Opasnosti bitcoina

Bitcoin odnedavno pravi valove na tržištu. Potpuno digitalna valuta dovela je u pitanje same temelje svjetskog financijskog sustava i postavila pitanje: Može li postojati valuta iza koje ne stoje plemeniti metali ili nacionalne vlade? Iako je valuta još uvijek u povojima, ona zadržava potencijal za daljnji rast i razvoj. Ipak, potencijalni ulagači i rudari trebali bi biti svjesni da u valuti postoji velika količina rizika.

Prvo što morate shvatiti je da Bitcoin ne podržava niti jedna vlada, riznica ili središnja klirinška kuća. Njegova vrijednost ne proizlazi iz zlata ili bilo kojeg drugog plemenitog metala. Tijekom povijesti i do 1971. godine većina nacionalnih valuta bila je poduprta zlatom ili nekom drugom robom. Nakon završetka sporazuma iz Bretton-Woodsa, međutim, većini je valuta bilo dopušteno plutati na slobodnom tržištu, a kupci i prodavači određivali su stvarnu vrijednost valute. Nacionalne valute potkrijepljene su punom vjerom njihovih nacionalnih vlada i često djeluju kao vrsta referenduma o određenoj naciji i njezinom fiskalnom zdravlju. Na primjer, ekonomski živahna zemlja sa zdravom fiskalnom politikom općenito uživa valutu visoke vrijednosti.

Bitcoin ne podržava nitko osim vjere kupaca i prodavača na tržištu. Ne postoji središnja banka koja bi pratila i prilagođavala kretanje valuta, niti vodeće tijelo koje bi nadziralo razvoj i razvoj valute. U određenom smislu, bitcoini svoju vrijednost dobivaju iz troškova rada i električne energije. Da bi stvorio Bitcoin, “rudar” mora koristiti napredni računalni hardver za rješavanje složenih jednadžbi. Kada se jednadžba dovrši, izrađuju se novi Bitcoin. To stvara bitnu vrijednost bitcoinu.

Ipak, samo mali broj tvrtki (u vrijeme pisanja ovog članka, oko 1000) prihvaća Bitcoin kao plaćanje. Postoje brojne razmjene Bitcoina, koje korisnicima omogućuju razmjenu kovanica za novac. Općenito su se ove razmjene pokazale stabilnima, a bitcoini su uglavnom bili likvidni, što znači da ih možete zamijeniti za gotovinu. Posljednjih dana vrijednost Bitcoina mahnito se ljulja, međutim, porasla je na više od 250 dolara prije nego što je naglo pala ispod 100 dolara. Pod tim divljim ljuljačkama nekoliko je razmjena bilo prisiljeno zatvoriti.

Ako bi se zatvorile sve burze bitcoina i valuta postala nelikvidna, svi ulagači koji bi držali Bitcoine izgubili bi sav novac. Čak i ako Bitcoin ostane konvertibilan s drugim valutama, divlje promjene cijena mogle bi naštetiti mnogim ulagačima. Iako je Bitcoin vrlo zanimljiv koncept, trenutno bi bilo pametno ulagati novac u valutu koju ne možete priuštiti da izgubite.

Ljudi i tvrtke koji žele rudariti Bitcoine također bi se trebali umoriti od potencijalnih rizika. U početku je rudarstvo bilo vrlo jeftino i svatko tko ima računalo mogao je stvoriti Bitcoin. Međutim, s vremenom su se poteškoće rješavanja jednadžbi povećale, zahtijevajući snažniju opremu i veće količine električne energije. Sada rudarska oprema može koštati više od 20.000 dolara, a računi za struju za pokretanje opreme mogu se zbrojiti vrlo brzo.

Ako se Bitcoin sruši, sva će oprema postati uglavnom beskorisna, a rudari će i dalje morati plaćati račune za struju. Svaki potencijalni rudar koji želi izaći na tržište trebao bi vrlo pažljivo izvagati troškove i rizike. Ako se investitori žele uključiti u rudarstvo, najbolja metoda mogla bi biti širenje rizika među skupinom investitora. Na taj će način, ako tržište krene prema jugu, gubici za pojedinačne ulagače i dalje biti ograničeni.

Stara poslovica kaže da ne biste smjeli stavljati sva jaja u jednu košaru. Isto vrijedi i za Bitcoin. Ulaganje male količine novca koju si možete priuštiti da izgubite moglo bi vam na kraju donijeti značajnu dobit. S druge strane, ako uložite puno novca, dugoročno biste mogli izgubiti svoju životnu ušteđevinu. Također, trebali biste biti svjesni da će se na kraju vlada ili organizacija osjećati ugroženima od Bitcoina i odlučiti ga srušiti. Ako je, na primjer, američka riznica odlučila uložiti velike iznose u Bitcoin kako bi povećala cijene prije nego što se iznenada povukla i poplavila tržište rasprodajom kovanica, to bi potencijalno moglo srušiti cijelu valutu. Iako se ovo može činiti kao spekulativna teorija zavjere, to i dalje ostaje stvarni svjetski rizik.

Ukratko, ulažite oprezno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me