Smarta kontrakt: Blockchain äter tjänstemän till frukost

Advokatbyråer, finansmarknader, IRS … Till och med den mäktiga IRS. Vi vet nu att blockchain har makten, åtminstone i teorin, att störa nästan vad som helst. Även den digitala jätten Hewlett-Packard anser att Bitcoin är en “magisk valuta”.

Det kaliforniska företaget skrev nyligen om världens mest kända kryptovaluta och dess kärnteknologi, med fokus på smarta kontrakt. Eller med andra ord “juridiskt bindande avtal som kör sig själva genom programvara.”

Skönheten i Bitcoin, säger HP, är att själva transaktionen blir kontraktet. Allt som krävs är att en part skickar pengar till en annan part och en post visas. Detta kan lätt tillämpas på kommersiell bankverksamhet eller investeringssektorn, där smarta kontrakt kan “utföra oigenkännligt komplexa beredskap baserat på kontraktets villkor, allt i realtid, med total öppenhet för de avtalade parterna.”

smarta kontrakt bitcoin blockchain hpDet är här Bitcoins ‘magiska krafter’ börjar. Om ett smart kontrakt redan ser ut som en snabb och snabb process, jämför nu det med den långa (och ärligt talat tråkiga) traditionella processen som inkluderar mänskliga advokater, revisorer, konsulter och bankirer. Ja, och den astronomiska kostnaden för att anställa dessa yrkesverksamma.

Inget brott, tjänstemän, men blockchain äter dig till frukost.

Ett smart avtal som bearbetas av Bitcoins blockchain skulle vara lätt att komma åt och förstå, såväl som billigt och, viktigast av allt, ogenomträngligt för bedrägerier. Framtiden är stor och ljus och blockchain börjar se ut som en tsunami som sannolikt kommer att bulldoze de traditionella finansmarknaderna och den nuvarande företagsstrukturen.

”Innovatörer i blockchain-området experimenterar med sätt att använda protokollet i B2B-betalningar utan alla vanliga begränsningar för transaktionsvolymen. Om de lyckas skulle kreditkortsföretag, betalningsbehandlare och legioner inom bokförings- och advokatbyråer (och naturligtvis de åtföljande konsultföretagen) vara förstörda. (…) IRS kan bli den mest störda enheten av dem alla. ”

HP, tekniken bakom Bitcoin kan också ersätta advokater

Visst, den här processen kommer att förstöra jobb. Men det kommer också att spara miljarder för företag och privatpersoner, samt öka säkerheten och effektiviteten i transaktioner, säger HP.

Den svåra sanningen är det historia är gjord av störningar. Och, som Mark Twain sa: “Historien upprepar sig aldrig, men den rimmar ofta.” För nästan hundra år sedan chockade och skrämde Henry Ford framsteg inom bilindustrin och utsikterna till massproduktion. Mänskliga arbetare ersätts av maskiner, människor förlorar sina jobb … Ändå var marknaderna glada och innovatörerna ville ha det.

Det gjordes massiva investeringar och ny infrastruktur byggdes, eftersom samhället desperat försökte förstå den nya verkligheten. Och sedan inträffade också en massiv krasch 1929 och världen förändrades kraftigt. Men då led mänskligheten också konsekvenserna av massiva ekonomiska krascher efter järnvägsexplosionen på 1840-talet och ”stålmanien” på 1880-talet.

Allt detta för att säga det, trots att det är ont för länder och dess folk, upp- och nedgångar är naturliga i konjunkturcykeln över hela världen. De sniffar störningar som en utbildad blodhund, men det betyder inte att vi inte kan gå framåt och förnya.

Bra gamla Bitcoin vs ‘Crypto 2.0’ Ethereum

Trots rädslan som de flesta oinformerade människor kan känna när de står inför störningar, kan Bitcoins viktigaste hinder när det gäller smarta kontrakt inte ens vara okunnighet. Det kan faktiskt vara en av dess många släktingar.

‘Crypto 2.0’ Ethereum hävdar “det är det enda spelet i stan” när ämnet är smarta kontrakt. Den ideella plattformen tillåter utvecklare att bygga ut blockchain-applikationer, samtidigt som de genererar en värdetecken (kallad ‘eter’) för att stimulera ett peer-to-peer-beräkningsnätverk. Ethereum kan vara mycket lik Bitcoin, men det tillåter en större mångfald jämfört med Bitcoins förmåga att underlätta för smarta kontrakt.

smarta kontrakt bitcoin blockchain ethereum“Varje institution i staden jag har pratat med tittar på Ethereum för att bygga sina blockchain-appar de närmaste fem till tio åren”, Eth Kappes kommunikationsansvariga Ken Kappler sa nyligen, utan att avslöja namn.

Ändå bär de flesta banker och företag fortfarande pannan när de pratar om smarta kontrakt. Problemet är total transparens tillåten av blockchain. Lösningen blir att dela upp systemet och skapa ett hybridsystem, en möjlighet som flera institutioner forskar på.

Ändå spelar det någon roll? Bitcoin eller Ethereum. Total transparens eller hybridsystem. Hur som helst måste vi anamma förändring, oavsett form. Som Ryan Kavanaugh sa: ”Nyckeln är att anamma störningar och förändras tidigt. Reagera inte på det årtionden senare. Du kan inte bekämpa innovation. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me