Studija: Put svile bio je “promjena paradigme” u trgovini drogama

Jednom davno, Bitcoin bio je poznat po svojoj povezanosti s internetskim crnim tržištem Puta svile, koji je omogućio anonimne transakcije korištenjem digitalne valute. Tržište “tamne mreže” eksponencijalno je raslo do listopada 2013. godine, kada ga je naglo zatvorilo savezno provođenje zakona. Međutim, nova studija objavljen je u kojem se analizira uspješna trgovina drogom koja je postojala na Putu svile u posljednjim tjednima postojanja.

Pojava anonimnih internetskih tržišta rezultirala je inovacijama u transformaciji i promjeni paradigme u prodaji lijekova, navodi se u izvješću. Put svile i druga mračna mrežna tržišta redefiniraju što znači biti uspješan trgovac drogom – prijetnje, zastrašivanje i nasilje više nisu potrebni ili praktični u virtualnom svijetu.

Istraživači tvrde da je ovo važna inovacija kriminalnih aktivnosti. Iako dobavljači droga srednje i visoke razine često pribjegavaju nasilnim ratovima sa zemljom kako bi zaštitili svoj teritorij, Put svile bio je prvi primjer nenasilne „internetske klirinške kuće“ – pružio je trgovcima sigurne i pouzdane metode za pronalazak proizvoda.

To se protivi uobičajenoj percepciji Puta svile kao “eBaya za lijekove”, gdje se smatralo da prodavači prvenstveno prodaju kupcima za osobnu upotrebu. Umjesto toga, istraživači su otkrili da su mnogi kupci Puta svile zapravo sami trgovci drogom. Utvrđeno je da ove poslovne transakcije čine najmanje trećinu ukupnog prihoda Puta svile.

Analiza revolucije

Studiju su proveli Judith Aldridge, profesorica prava na Sveučilištu u Manchesteru, i David Decary-Hetu, znanstvenik kriminologije sa Sveučilišta u Lozani. Koristili su prilagođeni softver za indeksiranje weba za preuzimanje cijele web stranice Puta svile tijekom tri dana u rujnu 2013., samo nekoliko tjedana prije nego što su savezne agencije zaplijenile stranicu i uhitile njezinog navodnog operatora Rossa Ulbrichta.

Istraživači su otkrili da se veličina Puta svile – u smislu prosječnog godišnjeg prihoda – povećala sa 14,4 milijuna dolara sredinom 2012. na 89,7 milijuna u rujnu 2013, zapanjujući šestostruki rast popularnosti. Izvještaj kaže da ovo predstavlja “izuzetno jaku potražnju” za ovom vrstom tržišta i da je “malo vjerojatno” da će crno-mrežna tržišta nestati, čak i suočeni s progonima zakona.

Glavni razlog eksplozije popularnosti Puta svile bila je njegova inovacija u tome kako trgovci drogom komuniciraju jedni s drugima i s kupcima. Kombinacija anonimnosti, šifrirane komunikacije, escrow usluga i ugrađenog sustava reputacije značila je da i dobavljači i kupci mogu raditi u okruženju koje je relativno sigurno i dobro regulirano. I ne samo to, već su trgovci na maloprodajnoj razini imali metodu za nabavu proizvoda koja nije ovisila o ubojitim bandama ili kartelima.

Provaljeni mit: “eBay za droge”

Do sada su ga u većini karakterizacija Puta svile smatrali “Amazonom” ili “eBayom” stvorenim za droge – ideju koju su mediji nastavili i dva prethodna znanstvena rada. Ali ovo najnovije istraživanje pokazalo je da to nije nužno slučaj i da je velik dio poslovanja Puta svile zapravo dobavljač-dobavljač.

Do ovog zaključka došlo se dijeljenjem svih transakcija Puta svile u pet zasebnih cjenovnih kategorija za analizu. Najniža kvintila predstavljala je najjeftiniju verziju proizvoda – na primjer samo 1 gram kanabisa. Svaka viša kvintila imala je skuplju i veću količinu lijeka.

stol 1Podaci su podijeljeni u pet glavnih kategorija lijekova, od kojih je svaka podijeljena u pet kvintila cijena.

