Što su ERC-20 tokeni? Objašnjenje za početnike

Inicijalne ponude novčića (ICO) postale su izuzetno popularni načini prikupljanja sredstava uz izbjegavanje regulatornih ograničenja fiat financiranja. U 2017. godini ICO-ovi su prikupili oko 6,5 milijardi dolara. A od ožujka 2018. već su ove godine prikupili dvije milijarde dolara.

Većina ICO-a temelji se na Ethereumu kao platformi, točnije na pametnim ugovorima Ethereuma. Dionice u ICO projektima obično se prodaju za ETH ili BTC i dodjeljuju se u obliku tokena (poznatih i kao ERC-20 tokeni).

Za pridošlice u Ethereumu obično preporučujemo upotrebu MyEtherWallet.com (MEW) za nadgledanje i upravljanje ICO tokenima. Za optimalnu sigurnost, MEW je najbolje upariti s hardverskim novčanikom.

Dakle, dok smo navikli vidjeti i baviti se ERC-20 tokenima, malo ljudi točno zna što su, kako rade ili čak što ERC-20 znači. (U slučaju da se pitate, ERC znači Ethereum Request Comment, a 20 je proizvoljan broj dodijeljen prijedlogu.)

Osnove ERC-20

Kao što i samo ime govori, matična valuta Ethereum blockchaina je eter (ETH). Ali ERC-20 tokeni također djeluju kao kovanice na Ethereumu. Ethereum je srce i um ERC-20 tokena. Njegov blockchain obrađuje njihove transakcije, a virtualni stroj pokreće njihove pametne ugovore.

pametni ugovor erc 20 token

Ethereum.orgPrikaz ICO-a ili “nepovjerljive” crowdsale:

1) Kupci plaćaju pametni ugovor (robot u centru).

2) Robot prosljeđuje novac vlasniku ugovora.

3) Robot vraća kupcima ICO tokene vlasnika. Uredan!

Imajte na umu da ti tokeni nisu neovisni. Oni se nalaze na Ethereumovom blockchainu i ovise o njegovim distribuiranim računalnim sposobnostima.

Rizici pametnog ugovora

Iako su pametni ugovori vrlo učinkoviti, oni ipak nose rizike. Na primjer, pametni ugovor ne može se mijenjati nakon što ga pokrenu programeri ICO-a. Ako pametni ugovor sadrži bugove ili ranjivosti, lako možete izgubiti financiranje, tokene ili oboje.

Takva su se nedjela često događala tijekom povijesti Ethereuma. Najistaknutiji primjer bio je $ 55 milijuna DAO hack, i za njezino ispravljanje potreban je hard fork mreže Ethereum (tako je stvoren Ethereum Classis).

Zašto potreba za standardom ERC-20?

Prije nego što je nastao standard ERC-20, bilo je mnogo problema s kompatibilnošću među različitim oblicima Ethereum tokena. Svaki je token imao potpuno jedinstveni pametni ugovor. Drugim riječima, za svaku je razmjenu ili novčanik morao napisati potpuno novi kôd, da bi mogao ugostiti novi token. A podrška sve većem nizu tokena postajala je pretjerano problematična i dugotrajna.

Kao rješenje, industrija je izradila standardni protokol za slijeđenje svih tokena, koji je sada poznat kao ERC-20.

The Standard tokena ERC-20 ima šest obveznih parametara za bilo koji pametni ugovor, plus tri neobavezna (ali preporučljiva!). Po želji možete postaviti maksimalni broj decimala koje token podržava. Za usporedbu, Bitcoin omogućuje osam brojeva nakon decimalne točke, kao i njegov simbol (obično 3- ili 4-znamenkasti kôd) i njegovo ime. (Stoga odaberite nešto nadahnjujuće!)

