Što je Peercoin? Hibridna kriptovaluta

Predstavljen u kolovozu 2012., Peercoin (PPC) jedan je od najstarijih altcoina u kriptovalutnoj zajednici i glavna konkurencija Bitcoin. Stvorili su ga Scott Nadal i Sunny King, anonimni programer koji je također stvarao Primecoin. Peercoin je prva kriptovaluta koja je kombinirala dokaz o radu i dokaz o udjelu u hibridni sustav koji rješava Bitcoin-ove slabosti uz istovremeno korištenje manje energije.

Zelena alternativa

Bitcoin je kritiziran zbog velike potrošnje resursa, jer su sve brži i brži strojevi potrebni za zaradu iste količine kovanica putem blok nagrada. Trenutno Bitcoin mreža u jednom danu troši oko 150.000 USD energije, što je mjerljivo opterećenje za resurse okoliša.

Peercoin zauzima drugačiji pristup, koristeći hibridni algoritam koji u početku koristi dokaz o radu, ali postupno prelazi u dokaz o udjelu kako mreža raste. Umjesto da generiranje kovanica drži isključivo u rukama rudara, mreža Peercoin prenosi teret na ljude koji jednostavno posjeduju Peercoin i klijenta pokreću na svom računalu. Stoga izraz “dokaz o udjelu” doslovno znači da nagrađuje korisnike koji održavaju udio u mreži, a samim tim i održavanje same mreže.

Budući da Peercoin koristi znatno manje energije od Bitcoina, reklamira se kao održivi i ekološki prihvatljiv altcoin. Zapravo, od siječnja 2014. mreža Peercoin koristi samo 30% energije koju koristi Bitcoin. Predviđa se da će se ovaj udio s vremenom dodatno smanjivati ​​kako Peercoin prijeđe na dokaz o udjelu.

Kovanje: Peercoinov interni sat

Proces stvaranja novih kovanica i zaštite mreže u sustavu provjere uloga naziva se “kovanje”. To može učiniti svatko tko ima puni čvor, a vjerojatnost rješavanja bloka određuje se prema tome koliko Peercoina sjedi u novčaniku najmanje 30 dana. Ovi novčići koji sjede najmanje mjesec dana jedini su novčići koji se računaju kao “ulog” u mreži. Nakon što se kovanice prenesu novom vlasniku, njihov se interni sat resetira i mora proći još 30 dana prije nego što se novčići mogu ponovno koristiti kao ulog.

Nakon što se dostigne taj 30. dan, snaga kovanja zapravo se povećava svaki dan nakon toga još dva mjeseca. Kad prođe 90. dan, novčići u osnovi prestaju stariti i nastavljaju se kovati istom brzinom. U osnovi mreža Peercoin potiče ljude da drže kovanice najmanje 3 mjeseca i snažno obeshrabruje potrošnju. Postupak kovanja nagrađuje one koji zadržavaju alate za kovanje: same kovanice. Najveći dobročinitelji Peercoina su oni koji ga drže puno i to duži vremenski period.

Zaštita od inflacije

Kao još jedna ugrađena prednost provjere udjela, korisnici Peercoina nagrađuju se 1% kamate godišnje za održavanje udjela u mreži. Ovaj je mehanizam poput kamata na štedni račun, ugrađen u sam novac. To potiče ljude da ostanu na mreži bez upotrebe pretjerane energije, ali i polako napuhuju novčanu masu.

Ovoj stopi inflacije od 1% zapravo se pomalo suprotstavlja pametna upotreba 0,01 PPC po transakcijskoj naknadi. Umjesto da naknade šalje rudarima kao u Bitcoin mreži, Peercoin zapravo uništava naknade i u potpunosti ih uklanja iz novčane mase. Dakle, malo Peercoina nestaje sa svakom transakcijom koja se dogodi – stvarajući tako deflacijsku značajku.

Paralelni mehanizmi od 1% godišnje kamate i 0,01 PPC naknade za transakcije rade zajedno kako bi stvorili zanimljivu dinamiku kakvu nema kod drugih altcoina. Peercoin je u osnovi izgrađen kako bi obeshrabrio česte transakcije i potaknuo gomilanje. Stoga bi Peercoin bio nepraktičan kao platforma za plaćanje, čineći svoju svrhu znatno drugačijom od ostalih kovanica koje su pogodnije za transakcije.

