Zašto je pokušaj Rusije da blokira Bitcoin stranice mnogo dublje pitanje

Rusija nije zemlja poznata po svom gostoprimstvu i poštovanju slobode govora na Internetu. Slično kineskom vatrozidu, Rusija je stvorila organizaciju koja nadgleda sve internetske aktivnosti i ograničava pristup određenim platformama kada je to potrebno. Iako definitivno postoji slučaj upotrebe takvog internetskog čuvara, stvari su izmakle kontroli po drugi put u manje od godinu dana kada je pristup Wikipediji bio ograničen na nekoliko sati u zemlji.

Ruski čuvar provodi blokadu Wikipedije od strane ISP-a

RoskomnadzorNe tako davno, ruski internetski nadzornik ponovno je dospio na medijske naslove zbog pokušaja da u cijelosti povuče blokadu na Wikipediji. Nisu pruženi detalji o tome zašto bi za početak bila uspostavljena ova blokada, ali to znamo Ruskim ISP-ovima naloženo je da do daljnjeg potpuno blokiraju Wikipediju.

Wikipedia je jedna od najpopularnijih internetskih platformi koja danas postoji, jer je zapravo besplatna enciklopedija koja pokriva gotovo svaku temu koju možete zamisliti. S obzirom na to da Rusija ne voli slobodu govora – posebno na Internetu – postoji više scenarija zašto bi internetski nadzornik te zemlje naredio blokadu Wikipedije od strane ISP-a.

[tweet_box design = ”box_02 ″] Rusija se pozicionira kao zemlja koja želi prigušiti svaku financijsku inovaciju. [/ tweet_box]

Prema a izvještaj od CNET, ruski čuvar interneta Roskomnadzor naišao je na stranicu Wikipedije koja daje upute u vezi s određenim oblikom kanabisa. Nakon što je Roskomnadzor kontaktirao osoblje Wikipedije i zatražio izmjenu stranice – zahtjev koji pada na gluhe uši – donesena je odluka prisiliti davatelje internetskih usluga da u potpunosti blokiraju web mjesto.

“Cenzura sadržaja Wikipedije protivi se viziji Wikimedije: svijet u kojem svatko može slobodno pristupiti zbroju sveg znanja”,

Zaklada Wikimedia

Wikipediju vodi Zaklada Wikimedia, neprofitna grupa sastavljena od entuzijasta koji žele održati platformu netaknutom pod svaku cijenu, bez obzira na vladine zahtjeve za izmjenom web stranica.

Nije tajna da je Roskomnadzor je kasno u divljanju, kao ruski čuvar interneta nedavno je na nekoliko sati blokirao pristup Redditu nakon što je otkrio stari post o psihodeličnim gljivama. Ukupno je zabrana trajala oko 24 sata, nakon što su administratori Reddita popustili i ograničili pristup određenoj objavi za sve ruske korisnike interneta.

Glavni razlog zašto Roskomnadzor ima problema s ograničavanjem pristupa samim stranicama je nedostatak opreme za obradu web mjesta zaštićenih SSL-om. Svaki pokušaj blokiranja jedne stranice na web mjestu zaštićenom SSL-om zahtijevao je određeni hardver od strane ISP-a. Budući da većina ruskih davatelja internetskih usluga nema pristup ovoj opremi, oni mogu blokirati samo cijelu domenu, ako odluče da se neće pridržavati.

Ovaj put, zabrana Wikipedije od strane ruskih ISP-a ukinuta je nedugo nakon pokretanja blokade. Nije prvi, niti će biti posljednji put, da će Roskomnadzor dolaziti do glavnih naslova medija. Prije nekoliko mjeseci, ruski nadzornik interneta naredio je ISP-ima da blokiraju i pregršt Bitcoin web stranica.

Roskomnadzor prisiljava blokadu za Bitcoin web stranice

Na temu Bitcoin i financije, Rusija je sasvim jasna: jedina legalna valuta u zemlji je valuta koju izdaju vlada i središnje banke. Bilo koja druga valuta – virtualna, digitalna ili druga – nije zakonsko sredstvo plaćanja u Rusiji. Stoga je i Bitcoin, koji je digitalni i ne izdaje ga središnja banka ili ruska vlada, također ilegalan.

Kao rezultat toga, Roskomnadzor je početkom ove godine blokirao pristup nekolicini Bitcoin web stranica. Ova blokada nije bila samo ponovno gostovanje web lokacija u Rusiji ili na ruskom jeziku, jer su Bitcoin.org i BTCSec.com također bili među crnim listama. U vrijeme blokade mnogi su se bojali da će Bitcoin od tada biti zabranjen u zemlji, a vlasništvo nad virtualnom valutom postat će kazneno djelo.

Da stvar bude još gora, Roskomnadzor nije obavijestio nikoga od vlasnika web stranica prije, za vrijeme ili nakon što je pristup njihovoj domeni bio ograničen. Nije trebalo dugo dok se ruska Bitcoin zajednica nije oglasila, a sve vrste podrške – uključujući pravnu i savjetodavnu – pružale su se pogođenim vlasnicima web stranica.

U svibnju ove godine regionalni sud smješten u Jekaterinburgu ukinuo je zabranu web lokacija s bitcoinima koje je prethodno uspostavio Roskomnadzor. Iako je ova odluka bila razlog opreznog slavlja među Bitcoin zajednicom, nije bilo jamstva da će zabrana biti učinkovito ukinuta uskoro.

Bez obzira na ovu sudsku odluku, stav ruske vlade prema Bitcoinu nije se puno promijenio posljednjih mjeseci. Bitcoin će se uvijek suočiti s teškom bitkom u zemljama poput Rusije, gdje su stroge kontrole vlade i kapitala važnije od svega.

Rusija puca sebi u nogu

Ove oštre odluke koje je donio internetski nadzornik Roskomnadzor jasan su pokazatelj da ruski vladini dužnosnici ne žele da bilo što makar i naruši njihov dragocjeni mjehur ekosustava. Zemlja bi mogla imati ogromnu korist od Bitcoina i osnovne blockchain tehnologije, ali transparentnost nije nešto što vlada blago.

Roskomnadzor je velika korisnost na papiru, ali u praksi ostavlja mnogo želja. Rusija se pozicionira kao zemlja koja želi prigušiti svaku financijsku inovaciju prije nego što uopće uspije ući među građane. Dugoročno gledano, ovo će naštetiti ruskom ekosustavu više od svega, i samo je pitanje vremena dok vladini službenici ne dođu do istog zaključka.

Slike ljubaznošću Shutterstocka, Wikipedia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me