The šest obveznih funkcija baviti se brojem i prijenosom tokena. Prva dva koriste se za dodjelu početnog stanja distribucije tokena:

  • Mora se postaviti funkcija totalSupply tokena. Nakon dostizanja maksimuma, pametnim ugovorom ne smiju se stvarati više tokeni.
  • Funkcija balance0f dodjeljuje početni broj tokena bilo kojoj datoj adresi, obično vlasnicima ICO-a.

Dvije metode prijenosa su također potrebne za dodatnu distribuciju korisnicima i slanje tokena između korisnika. Oni su vitalni za funkcije sekundarnog tržišta:

  • Funkcija prijenosa premješta tokene iz ukupne zalihe u bilo kojeg pojedinačnog korisnika koji kupi tijekom ICO faze.
  • Funkcija transferFrom koristi se za slanje tokena s jedne osobe na drugu.

Dvije druge funkcije potrebne su za provjeru funkcija 3 i 4:

  • Funkcija odobrenja provjerava može li pametni ugovor distribuirati tokene na temelju preostale zalihe.
  • I na kraju, funkcija dopuštenja osigurava da adresa ima dovoljno salda za slanje tokena na drugu adresu.

Ovih 6 jednostavnih koraka omogućilo je davateljima novčanika i razmjenama da stvore jedinstvenu bazu koda koja može komunicirati s bilo kojim pametnim ugovorom ERC-20.

ERC-20 prijave tokena

ERC-20 tokeni imaju mnogo primjena. Na primjer, mogu djelovati kao projektni udjeli, certifikati o vlasništvu nad imovinom, bodovi lojalnosti ili čak samo čiste kriptovalute. Također je moguće da ERC-20 tokeni istodobno ispunjavaju nekoliko ovih uloga.

Izrada tokena ERC-20

Svi tokeni su stvoreni pametnim ugovorima. Ovi pametni ugovori obrađuju transakcije žetona i čine stanje svakog vlasnika žetona. Na primjer, CoinLaunch’s CoinCreator stranica omogućuje vam lako stvaranje vlastitih ERC-20 tokena!

Dok je ICO aktivan, ICO-ove tokene trebali biste dobiti natrag po dogovorenom tečaju, ako na njegov pametni ugovor šaljete kripto sredstva i svoje podatke (što je najvažnije, vašu poštansku adresu)..

Problemi s ERC-20 tokenima

Samo ERC-20 protokol nije uvijek dovoljan za potrebe tokena. To je samo standard za stvaranje tokena temeljenih na Ethereumu i ne osigurava korisne, vrijedne ili čak funkcionalne tokene.

Token se može i dalje prilagoditi sve dok ispunjava osnove ERC-20. Jedna loša strana standarda ERC-20 je ta što čini postavljanje simbola trivijalnim na tehničkoj razini. Kao rezultat toga, mnogi timovi koji inače ne bi mogli objaviti ICO to su mogli. Sam broj raspoređenih tokena (47.454 i računajući!) dovodi do obilja vrlo sličnih tokena, što postupak odabira čini težim i zbunjujućim za buduće ulagače.

Drugi je problem taj što neki projekti primjenjuju smjernice na idiosinkratski način, što stvara više zabune u načinu rada njihovih tokena. Na primjer, tokeni se ponekad šalju pametnim ugovorima drugih ICO-a. Ako taj ugovor ne dopušta ovu eventualnost, žetoni će se izgubiti. Do kraja 2017. god, izgubljeno je preko 3 milijuna dolara ovuda! Prijedlog ERC-223 želi se suprotstaviti ovoj nedostatku.

Zaključak

Stvaranje ERC-20 Token Standard ubrzalo je rast u cijelom ICO prostoru standardiziranjem funkcija koje projektima olakšavaju razvoj tokena. Protokol je također donio pojačanu sinergiju između ICO projekata, razmjena i pružatelja novčanika. Kao odgovor na uobičajene probleme i ranjivosti u ICO tokenima, protokol ERC-20 vjerojatno će se poboljšati i proširiti u budućnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me