Shvatite zašto se Bitcoin može smatrati “novcem”

Većina vlasti i regulatora ne mogu Bitcoin smatrati novcem jer, prema njima, kriptovaluta ne ispunjava nijednu od ove tri bitne funkcije: nije medij razmjene, obračunska jedinica ili skladište vrijednosti. Iako je ovo možda istina, ova mišljenja postavljaju zanimljivo pitanje: ne može li se Bitcoin zaista smatrati i smatrati novcem prema službenim standardima?

Pa, opće mišljenje kaže ‘ne’, ali devet je razloga koji govore suprotno. Govorimo o različitim karakteristikama novca koje se mogu primijeniti na Bitcoin: oskudne, trajne, prijenosne, djeljive, lako prepoznatljive, jednostavne za pohranu, zamjenjive, teško krivotvorene i široko rasprostranjene.

Kad malo razmisliš, kriptovaluta čak ima značajnu prednost nad fiat valutama – valute koje službeno koristi neka zemlja – i zlato u mnogim od ovih karakteristika. Dakle, pogledajmo izvedbu Bitcoina prema svakoj od ovih tehničkih značajki.

1. Oskudno

Oskudica definira ograničeni skup objekata koji su široko dostupni, ali ih nije moguće lako stvoriti ili pronaći. Na primjer, novca je malo, jer fiat valute u kontroliranim iznosima može stvoriti samo mala skupina ljudi. U ovom slučaju, zlato je također rijetko dobro. I, iznenađenje … Bitcoin je rijedak, kao što ste već zamislili. Opskrba kriptovaluta vrlo je kontrolirana i predvidljiva.

2. Izdržljiv

Oštećena-novac-oštećena-valuta

Bilo koji odgovarajući oblik novca mora moći trajati dugo vremena i na tom polju Bitcoin pobjeđuje u prvoj bitci. Za razliku od zlata, koje će trajati stotinama godina ili više, fiat valuta izrađena od papira lako se razgrađuje i nije prikladna za dugoročno čuvanje vrijednosti. Jedino rješenje je zamjena oštećenih računa, tako da stvarna vrijednost koju predstavljaju ne može biti uništena. Bitcoin je najtrajniji od svih: digitalni je, vječan je sve dok ga ljudi žele koristiti, a novčanici se čak mogu duplicirati kako bi se spriječila oštećenja datoteka.

3. Prijenosni

Valuta koja je namijenjena svakodnevnoj upotrebi mora biti prijenosna. Fiatove valute poštuju ovo pravilo i imaju moćnog prijatelja: kreditne i debitne kartice. S druge strane, zlato nije toliko prijenosno, jer je obično teško i teško ga je nositi. Sada je Bitcoin super jednostavan za nošenje, riskiramo reći lakši oblik svih njih: digitalni je, nema ništa. Sve svoje bogatstvo možete uklopiti u bljeskalicu i prenijeti je na svjetsku mrežu.

4. Djeljiv

bitcoin-pola

Kad odete u trgovinu i nešto kupite, uobičajeno je primiti kusur. Točno, jer novac mora biti djeljiv: fiat valute jesu, ali zlato je složeniji slučaj. Može se podijeliti, ali za to je potreban dug proces. Ne kao Bitcoin, koji je trenutno djeljiv do osam decimala i može se dalje proširiti.

5. Provjera autentičnosti

Novac se mora provjeriti, tako da se krivotvoreni novac ne može proizvesti i koristiti za kupnju ili razmjenu. Obično se provjerene fiat valute i zlato mogu lako razlikovati od njihovih lažnih verzija. U ovom slučaju, Bitcoin se ne može vizualno identificirati, jer je digitalni i ne možete ga vidjeti. No, postoji softver koji se može koristiti za provjeru njegove autentičnosti u lancu blokova. Ovaj postupak zahtijeva određeno tehničko znanje, ali nije super složen.

6. Skladištenje

Vrijednost bitcoina leti i pada

Novac i zlato poštuju ovo pravilo, jer se na relativno jednostavan način mogu pohraniti u velikim količinama, iako zlato zahtijeva puno prostora za čuvanje. Evo još jednog polja u kojem se Bitcoin ne može podudarati: ne postoji ništa lakše za pohranu od nečega što je digitalno. Možda postoje neke zabrinutosti kako se lanac blokova povećava s proizvodnjom novih virtualnih kovanica, ali kako se proizvodnja povećava, tako se povećava i hardver. I ne zaboravite na dostupne metode sigurnosnog kopiranja, poput pohrane šifriranih datoteka u oblaku.

7. Fungible

Sve jedinice fiat valute moraju se smatrati ekvivalentnima i zamjenjivima. Novac se uklapa u ovu tehničku značajku (na primjer, jedna novčanica od 10 dolara jednaka je drugoj), kao i zlato, koje je ekvivalentno na kemijskoj razini, ali na primjer različito u pogledu čistoće. Poput fiat valuta, i Bitcoin se smatra jednakim, budući da je 1 BTC isto što i drugih 1 BTC.

8. Teško krivotvoriti

Zakonodavac iz Južne Koreje poziva na poduzimanje mjera za krivotvorenje zelenih novčanica

Pouzdane valute mora biti teško krivotvoriti. Iako je teško zaraditi lažni novac, to nije nemoguće i dogodilo se puno tijekom godina. S druge strane, zlato je gotovo nemoguće lažirati, poput Bitcoina. Još jedna velika prednost: budući da je kriptirani novčić, nemoguće je krivotvoriti Bitcoin. Najbliže što bi haker mogao pokušati je pokušati dvostruko potrošiti isti novčić, ali to je zaista teško učiniti, pa je rizik vrlo nizak.

9. Široka upotreba

Evo još jednog polja u kojem Bitcoin osvaja prostor. Naravno, novcem se mora lako trgovati i široko ga koristiti kako bi se došlo do proizvoda i usluga. Međutim, zlato je vrlo različito, jer rijetko se može pronaći nešto što se može izravno kupiti s ovim plemenitim metalom. Sada Bitcoin raste na ovom području: za sada samo mali dio web stranica prihvaća kriptovalute, ali svakodnevno ima novih članova Bitcoin svemira. Osim toga, neka fizička poduzeća također otvaraju svoja vrata digitalnom novčiću.

Preko thegenesisblock.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me