Što je kriptovaluta?

Što je kriptovaluta?

Kriptovalute su najnovija evolucija digitalnog novca. Ali što je zapravo kriptovaluta i koje su njezine karakteristike? Ovaj post sve objašnjava, jednostavno.

Što je sažetak kriptovaluta

Kriptovalute su digitalni kovanice koje ne kontrolira središnje tijelo, već putem mreže jednako privilegiranih sudionika koji slijede dogovoreni skup pravila. Tri sastojka koja čine kriptovalutu su: mreža ravnopravnih (p2p) mreža, kriptografija i mehanizam konsenzusa.

To je ukratko definicija kriptovalute. Za detaljniju definiciju nastavite čitati, evo što ću pokriti:

Povezano: Pogledajte naš video vodič o blokchainu

1. Što čini kriptovalutu?

Izraz “kripto valuta” kontrakcija je “kriptografske valute”. Iako je kriptovaluta oblik digitalne valute, danas postoji mnogo digitalnih valuta koje nisu kriptovalute.

Na primjer – PayPal, Zynga čip, pa čak i naše tradicionalne fiat valute (USD, EUR itd.) Uglavnom su digitalne.

U ožujku 2018. godine Merriam-Webster najavila je da će uključiti ovaj pojam u svoj rječnik. Njihova definicija je sljedeća:

kriptovaluta imenica cryp · to · cur · ren · cy \ ˌkrip-tō-ˈkər-ən (t) -sē, -ˈkə-rən (t) -sē \: bilo koji oblik valute koji postoji samo digitalno, koji obično nema središnju izdavanje ili regulatorno tijelo, ali umjesto toga koristi decentralizirani sustav za bilježenje transakcija i upravljanje izdavanjem novih jedinica, a koji se oslanja na kriptografiju kako bi se spriječilo krivotvorenje i lažne transakcije. Prva poznata upotreba: 1990

Pokušajmo razbiti ovu zbunjujuću rečenicu na 3 glavna sastojka koji čine kripto valutu.

Sastojak # 1 – P2P mreža (decentralizacija)

Za razliku od tradicionalnih digitalnih valuta, kriptovalute se ne oslanjaju na bilo koje središnje tijelo za provjeru valjanosti ili olakšavanje transakcija.

Umjesto toga, postoji mreža jednako privilegiranih sudionika koji provjeravaju i ažuriraju transakcije u zajedničkoj knjizi koja se naziva blockchain.

Sastojak # 2 – Kriptografija

Kriptografija je umjetnost sigurne komunikacije u neprijateljskom okruženju. Kriptografija se koristi u kriptovalutama tako da vršnjaci mogu sigurno komunicirati bez potrebe središnjeg tijela za provjeru valjanosti njihovih poruka.

Sastojak # 3 – Konsenzusni mehanizam

Sad kad imamo skupinu jednako privilegiranih sudionika koji mogu sigurno komunicirati, moramo uspostaviti pravila za našu kriptovalutu. Ta su pravila poznata kao protokol, a uključuju i mehanizam konsenzusa.

Mehanizam konsenzusa pravilo je o tome tko će ažurirati našu zajedničku knjigu transakcija. U slučaju Bitcoina, korišteni mehanizam naziva se Proof of Work. Različite kriptovalute koriste se različitim mehanizmima konsenzusa.

Ako ponovno posjetimo Websterovu definiciju nakon razumijevanja ovih temeljnih sastojaka, možete vidjeti da to ima puno više smisla.


2. Vrste kriptovaluta

Iako sve kriptovalute tvrde da su decentralizirane, istina je daleko od toga. U stvarnosti imate potpuno decentralizirane valute poput Bitcoina i centralizirane kriptovalute poput stablecoins i Ripple.

Centralizirane kriptovalute

Centralizirane kriptovalute obično izdaje profitna tvrtka koja je uspostavila protokol kriptovalute i također određuje tko može sudjelovati u mreži.

