Švicarska vlada suzdržati se od regulacije bitcoina

Švicarska narodna banka (SNB), zajedno sa Saveznim vijećem švicarske vlade, provela je a studija o korištenju Bitcoin i druge virtualne valute, što je potaknulo švicarsku vladu da se suzdrži od donošenja bilo kakvih posebnih propisa o Bitcoinima za sada. Umjesto toga, vlada će se osloniti na postojeće financijske zakone kako bi kaznila kriminalce koji se bave Bitcoin zločinima, navodeći da iako ne bi donosila nikakve konkretne Propisi o bitcoinima, virtualne valute ne postoje u “pravnom vakuumu”.

„Sukladno tome, virtualne valute nemaju utjecaja ni na mandat Švicarske narodne banke … S obzirom na to da su virtualne valute marginalna pojava i nisu u pravnom vakuumu, Federalno vijeće zaključilo je da nema potrebe za poduzimanjem zakonodavnih mjera Trenutno.”

Nije potrebna bitcoin regulacija: Bitcoin je već obuhvaćen postojećim zakonima

Izvještaj navodi da, iako vlada neće provoditi bilo koji zakon namijenjen posebnom nametanju Regulacija bitcoina, viktimizacija koja uključuje Bitcoin već je zaštićena postojećim švicarskim financijskim zakonom. Švicarska je vlada kao postojeće zakone koji već obuhvaćaju bitcoin navela Švicarski obvezni zakon, Savezni zakon o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u financijskom sektoru, kao i Savezni zakon o bankama i štedionicama. Ovi zakoni nameću ograničenja financijskim institucijama iz privatnog sektora čiji je cilj suzbijanje zločina poput prijevare, krađe i pranja novca. Ove će se zakone švicarska vlada koristiti za nametanje propisa o Bitcoinima bez potrebe za pisanjem novih zakona samo u svrhu izgradnje pravne strukture za virtualne valute. Ova odluka švicarske vlade slična je nedavnoj odluci kanadske vlade dopuniti postojeći financijski zakon kako bi se virtualne valute stavile pod nadzor kanadskih financijskih regulatornih agencija.

“Ugovori s virtualnim valutama u načelu su izvršni i kazne se mogu izreći za kaznena djela povezana s virtualnim valutama.”

Švicarsko savezno vijeće također je navedlo nedostatak široke prihvaćenosti Bitcoina kao još jedan razlog zašto kripto-valuta ne jamči nikakav zakon pored već postojećih zakona u Švicarskoj. Rekli su da je Bitcoin uglavnom nebitan, te da očekuju da će takav i ostati u doglednoj budućnosti. Stoga uopće nije potrebno regulaciji Bitcoina pridavati veliku pažnju.

“Izvještaj objašnjava da je ekonomska važnost virtualnih valuta kao platnog sredstva trenutno prilično beznačajna i Federalno vijeće vjeruje da se to neće promijeniti u doglednoj budućnosti.”

Iako se Bitcoin ekonomija može činiti vrlo malom u usporedbi s globalnom ekonomijom, ili čak gospodarskom aktivnošću u jednoj, razvijenoj zemlji, švicarska vlada nije primijetila eksponencijalni rast koji je Bitcoin gospodarstvo doživjelo u posljednjih nekoliko godina.

U kratkom životu od 5 godina, jedan bitcoin postao je virtualno bezvrijedno, da vrijedi nekoliko stotina dolara. U jednom trenutku krajem 2013 Bitcoin cijena čak dosegla vrhunac veći od 1000 dolara. Uz to, samo u proteklih godinu dana Bitcoin je vidio eksploziju u prihvaćanje od strane velikih poduzeća oko svijet. (Microsoft sada prihvaća Bitcoin, kao i sve veći broj korporacija s više milijardi dolara) Osoba čak može sa sobom platiti obrok u restoranu bitcoinima.

Ne može se očekivati ​​da Švicarska, njezina vlada i SNB razumiju brzi rast Bitcoina i njegov još uvijek uglavnom neispunjeni potencijal. Oni su zapravo vladine institucije koje djeluju pod savjetima glavnih ekonomista, koji uopće nemaju znanja o Bitcoinu ili namjerno pokušavaju umanjiti ogromnost potencijala Bitcoina. Ovi ekonomisti rade te stvari jer imaju zadatak obraniti vladin monopol nad izdavanjem novca i regulacijom njegove opskrbe. Oni također ne shvaćaju činjenicu da su njihove pozitivističke metodologije i preporuke politike koje proizvode odgovorne za sve velike ekonomske kriza koji su se dogodili od pojave središnjeg bankarstva.

Volatilnost i rizik cijene bitcoina

Uz izjavu da je Bitcoin beznačajan za glavno gospodarstvo i da će to biti neko vrijeme, Švicarsko savezno vijeće upozorilo je građane na Volatilnost cijena bitcoina i rizik povezan s Bitcoinom. Ovo isto upozorenje je bilo izdao po nekoliko središnjih banke već. Sve središnje banke koje su upozorile na nestabilne cijene i sigurnosne rizike Bitcoina zanemaruju stalne inovacije i poboljšanja koja vrši Bitcoin zajednica.

Iznenađujuće, za razliku od ostalih središnjih banaka, Savezno vijeće nije koristilo volatilnost cijena i sigurnosne rizike Bitcoina kao argument za odvraćanje građana od korištenja virtualnih valuta. Ove su dvije stvari iznijeli samo kao oprez. Vijeće je ostalo iznenađujuće neutralno u svom izvješću, suzdržavajući se od prikazivanja Bitcoina u negativnom svjetlu.

Neizvjesno je hoće li Švicarska i dalje biti neutralna na temu namjenske regulacije Bitcoina. Međutim, Coin Brief pratit će sve promjene u odlukama švicarske vlade da ostanu neutralne i izvješćivat će o svim novim događajima koji bi mogli proizaći iz ove priče.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me