Zašto se manje zemlje u razvoju pojavljuju kao vođe Bitcoina

Georgia, bivša članica komunističkog Sovjetskog Saveza, ima nastao kao jedna od najvažnijih zemalja u svijetu Bitcoina. U zemlji živi manje od četiri milijuna ljudi, a nominalni bruto domaći proizvod (BDP) manji je od 17 milijardi dolara.

Da bismo to stavili u perspektivu, postoji država u Sjedinjenim Državama koja se također naziva Georgia. Ova pojedinačna država, jedna od 50 država koje čine zemlju, dom je za više od 10 milijuna ljudi i ima nominalni BDP koji se približava 400 milijardi dolara.

[tweet_box design = ”box_02 ″] Manje zemlje u razvoju mogu se potencijalno pojaviti kao lideri u razvoju digitalnih valuta. [/ tweet_box]

gruzija bitcoinDakle, da, zemlja Georgia je prilično malo mjesto i rijetko kad dolazi na međunarodne naslovnice. Malena se zemlja, međutim, polako pojavila kao vruće mjesto za poslovanje. Pogotovo kripto-posao.

Na ljestvici Svjetske banke “Jednostavnost poslovanja”, malena kavkaska zemlja zauzima 14. mjesto od gotovo 200 zemalja. Ako bi se stvorio poredak za zemlje „Najvažnije bitkoine“, Georgia bi gotovo sigurno ušla među prvih 10, a vrlo vjerojatno čak i prvih pet. Za zemlju u kojoj živi manje od četiri milijuna ljudi, to je prilično velika stvar.

Zemlje u razvoju mogle bi preuzeti vodstvo u rudarstvu bitcoina

Pa zašto je Gruzija toliko bitna za Bitcoin? Rijetko naseljena zemlja dom je nekih od najvećih svjetskih rudarskih poslova Bitcoina. Zapravo, prošlog ljeta, BitFury – najbolje financirana rudarska operacija na svijetu – najavio je da planira u zemlji izgraditi podatkovni centar vrijedan 100 milijuna dolara.

Važno, Gruzija se pojavila kao jedno od glavnih središta rudarstva bitcoina jer sama vlada tone novac u operacije povezane s kriptovalutom. Gruzijska vlada to postiže putem zajedničkog investicijskog fonda u zemlji, privatnog kapitala koji je pokrenut i još uvijek je pod snažnim utjecajem najbogatije milijarderke i premijerke u zemlji, Bidzina Ivanišvili.

Dok se druge svjetske vlade trude smisliti kako regulirati Bitcoin, manje zemlje u razvoju potencijalno bi mogle postati vodeće u razvoju digitalne valute. Kao prvo, lokalnim je političarima često lakše brzo i jednostavno stvoriti i provoditi zakone i propise. Privatni utjecaji, poput lobiranja kod tvrtki, uspostavljeni interesi (tj. Tradicionalne banke) i druge snage uglavnom nisu toliko snažni u tim zemljama. Istodobno, manje države obično imaju manje vlade. To znači da će uspostavljanje propisa i utvrđivanje pravne politike u pravilu biti lakše.

Nadalje, zemlje koje se bore s siromaštvom ili su izuzetno zabrinute za poticanje gospodarskog rasta zbog svoje male veličine, vjerojatnije će potaknuti rast bitcoin industrije. Za Sjedinjene Države ili Europsku uniju – obje s gospodarstvima koja godišnje proizvode više od 15 bilijuna američkih dolara gospodarskih aktivnosti – Bitcoin je relativno malen sektor. Za zemlju poput Gruzije sektor bitcoina vrijedan više milijardi dolara predstavlja ogromnu priliku.

Kao rezultat toga, manje, ekonomski manje razvijene zemlje poput Gruzije mogle bi se pokazati vitalnima kroz rane faze rasta za Bitcoin. Jednostavno predstavljanjem veće mogućnosti za gospodarski rast, takve će zemlje imati povećani poticaj da prihvate kriptovalute, čak i dok se vlade u većim gospodarstvima muče s tim kako postupati s kriptovalutom.

Što je s malim razvijenim zemljama?

Istodobno, čak i male bogate zemlje, poput Singapura, mogle bi se pojaviti kao glavna središta Bitcoina. Singapur je već bio domaćin velikih konferencija o kriptovalutama i dom je brojnih uspješnih Bitcoin pokretanja.

Lokalna je vlada bila među čelnicima kada je riječ o rješavanju i regulaciji Bitcoina. Singapur, međutim, nije nikakav ekonomski zastoj jer je mali grad-država među najbogatijim i najvažnijim gradovima na svijetu. Što se tiče ljudskog razvoja, poslovanja, BDP-a (po stanovniku), obrazovanja i drugih ljestvica, Singapur gotovo uvijek čini uži izbor najrazvijenijih zemalja.

Ovi manje zemlje općenito mogu biti fleksibilnije i odgovoriti na promjenjive uvjete i nove mogućnosti. A Bitcoin zasigurno predstavlja novu priliku. Kao takve, zemlje poput Gruzije i Singapura postaju prethodnica ranih usvojitelja kriptovaluta. Kako vrijeme prolazi, više će se tih manjih zemalja vjerojatno pozicionirati kao bitcoin središta, pa pripazite na razvoj događaja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me