Sigurnost protiv 51%

Još jedna prednost Peercoinovog inovativnog hibridnog sustava dokaza o udjelu je ta što je mnogo skuplje izvršiti napad od 51% – ranjivost zbog koje je Bitcoin kritiziran. Napadač bi teoretski trebao steći 51% ukupne snage raspršivanja Bitcoin rudara kako bi stekao snagu dvostruke potrošnje, a ovaj se rizik činio vrlo stvarnim u prošlosti kada su se određeni BTC rudarski bazeni približili 50% snage raspršivanja.

Peercoin ukida taj rizik iako je hibridni sustav provjere rada i provjere udjela. Ne samo da bi napadaču trebao 51% rudarske snage, već i 51% kovanica koje imaju aktivan udio u mreži. S trenutnom tržišnom kapitalizacijom Peercoina, ovaj bi pothvat koštao gotovo 25 milijuna USD – što bi 51% napada učinilo nevjerojatno skupim i mnogo manje vjerojatno da će se dogoditi nego na Bitcoin mreži.

Kao što je ranije spomenuto, za kovanje i osiguravanje mreže mogu se koristiti samo novčići koji sjede najmanje 30 dana. Da bi netko izvršio 51% napada na Peercoin, ne samo da bi trebao otkupiti 51% kovanica, već bi potom trebao pričekati cijeli mjesec prije nego što bude mogao kompromitirati mrežu. U krajnje nevjerojatnom slučaju da se to dogodi, korisnici Peercoina vidjeli bi da dolazi i imali bi 30 dana da reagiraju.

Peershares: Decentralizirane dionice

Aktivna razvojna zajednica Peercoina rezultirala je Peersharesom, novom aplikacijom izgrađenom na vrhu postojećeg koda mreže. Projekt je prvi predložio programer Jordan Lee u rujnu 2013. godine, a opseg je počeo stjecati u siječnju 2014. jer je na njega ušlo više programera.

Peershares je zamišljen kao decentralizirano rješenje za tvrtke koje žele izdavati dionice i dividende, a da se ne moraju oslanjati na nezavisnog trgovca dionicama. Svaka bi tvrtka pretvorila određenu količinu Peercoina u potpuno novi blockchain koji predstavlja sve dionice te tvrtke. Novi blockchain sada se može podijeliti među dioničarima, omogućavajući tvrtki prikupljanje novca i na kraju izdavanje dividendi.

Peershares je još uvijek u početnoj fazi, a razvoj jezgre nastavlja se u doglednoj budućnosti. No, iza projekta Peershares postoji opipljivo uzbuđenje, a neki su programeri zapravo preusmjerili svoj fokus s Peercoina u korist njegovog rođaka iz dionica. Vrlo je moguće da će Peershares biti prva uspješna implementacija dionica u kriptovalutu.

Soba za rast?

Trenutno Peercoin ima gotovo 50 milijuna američkih dolara tržišne kapitalizacije, što ga čini četvrtom najpopularnijom kriptovalutom u smislu pohranjenog bogatstva. Međutim, to je još uvijek manje od 1% tržišne kapitalizacije Bitcoina od 6,7 milijardi dolara. Ovdje se postavlja pitanje: je li Bitcoin sto puta vrijedniji od Peercoina?

Očito je da je dinamika tržišta složena i da je u igri bezbroj čimbenika u vrijednosti kriptovalute. Ali očito je točno da je mreža Peercoin energetski učinkovita i nevjerojatno sigurna od napada od 51%, što je čini jednom od najodrživijih i najpouzdanijih kriptovaluta na tržištu trenutno.

No, ekonomija ugrađena u Peercoin čini ga privlačnim samo za dugoročno gomilanje, a ostaje vidjeti je li to značajka ili greška u očima šire zajednice. Za sada će prostorom vjerojatno i dalje dominirati kovanice usmjerene na transakcije poput Darkcoina, Litecoina i Bitcoina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me