Peti i najviši kvintil predstavljao je gigantske masovne narudžbe vrijedne tisuće dolara. Ti su popisi uključivali cijele kilograme kanabisa ili nekoliko unci kokaina, ogromne količine koje bi bilo nepraktično za svakodnevne kupce droga. Prosječna vrijednost ovih narudžbi s visokom cijenom i velikim količinama kretala se od 1.129 USD za lijekove na recept do nevjerojatnih 3.494 USD za ecstasy..

Jasno je da su neki kupci na Putu svile također prodavali – u osnovi su kupovali velike količine lijekova od veletrgovaca kako bi ih opet prodali s profitom. Toliko je palo u skladu s hipotezom istraživača, ali svejedno ih je iznenadilo kad su saznali koliki je prihod ostvaren skupnim narudžbama. Kada se gotovo polovica cijelog prihoda od određenog lijeka generira putem skupnih narudžbi vrijednih tisuće dolara, dotično tržište očito nije samo “eBay za lijekove”.

Transformativna inovacija

Budući da su mnogi kupci Puta svile i sami bili trgovci drogom, tržište je funkcioniralo kao prvi virtualni posrednik između ilegalnih poduzeća. Time su eliminirani mnogi rizici koji su tipično povezani s trgovinom drogom – uključujući nasilne „ratove sa zemljom“ između suparničkih skupina i krađu proizvoda ili novca. Dobavljači su sada mogli nabavljati i distribuirati proizvode koji su ih činili relativno sigurnima u tako rizičnom poslu.

Osim toga, povratne informacije u eBay stilu i sustav depozita poslužili su za povećanje povjerenja kupaca, istodobno uklanjajući neetične dobavljače koji su isporučivali nekvalitetne proizvode ili prevarili kupce. Rezultat je bio zdrav odabir dobavljača koji su pružali kvalitetnu uslugu. Istraživači proširuju ovaj zaključak:

U eri kriptomarketa droga, imati dobru korisničku uslugu i vještine pisanja, imati dobru reputaciju putem ‘povratnih informacija’ kao prodavač ili kupac – možda je važnije od mišića i veza licem u lice.

Suprotno javnoj pretpostavci, nasilje možda ipak nije svojstvena značajka ilegalnih tržišta.

Novi ekonomski krajolik

Sve to znači da je izvorni Put svile bio mnogo više od jednostavnog načina da se korisnici droga poprave. Svakako, uz potrebne tehničke vještine i strpljenje, svatko se mogao prijaviti i početi kupovati lijekove za osobnu upotrebu. No s druge strane, svatko se mogao prijaviti i početi kupovati lijekove za poslovnu upotrebu. Bilo je jednako lako kupiti kilogram kanabisa kao i gram, pod pretpostavkom da si to čovjek može priuštiti.

Pojavom Puta svile i mnogih mračnih mrežnih tržišta koja su se pojavila da ga zamijene, trgovci drogom sada imaju mnogo sigurniju i pouzdaniju mogućnost ponovnog skladištenja svojih proizvoda. Pod pretpostavkom da mogu prijeći tehničke prepreke u učenju korištenja Tor, Bitcoin i PGP enkripcije, sada je moguće raditi u trgovini drogom s malo ili nimalo rizika od nasilja. Turski ratovi, prijetnje, zastrašivanje, krađa, atentati – sve ono što obično povezujemo s kartelima i uličnim bandama – više nisu dio jednadžbe kada je riječ o mračnim mrežnim tržištima.

O ovoj su temi nesumnjivo potrebna daljnja znanstvena istraživanja, ali zasad rezultati izgledaju prilično pozitivno. Migracija prodaje droga na mračna mrežna tržišta služit će smanjenju nasilja na ulicama i oduzimanju moći ubojitim kartelima i bandama koji uspijevaju u trenutnom sustavu. To ne bi trebalo iznenaditi kritičare Rata protiv droga – ali sada napokon postoji znanstvena analiza koja pokazuje da je promjena paradigme stvarna, i to je dobra stvar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me