Varför Rand Paul är fel om att stödja Bitcoins värde med aktier

Nyligen kommenterade senator Rand Paul (R-KY) Bitcoin och sa att det borde stödjas av en “korg med aktier” för att ge Bitcoin-ägare tillgång till en materiell vara med “riktigt” värde:

”Jag tittade mer på det tills den senaste saken [sic]. Och faktiskt skulle min teori, om jag skulle sätta upp den, göra den utbytbar mot lager. Och då skulle det ha verkligt värde. Och jag skulle ha det knäppt, och jag skulle ha en korg med tio stora återförsäljare … Jag tror att det skulle fungera, men jag tror, ​​för jag tror på att valuta har värde, om du ska skapa en valuta, har den säkerhetskopierats av – du vet, Hayek brukade prata om en korg med varor? Du kan ha en korg med aktier och ha en viss utbytbarhet, för det är svårt för människor som jag som är lite påtagliga. Men du kan ha ett genomsnitt av lager, jag undrar om det är nästa permutation. “

Medan senator Paul påstår sig vara en anhängare av den österrikiska ekonomiskolan och följer Menger, Mises och Rothbards läror verkar han inte ha grepp om några av de mest avgörande aspekterna av österrikisk monetär teori.

Värde är subjektivt, så Bitcoins värde är också subjektivt

Genom att säga att Bitcoin måste backas upp av något med verkligt värde, antyder senatorn att värdet av Bitcoin är imaginär eller att den inte har något inneboende värde. Detta är en av de vanligaste missuppfattningarna som Bitcoin skeptiker har framåt. De säger att Bitcoin inte har något inneboende värde som guld eller andra varor; Bitcoins värde bygger helt på tron ​​hos dem som accepterar det. Detta argument, framlagt av självutnämnda österrikare, ignorerar helt grundprincipen för österrikisk ekonomisk teori, subjektivt värde.

Carl Menger lärde oss att inneboende eller objektivt värde inte finns. Värde härrör endast från subjektiva värderingar av individer. Om en person hittar värde i en sten som han eller hon plockade upp från marken, har den klippan värde oavsett hur någon annan uppfattar berget. Med detta sagt kan allt värde betraktas som imaginärt enligt Rand Pauls standarder. Han hävdar att Bitcoin måste backas upp av aktier eftersom aktier har verkligt värde. Men var får aktierna sitt värde från? Dollaren? Varifrån får dollarn sitt värde? Regering? Vem säkerhetskopierar regeringen? Individer som tror att regeringen har värde och litar på att den valuta den producerar är livskraftig. Individer ger också Bitcoin-värde.

Om vi ​​spårar något värde tillräckligt långt längs linjen, kommer vi att upptäcka att det härrör från individernas värderingar, vilket tekniskt gör något värde imaginärt eftersom det ligger i människors sinnen. Bitcoin är inte annorlunda. Bitcoin har samma kvalitativa värde som aktier, dollar, guld eller någon annan vara; Bitcoin är värdefullt helt enkelt för att människor värdesätter det. Rand Pauls föreslagna lager “standard” skulle inte ge Bitcoin mer uthållighet än den redan har. Ett lager har inget värde som kan existera oberoende av individernas efterfrågan. Om människor inte längre vill ha aktier, kommer aktier att förlora sitt värde och allt som är knutet till dessa aktier kommer också att se en kraftig nedgång i värde.

Att knyta Bitcoins värde till aktier knyter det till konjunkturcykler

Amerika är mitt i en massiv inflationscykel framkallad av Federal Reserves politik för kvantitativ lättnad. Injiceringen av biljoner dollar i ekonomin under de senaste fem åren har producerat en aktiemarknadsbubbla med rekordstora proportioner. Inför kraschen 2008 nådde Dow Jones Industrial-aktieindex sin rekordhöga nivå på cirka 14 tusen poäng. För närvarande skjuter DOW högre och närmare varje dag till 17 tusen poäng.

Naturligtvis kommer denna enorma tillväxt på aktiemarknaden som ett direkt resultat av Federal Reserve: s enkla penningpolitik. Nu när Fed-ordförande Janet Yellen minskar QE med 10 miljarder dollar varje månad börjar vi se den oöverträffade tillväxten på tillväxtmarknaderna vackla, eftersom deras tillväxt var ett resultat av investerare som exporterade Fed: s inflation. Så småningom kommer den avsmalnande början att påverka Amerikas inhemska marknader och gradvis driva oss tillbaka till lågkonjunktur.

Att knyta Bitcoins värde till denna artificiellt uppblåsta aktiemarknad skulle garantera Bitcoins bortgång. Decentralisering och begränsning av kvantitet genom brytning, är två av dygderna med Bitcoin; oupplösligt länka kryptovalutan till aktiemarknaden skulle på ett konstgjort sätt blåsa upp dess värde och sedan förstöra det helt när aktiebubblan kollapsar. Om vi ​​gjorde varje Bitcoin-betalning som kan lösas in i en korg med aktier skulle priset på Bitcoin stiga. I stället för att välja och välja vilka aktier som är lönsamma och vilka inte, skulle amatörinvesterare hitta det mycket lättare att bara köpa Bitcoin och automatiskt investeras i ett stort antal aktier som ständigt stiger. När Fed helt avskaffat sitt utbud av billig kredit kommer dessa aktier dock att krascha ner. Denna aktiemarknadskrasch skulle också ta sig till Bitcoin. Alla de amatörinvesterare som köpte bitcoin som ett sätt att få maximal avkastning med minsta möjliga ansträngning kommer att gå på en säljare och därmed driva priset på Bitcoin i golvet. Satoshi gav oss en väg ut ur denna oändliga cykel av valutaförändring och ekonomisk nöd; vi vill inte kasta bort det genom att knyta Bitcoin till aktier.

Säkerhetskopiera Bitcoin med råvaror är som att säkerhetskopiera guld med mer guld

Bitcoin fungerar mycket som guld, förutom bättre. Det är mycket mer hållbart, bärbart och delbart än guld. Varför skulle vi “säkerhetskopiera” en guldliknande vara med något så godtyckligt som ett lager? Det är helt enkelt inte meningsfullt. Historiskt sett var det tvärtom; guld användes för att säkerhetskopiera andra varor. Men låt oss ignorera det faktum att aktier inte är en livskraftig vara att använda för att säkerhetskopiera en kryptovaluta och anta att Bitcoin stöds av guld. Det skulle fortfarande vara helt kontraintuitivt. Visst, guld skulle vara en mycket bättre vara att använda som stöd för Bitcoin, men vad skulle poängen vara? Bitcoin-transaktioner är omedelbara och praktiskt taget gratis tack vare Bitcoin gruvarbetare; Att knyta det till något som har mycket obekväma lagringskrav och otroligt dyra transportkostnader skulle göra Bitcoin svårare att använda, inte lättare.

Säkerhetskopiera Bitcoin med en vara skulle vara som att säkerhetskopiera guld med mer guld. Om du tycker att det låter konstigt att säkerhetskopiera guld, eller dollarn, med en aktie, bör det låta lika konstigt att göra samma sak mot kryptovalutor.

Så fråga dig själv, senator Paul, vad skulle du tänka på att göra guldmynt lösbara i aktier i en blandad korg med aktier? Ersätt nu “guld” med “Bitcoin.” Det låter fortfarande inte som en bra idé.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me