Pametni ugovori s bitcoinima

Što je Bitcoin pametni ugovor?

Ideja pametnog ugovora potekla je od Nick Szabo. Bio je prva osoba koja je doista dovela u pitanje svrhu sigurnosti i raspravljao je o sjajnom primjeru automata i pametnog protokola založnog prava u ovaj sjajni članak.

Pametni ugovori su ugovori koji koriste softver (obično web / mobilna aplikacija) i protokoli za olakšavanje, provjeru ili provedbu pregovora ili izvršavanja ugovora uklanjanjem bilo kojih trećih strana / zakona. U našem slučaju, bitcoin je valuta, a blockchain je protokol. Ova kombinacija tvori distribuirani ugovor za vaše klijente, slobodnjake, zaposlenike itd. Potrebno je minimalno povjerenje jer je ljudska prosudba uklonjena iz angažmana. Jasno je da ova remetilačka metodologija otvara mnoge nove mogućnosti za potrošače i tvrtke. *za oduševiti*

Kao podsjetnik: koncept pametnog ugovora zapravo je neovisan o BTC-u, kao što ste pročitali, naučit ćete i o pametnim ugovorima s kojima Blackcoin i Viacoin.

Vrste pametnih BTC ugovora

02-Pametni ugovori-s-Bitcionom

Ugovori o uvjeravanju

Hipotetički primjer ugovora o uvjeravanju mogao bi biti projekt nalik kickstarteru za objavljivanje knjige ako se skupi najmanje 25 BTC. Svaki pojedinac koji želi posjedovati primjerak knjige dodaje BTC na poslužitelj bez emitiranja svoje transakcije. Nakon što se podigne saldo, poslužitelj spaja sve zasebne transakcije u onu koja plaća BTC adresu kampanje. Ova posljednja transakcija emitira se dok se suradnicima šalju podaci o primanju knjige. Ako je kampanja neuspješna, svi dobivaju svoj BTC natrag.

Pametno vlasništvo

Pametno vlasništvo je vlasništvo u kojem njegovo vlasništvo kontrolira blockchain i pametni ugovor. Blockchain daje kontrolu nad kriptografskim tokenom (za upravljanje imovinom) pravom vlasniku, na temelju sporazuma. To može uključivati ​​bilo koju uobičajenu fizičku kupnju poput motocikla, vašeg privatnog aviona, pametnih telefona itd.

Ugovori o pametnom vlasništvu mogu se koristiti i za digitalno vlasništvo poput dionica tvrtke ili prava pristupa internetskoj usluzi. Dodatno, Mike Hearn pokriva neku zanimljivu logiku okolo zajmovi i kolateral na bitcoin.it je stranica Smart Property.

Prenosljivo virtualno vlasništvo

Prenosljivo virtualno vlasništvo su digitalni objekti poput MP3-a ili epskog zaštitnog oklopa u videoigri koji nisu pod nadzorom središnjeg tijela poput Xbox live-a. Mogu se prenositi između korisnika i istodobno imaju samo jedno vlasništvo.

Autonomni agenti

Da biste razumjeli autonomne agente, zamislite agenta kao softver sličan robotu (koji može imati hardversku / fizičku komponentu) koji može izvršavati funkcije, održavati vlastiti BTC novčanik, mrijestiti djecu, unajmiti čovjeka za nadogradnju softvera ili čak umrijeti ako ponestaje BTC-a. Kao što i samo ime govori, autonomija agenta može smanjiti troškove izbacivanjem bilo kojeg srednjeg čovjeka ili ljudskim interakcijama i odgovornostima.

Gregory Maxwell ima fascinantan koncept koji istražuje upotrebu agenta u usluzi sličnoj dropboxu u ovaj post na forumu. Obavezno i ​​provjerite storj.

Distribuirana tržišta

Distribuirana tržišta prvenstveno se koriste za trgovanje vrijednosnim papirima poput dionica i obveznica bez centralizirane klirinške kuće. Također sam gledao razgovor na Mreškanje što je primjer distribuirane razmjene valuta. Ripple je protokol raspodijeljenog plaćanja otvorenog koda koji omogućuje korisnicima trenutnu, besplatnu razmjenu različitih valuta.

bitcoin.it wiki također uključuje neke primjere pružanja depozita, escrow-a i posredovanja u sporovima, korištenjem vanjske države, ugovora o plaćanju dokaza i agilnih mikro plaćanja.

Platforme i usluge pametnog ugovora

03-Pametni ugovori-s-Bitcionom

Kodije – koristi pametne proročanstva za provedbu pametnih ugovora. Svaka od ugovornih strana implementira svoje uvjete sporazuma u kod – aka. kodni sandbox. Budući da se Kodij koristi Googleov izvorni klijent ugovori se trenutno mogu pisati na C, C ++, Python, V8 JavaScript, Ruby, Go, Mono i Lua.

Crna aureola – je beta softver koji ima gomilu zanimljivih značajki, uključujući trgovanje gotovinom, barter mostove, mikro trgovanje, zajedničke račune, depozite za zapošljavanje i nekretnine bez garancije. Iz razvojnog POV-a samo su stvarno spomenuli svoju nadolazeću značajku za stvaranje python ugovora. Black Halo radi s obje Bitcoin i Blackcoin. Njihov razvojni tim također radi na tome NightTrader što je decentralizirana razmjena koja će se implementirati u odjeljak Tržište BlackHalo-a. Definitivno ću pripaziti na ove različite usluge, vrlo znatiželjan da vidim kamo vode.

Klirinška kuća – je protokol trgovanja p2p osiguranja imovine izgrađen na Viacoin blockchain. Clearwallet je web aplikacija izgrađena na protokolu Clearing House. Trenutno ste u mogućnosti razmjenjivati, kladiti se i igrati škarice za papir-papir. Sveukupno se čini da su rano u fazi razvoja.

Mastercoin – služi kao veza između BTC-a, pametnih svojstava i pametnih ugovora stvorenih na vrhu Mastercoin protokol. Mastercoin omogućuje korisnicima stvaranje žetona koji se mogu koristiti za naslove, djela, valute koje podržavaju korisnici, pa čak i za ulaganja u tvrtku. Oni također imaju tone sjajne dokumentacije o Majstor protokolskog obrazovanja.

Ethereum – Neću ulaziti u detaljne detalje o Ethererumu jer ih ima nekoliko Coin Brief članci o tome već – pogledajte: što je ethereum. Također sam iskopao ovo sjajno Pisanje čestih pitanja o pametnim ugovorima. Ovo je definitivno jedan na koji treba obratiti pažnju.

Zaključak – Kako se možemo koristiti pametnim ugovorima?

Po mom mišljenju i kao programer tračnica, Codius me najviše zanima. Možda ćete otkriti da je neke od ove tehnologije teško vizualno vizualizirati kako se profesionalno primjenjuju. Još ću malo kopati po demonstracijama i eksperimentirati s raznim aplikacijama, potičem vas da učinite isto.

Kao web dizajner radio sam na raznim vrstama ugovora: jednokratne svirke, stalno zaposlenje, ugovaranje i zadržavanje. Imam nekoliko ideja o tome kako bih htio strukturirati pametne ugovore za svoje usluge.

Pitanje dana

Imate li koncepte oko toga kako želite implementirati pametni ugovor u svoj poslovni ili osobni život? Volio bih čuti vaše misli i ideje.

Sve grafike za post kreirao sam sam, Ryan Bollenbach.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me