašinu u vrlo kratkom roku. onda postoji činjenica da mogu jednostavno uzeti dio svog vremena i vrijednosti i uložiti u druge stvari, potpuno digitalno, tako da ideja o prihodu postaje nekako podatna. tu je i ideja učenja teških stvari i dizajniranja sustava temeljenog na blockchain konceptu, ali usredotočen na neki oblik izražavanja koji još ne mogu zamisliti.

Koja su vaša razmišljanja o budućnosti Bitcoina, našoj sve većoj integraciji s digitalnim sustavima? Što vas trenutno najviše veseli?

vidim mnoge strane ove medalje. (mislim da će ideju dvostranog novčića morati revidirati, ali to je još jedan misaoni vektor …) vidim odmazde banaka, a možda čak i postavke određenih strana, kako bi je pokušali kontrolirati nasilnim ili drugim sredstvima. Vjerujem da je to razlog zašto je vrijednost tako ravna od prosinca, ali skrećem s puta … ništa od toga neće biti važno, ali to neće spriječiti da bude opcija koja može vidjeti izraz. jer neki od tih entiteta vide korak dalje nego što to vide čak i mnogi koji usvajaju rano; da nije riječ o bitcoinu. riječ je o blockchainu. ljudi će shvatiti da ako je to dovoljno za novac, onda je dovoljno za mnoge stvari … poput izbora.

vjerujem da ćete od ove godine vidjeti pojavu izbornih sustava temeljenih na blockchain tehnologiji koji će sve promijeniti. moja kristalna kugla pokazuje mi viziju debakla koji će biti (ne-blockchain) međuvremeni izbori 2014. koji će dovesti do potpuno blockchain predsjedničkih izbora 2016. u SAD-u. da ne pokvari zavjeru, ali nitko od “cipela” neće biti sljedeći predsjednik.

Također vjerujem da će se DAC-ovi istaknuti u sve decentraliziranijoj mreži. kako protok vrijednosti odlazi u različite stranke nego što su to činili u prošlosti, i to programski, vidjet ćete kako “svijet” mutira na novi kolektivni modalitet, u nekim manjim slučajevima i u dobru i u zlu. kako izgleda i osjeća svijet tinejdžerskih milijardera i dvadeset i nešto tinejdžerskih hakerskih milijardera? što želi najveća svjetska ekonomija (Internet)? uskoro ćemo saznati.

Ne želim čak ni zaviriti predaleko u to, jer ono što vidim ili mislim da vidim tamo bit će krajnje neadekvatno da opiše što sve ovo znači u daljnjih 12 mjeseci. tako da je “budućnost” za mene zaviriti naprijed tek toliko da informiram svoje postupke ovdje u sadašnjosti i pustiti ih da izgrade alate potrebne za stvaranje mosta do sljedeće točke na putanji procesa. vrlo smo sretni što smo živi u ovom trenutku ljudske povijesti! [šestar]

Onyx Ashanti predstavljajući ranu verziju svog Beatjazz sustava 2011. godine

Ako želite pročitati više o Onyxu Ashantiju i njegovim nomadskim pustolovinama, posjetite njegovu osobnu web stranicu ovdje.  Također, ako netko želi donirati, njegova adresa Bitcoin novčanika je: 1Q2cQZacJTP8LfYAaXZe1FgjwVHPqMCZkb 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me