Planirana nadogradnja uzrokuje stvaranje nevažećih blokova

Ako niste dobili svoje bitcoin u transakcijama koje su potvrđene prije 00:00 sati, 6. srpnja 2015., vaši bitcoin možda neće biti sigurni. Sigurnosni problem dogodilo se gdje se trenutno stvaraju nevaljani blokovi. Postoje određeni softveri koji mogu otkriti nevaljane blokove i u skladu s tim ih odbiti, ali ima nekih softvera koji nisu dovoljni za rješavanje ove trenutne prijetnje, jer nisu u mogućnosti otkriti nevažeće blokove. Korisnici ovog softvera u skladu s tim primit će potvrde koje nisu stvarne.

Već neko vrijeme sve veće količine heširanja brzine provode BIP66 stroge DER potpise. Prema pravilima BIP66, čim dosegnu 950 od posljednjih 1 000 (95%) blokova verzije 3 (v3), svi nadograđeni rudari počinju odbacivati ​​blokove verzije 2 (v2). Razina 950 dosegnuta je 4. srpnja 2015. Ubrzo nakon ovog događaja, mali je rudar, koji je činio dio preostalih 5%, minirao nevaljani blok. Iako se predviđalo iskopavanje nevaljanih blokova, postalo je jasno da se oko 50% brzine mrežnog raspršivanja rudarilo bez potpune provjere valjanosti blokova (koje se naziva SPV rudarstvo) i izgradnje novih blokova na vrhu nevaljanih blokova. Budući da je otprilike samo polovica SPV rudarske mreže nagovijestila da će provoditi pravila BIP66, nekoliko ogromnih rudara do danas je izgubilo prihod od rudarstva u vrijednosti od preko 50 000 USD.

U skladu s tim, softver čiji je zadatak odbiti nevaljane blokove sada je u opasnosti da odražava transakcije kao što je potvrđeno kad tehničko nisu. Lagani (SPV) novčanici i određeni softver poput starijih verzija Bitcoin Core-a, koji su novim BIP66 konsenzusnim pravilima prebačeni na razinu SPV-a, trenutno su najugroženija skupina.

Trenutno je preporučena radnja privremeno uklanjanje svih rudara iz SPV rudarstva i njihova potpuna provjera. Bitcoin.org u skladu s tim može smanjiti trenutnu preporuku čekanja dodatnih 30 potvrda. Zbog činjenice da su se pojavili problemi s planiranim ažuriranjem, ocjene potvrde primljene nakon 6. srpnja 2015. mnogo su manje pouzdane ako koristite sljedeći softver:

  • Korisnici laganih (SPV) novčanika trebali bi po mogućnosti dobiti dodatnih 30 potvrda na iznos koji obično dobivaju;
  • Bitcoin Core 0.9.4 ili stariji korisnici trebali bi ili nadograditi na Bitcoin Core 0.10.2 ili po mogućnosti dobiti dodatnih 30 potvrda na iznos koji obično dobivaju;
  • Korisnici web novčanika također bi po mogućnosti trebali dobiti dodatnih 30 potvrda na iznos koji obično dobivaju, osim ako niste apsolutno sigurni da je vaš novčanik zaštićen Bitcoin Core 0.9.5 ili novijom verzijom;
  • Na korisnike Bitcoin Core 0.9.5 ili novije verzije ovo ne utječe, ali preporučuje se nadogradnja na verziju 0.10.2 jer bi moglo doći do ranjivosti uskraćivanja usluge koja nije povezana s ovim upozorenjem.

Za rudare koji udružuju rudnike važno je osigurati da su dio bazena koji ispravno provjerava blokove. Ako ustanovite da vaš bazen to ne radi, odmah se prebacite na bazen koji to čini. Popis koji sadrži sumnjive dobre i / ili loše bazene nalazi se na stranici Usporedba Wiki rudarskog bazena. Ako više volite solo moji, prijeđite na Bitcoin Core 0.10.2 što je prije moguće.

Pitanje je u ovoj fazi može li se taj problem riješiti kako bi se stvari “vratile u normalu”. Odgovor na to je da i ne. Bitcoin Core 0.9.5, kao i njegove kasnije verzije, uvijek su mogli otkriti jesu li blokovi valjani ili ne. Bitcoin Core 0.9.4, kao i ranije verzije, međutim, ne uključuje dodatna pravila konsenzusa BIP66 i u skladu s tim neće pružiti razinu sigurnosti koju pružaju novije verzije Bitcoin Corea. Stoga se toplo preporučuje nadogradnja kako biste se vratili na potpunu sigurnost čvora. Lagani (SPV) novčanici nisu sigurni ako je primljeno manje od 30 potvrda. Ovakva će se situacija zadržati sve dok se svi glavni bazeni ne prebace na potpunu provjeru valjanosti. Budući da su web novčanici izuzetno raznoliki u svom radu i postupanju s dvostrukim trošenjima, sigurnije je pretpostaviti da su na istoj razini sigurnosti kao i gore opisani lagani novčanici, osim ako niste apsolutno sigurni da koriste Bitcoin Core 0.9.5 ili kasnija verzija za potpunu provjeru valjanosti.

Popis nevažećih hashova blokova može se naći na Bitcoin Wiki.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me