Új Bitcoin Ponzi-séma? Az Exchange MyCoin eltűnik 387 millió dollárral együtt [FRISSÍTVE]

FRISSÍTÉS | Február 11., 23.30 – Két hongkongi törvényhozó sürgette a helyi hatóságokat a Bitcoin betiltására. A kérelmet azután tették, hogy a MyCoin-átverés csaknem 30 áldozata panaszt tett a rendőrségen. „A kormánynak nem szabad csak félreállnia. Egyszerűen nem elég csak arra kérni az embereket, hogy legyenek óvatosak a befektetés során. [A kormánynak] meg kell tiltania az ilyen virtuális valuta forgalmazását a piacon ”, – mondta Leung Yiu-chung, aki jelenleg a befektetők egy részének, James To törvényhozó társával együtt segít.

Úgy tűnik, hogy a Bitcoin ökoszisztémát elütötte egy másik Ponzi-séma. Ezúttal a gyanú a hongkongi székhelyű MyCoin tőzsdére esik. Több mint 3000 befektető szerint a társaság és tulajdonosai eltűntek, 3 milliárd HK-t loptak el – ami 386,9 millió dollárnak felel meg – a folyamat során.

A tagokból álló csoport A MyCoin dühödt ügyfelei közül 30 nemrég nyújtott be hivatalos panaszt a helyi törvényhozóhoz Leung Yiu-Chung, A South China Morning Post (SCMP) jelentése szerint ezen a hétfőn (9.). Félelem van most a befektetők körében, akik gyanítják, hogy a vállalat Ponzi-rendszert működtetett.

Bár a MyCoin korábban luxusszállodáknak adott nyilvános eseményeket, sőt 2014-ben egy makaói roadshow-t is bemutatott Jim Rogers befektetési guru vendégelőadóként, úgy tűnik, senki sem tudja, ki vezette a céget.

Egy nő, akit a kínai lap Lau-ként azonosított, beismerte, hogy 1,3 millió HK-t veszített. – Úgy tűnik, senki sem tudja, ki áll e mögött. Mindenki azt mondja, hogy ők is áldozatok (…), de a [rendszer] magasabb szintjén lévők azt mondták nekünk, hogy visszaszerezhetjük a pénzünket, ha több új ügyfelet találunk. ”.

Eddig a befektetők elárulták, hogy a társaság csábította őket ígéretek szerint egymillió HK dollár megtérülés mindössze négy hónap alatt, ha 400 000 HK USD értékű BTC-szerződést vásárolnak. A MyCoin ígéretei szerint a szerződések 90 BTC-t generálnának lejáratkor.

A vállalat bónuszt ígért, mint plusz nyereség és autók, de csak akkor, ha az ügyfelek képesek új befektetőket vonzani. Ennek kellett volna lennie a riasztás első jeleinek.

Az áldozatok azonban azt is elárulták, hogy ők soha nem kapott hivatalos dokumentumot vagy nyugtát, miután kifizette az eredeti szerződéses díjat a MyCoin-nak. A tőzsde által létrehozott és kezelt online kereskedési számlák az egyetlen bizonyíték a vállalat és a befektetők közötti kapcsolatra.

1

“Kicsit aggódunk, hogy a rendőrség megtagadja az ügyek kezelését, mert nincsenek írásos feljegyzések” – mondta Leung Yiu-Chung.

Időközben a törvényhozó elismerte, hogy találkozót kér a Monetáris Hatósággal a hongkongi Bitcoin kereskedelem további szabályozásának követelésére. Leung azt állítja a helyi kriptovaluta-ökoszisztéma egyelőre kevés felügyelettel vagy anélkül működött.

Chan, egy 81 éves nő, aki 3 millió HK dollárt fektetett be a MyCoin rendszerébe, képes volt behajtani 1,2 millió HK-t. Hét aktív Bitcoin-szerződése volt, és állítólag ingatlanügynöke csalogatta. „Nem kellett volna mohónak lennem. Ingatlanközvetítőm azt mondta nekem, hogy a nyereség egy év után meghaladja a 2 millió HK dollárt.

Ennek ellenére Chan “szerencsés” volt. Az egyik áldozat állítólag 50 millió HK-t vesztett. Mások még házukat és ingatlanjaikat is jelzáloggal fedezték fel, hogy pénzhez jussanak a rendszerbe történő befektetéshez.

Az SCMP jelentése szerint Chanhoz hasonlóan a MyCoin-ügyfelek többségét olyan szakemberek beszélték meg vásárlási szerződésekről, mint ingatlanügynökök, ügyvédi irodák ügyintézői vagy biztosítási ügynökök.

A riasztás második jele pár hónapja visszhangzott. Decemberben a vállalat hirtelen bejelentette, hogy megváltoztatja kereskedési szabályait: a befektetők csak akkor tudtak készpénzt teljes kriptovalutájukban fizetni, ha új ügyfeleket tudtak találni. Emellett azok az ügyfelek, akik képesek voltak visszavenni digitális érméiket, akkor nem kapták meg a teljes Bitcoin árat.

A társaság januárban jelentette be, hogy felújítja irodáit Tsim Sha Tsui-ban. Azóta a bejárati ajtó zárva van. Most kevés a hit, hogy a MyCoin valaha is újra megnyílik, annak ellenére, hogy annak weboldal még mindig online.

Több sajtóorgánum kedveli A CNBC megpróbálta felvenni a kapcsolatot a MyCoin-nal de a cég eddig minden kérést figyelmen kívül hagyott.

A MyCoin-ról szóló rossz híreket hétfőn (9.) hozták nyilvánosságra, akkor, amikor a kriptovaluta ökoszisztéma látszólag kezd felépülni a 2015 elején regisztrált alacsony árakból..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me