Dobar primjer bi bila nadolazeća Facebook Vaga – novčić koji će izdati Facebook, iako su svi sudionici mreže jednaki, sama mreža nije otvorena za sve.

Centralizirane kriptovalute mogu se smatrati nadograđenom verzijom tradicionalnih fiat valuta, jer su i dalje podložne svim rizicima centraliziranog upravljanja (prijevara, nemar, kontrola).

Decentralizirane kriptovalute

Decentralizirane kriptovalute obično izdaje neprofitna organizacija. S decentraliziranim kriptovalutama, igrališta su izravnana kako bi svi mogli sudjelovati.

Klasični primjer za to bio bi Bitcoin. Svatko na svijetu može sudjelovati u Bitcoin mreži, primati sredstva ili postati Bitcoin rudar, bez potrebe za traženjem dopuštenja.

Doista decentralizirane kriptovalute potpuno su transparentne, otvorene za sve i otporne na cenzuru.

Važno je napomenuti da iako su neke kriptovalute doista izgrađene kao decentralizirane, one su zapravo centralizirane jer u njihovoj mreži ne sudjeluje dovoljno ljudi. To čini decentraliziranu platformu učinkovito kontroliranom malim brojem sudionika.

Ovdje je glavno da je istinska decentralizacija stvar dizajna i usvajanja.

3. Token u odnosu na kriptovalute

Jedna važna razlika koju treba napraviti je razlika između kriptovaluta i tokena.

Kriptovalute su kovanice koje imaju sva tri sastojka koja sam gore spomenuo, pa stoga stvaraju vlastiti blockchain transakcija.

S druge strane, tokeni su prikaz imovine koja se nalazi na već postojećem blockchainu. Primjerice, Tether je ERC-20 token koji za rad koristi Ethereum blockchain.

Dakle, tokeni se mogu smatrati “podkovanicom” određene kriptovalute koja ima vlastiti blockchain i ima sposobnost pokretanja koda koji stvara tokene (poznata i kao sposobnost pametnih ugovora).

Tokeni mogu započeti kao dio već postojećeg blockchaina, a zatim pretvoriti u vlastitu kriptovalutu. Na primjer, EOS je započeo kao ERC-20 token, a kasnije je postao neovisna kriptovaluta.

Tokeni se mogu podijeliti u dvije glavne kategorije – uslužni tokeni i sigurnosni tokeni.

Uslužni tokeni su tokeni koji obećavaju buduću upotrebu proizvoda ili usluge. Nisu namijenjeni investiciji, oni imaju uslužni program.

S druge strane, sigurnosni tokeni su tokeni koji predstavljaju, na primjer, financijsku imovinu kojom se trguje, dionicu ili obveznicu tvrtke. Oni bi trebali biti oblik ulaganja.


4. Često postavljana pitanja

Koja je razlika između kriptovalute i blockchaina?

Kriptovalute koriste blockchains da bi djelovale decentralizirano. Kriptovaluta je novčić, a blockchain je knjiga transakcija koja dokumentira transakcije novčića.

Drugi način da se to opiše je da je blockchain tehnologija koja stoji iza kriptovaluta.

Kad smo to rekli, blockchain je zapravo sama kriptovaluta jer su kriptovalute samo zapis na glavnoj knjizi (ne postoji stvarni fizički novčić). Ali radi razlike, ljudi koriste kriptovalute da bi opisali kraj, a blockchain da bi opisali sredstva u tom cilju.

5. Zaključak

Kriptovalute su sljedeća evolucija u digitalnim valutama. Novac je prešao dugačak put od robe do kovanica, papira i na kraju digitalnih podataka pod nadzorom središnjeg tijela. Danas, u svojoj sljedećoj fazi evolucije, novac postaje decentraliziran korištenjem kriptovaluta.

Važno je razlikovati centralizirane kriptovalute, decentralizirane kriptovalute i tokene. Nadam se da je ovaj vodič pojasnio razliku.

Kakva su vaša razmišljanja o kriptovalutama? Jesu li oni zaista budućnost novca? Javite mi u odjeljku za komentare u nastavku.

“>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me